събития

C.V.

преса

контакт

паладиум

книга

поезия

принт

амбианс

връзки


заниМания с изкУство
 
 
 

живопис

графика

скулптура

рисунки

акварел

снимки

други


амбианс

Книга на промените И - дзин съвременно тълкувание на хексаграмите и променливите линии 4,5,6
06.05.2023

4.НЕОПИТНОСТ , Младежко безрасъдство

/НЕДОРАЗВИТОСТ/

 Доколкото не притежавате опита, необходим за обясняване на ситуацията, вие се чувствате разстроени. Не знаете какво да предприемете, за да подобрите ситуацията. Потърсете помощ. Но съветите са добри, когато има готовност да бъдат чути. Изоставете неадекватните идеи. Не е страшно да не знаете отговорите. Бъдете отворени и възприемчиви. Ако сте настроени да се учите, ще получите необходимата ви информация. Получаването на хексаграма Неопитност означава също, че задавето на този въпрос е безсмислено. Вероятно отговорът на този въпрос ви е известен и нищо повече не може да се добави. Или вероятно вече сте се обръщали със същия въпрос към И-Дзин и сте получили отговор, който не сте желали. Вероятно продължавате да задавате един и същ въпрос с надеждата да получите по-удовлетворяващ отговор. Но колкото и да ви е неприятно, И-Дзин не приема заиграване с въпроси.

 

Възможности за личен ръст

Подгответе се да опознаете нещо ново и дори неочаквано. Идеалите, за които копнеете, могат да се преобърнат с краката нагоре. Ако не сте предубедени, ще се разкрият нови хоризонти на разбиране. Когато търсите съвет, не е нужно да доказвате на съветващият, че сте особено умни и така или иначе всичко знаете. Дошли сте за съвет и помощ. Никой не би искал да учи всезнайковци. Много по-разумно е да предположите, че не знаете нищо. Затова търсете помощ и се учете. В зависимост от ситуацията, вие сами можете да се окажете съветник, при когото идват за отговор. Ако забележите, че вашите думи влизат през едното ухо и излизат през другото, не се чувствайте задължени да продължите. Това е безполезна загуба на време.

 По нататъшно развитие на ситуацията

Шестица в основата

Ако наистина искате изменение към по-добро, подгответе се както за обучение, така и за прилагане на уроците на практика. В противен случай само ще се плъзгате по повърхността, а същността на случващото се ще ви убягва. Усъвършенствайте самодисциплината си, но не до такава степен, че да превърнете живота си в каторга.

 

Деветка втора

Ако някой е направил грешка, не го осъждайте. Поставете се на неговото място и проявете разбиране. Помнете колко е трудно да се направи правилната крачка. Бъдете търпеливи и лоялни.

 

Шестица трета

Не бъдете свръхамбициозни. Останете спокойни и търпеливи. Слушайте и се учете. Придвижвайте се стъпка по стъпка. Не губете чувството за собствено достойнство, опитвайки се да получите всичко и веднага.

 

Шестица четвърта

Бъдете реалисти. Ако не можете да слушате и сте прекалено горди, в крайна сметка ви очаква унижение.

 

Шестица пета

Доколкото сте непредубедени и искрено желаете да се научите, ще преуспеете в достиганетона целта си.

 

Деветка на върха

Този, който постоянно отказва да се учи на новото, може да бъде наказан за своите грешки. Имате последна възможност да се вразумите. Ако обучението ви се отдава с мъка, бъдете обективни и останете емоционално отстранени. Придвижвайте се толкова, колко е по силите ви.

5

ЧАКАНЕ , Препирание

/НЕОБХОДИМОСТ ДА ИЗЧАКАТЕ/

 Трябва търпеливо да чакате, вярвайки в това, че всичко ще се получи. Обстоятелства, изплъзнали се от контрола ви, неви позволяват да действате в настоящия момент. Но това не означава, че трябва да бездействате. Използвайте времето на зчакване ефективно. Погледнете на проблема обективно, а нетака, както ви се иска да го виждате. Прибързаните изводи няма да ви донесат полза. Веднага щом видите ситуацията ясно и неемоционално, ще разберете защо ви се е налагало да изчакате. От този момент ще започнат да се очертават контурите на правилното решение. Едва след това започнете да действате. Можете да се сблъскате със съмнения, които съвсем да затруднят пътя ви. Несе безпокойте. Държете целта пред очите си. Когато дойде момента, ще я достигнете.

 

Възможности за личен ръст

Тече проверка на вашата увереност в себе си. Да опитвате да форсирате ситуацията би било голяма грешка. Може да се лишите от опората, която имате. Приемете за необходимо, че ще се наложи известно време да тъпчете на едно място. Въпреки това използвайте този период творчески. Заемете се със себе си – опитайте се да постигнете хармония между тялото и духа. Увеличете физическия и енергетическия си потенциал. Култивирайте у себе си добри и позитивни чуевства. Това би помогнало да противостоите на стреса, възникнал в резултат на изчакването. Пренесете се в „тук и сега“. Очакването не означава, че животът е спрял. Още повече, именно сега е важно с позитивна нагласа да оценитесвоите сили и таланти. Бъдете благодарни за всичко добро и светло около вас.

 По нататъшно развитие на ситуацията

Деветка в основата

Проявете търпение. Погрижете се за работата си. Дори и да не ви е лесно, запазете вътрешно и външно спокойствие. Това ви гарантира скорошно разрешение на проблема.

 Деветка втора

Ако хората сплетничат около вас или ви принуждават да се оправдавате, пропускайте го покрай ушите си. Не се въвличайте в дисупути и не се опитвайте да се защитавате – ще става само по-лошо. Запазете спокойствие и се дръжте уверено. Помнете целта си. Ситуацията ще се подобри.

 

Деветка трета

Причинили сте си големи грижи с вашето нетърпение и необмислени постъпки. Сегашното ви положение е доста уязвимо, но ситуацията все още е поправима. Необходимо ви е да сте с трезва глава и да бъдете пределно внимателни. Трезво анализирайте всяка крачка.

 

Шестица четвнърта

Ситуацията е критична. Не можете да помръднете от мястото си. Всичко, което можете да направите е да се държите в ръце и да позволите на събитията да следват своя ход. Важното е да запазите спокойствие, тъй като излишна емоционалност може да влоши положението ви. В търсенето ви на изход, не правете нищо такова, да което по-късно можете да съжалявате. Ако чакате търпеливо, може и да се измъкнете.

 Деветка пета

Предоставен ви е временен отдих. Използвайте го, за да си починете и да се порадвате на живота или на нещо любимо. Натрупайте сили преди следващата крачка. Но не бъдеет прекалено снизходителни към себе си. Наслаждавайтесе на красотата на момента, но не забравяйте за целта си.

Шестица на върха

Времето за чакане идва към края си. Струва ви се, че сте заобиколено с трудности и не виждате изход. Може да си помислите, че всичките ви усилия са напразни. Но е възможен непредвиден обрат на събитията. Помощ ще дойде, макар и под неочаквана и непозната форма. Затова можете да сте подозрителни, когато я приемате. Но това е искрено предложение. Приемете помощта и щастливият край ще последва.

 

6. КОНФЛИКТ /СЪД/

Може да възникне конфликт, тъй като не сте си изяснили своето положение от самото начало. Запомнете завинаги този урок. Но доколкото конфликтът все още не е приключил, търсете неговото разрешаване. Бъдете съсредоточени и невъзмутими. Агресивната нагласа само влошава ситуацията. Преди да направите каквато и да е крачка, попитайте се – какво в крайна сметка искам да постигна. Не правете нищо без такъв анализ. Когато има дефицит на доверие, необходима е трезва гледна точка. В подобна ситуация по-добре е да привлечете в качеството му на посредник някой, на когото имате доверие. Най-успешен резултат можете да постигнете, ако всеки участник в конфликта почувства своя собствен интерес в разрешаването му. За да се случи това, дайте обективна преценка на ставащото. Не започвайте нови проекти и не променяйте радикално посоката на живота си, докато конфликтът не приключи.

 Възможности за личен ръст

Нищо не можете да спечелите, ако се сражавате „до последна капка кръв“, дори и да сте прави. Ако нито една от страните не прояви компромис, то ситуацията само ще се влоши. Решение може да бъде намерено само тогава , когато сте способни да потърсите взаимен компромис. С амбиците по-добре да изчакате, още повече, че гъвкавата позиция при сегашните обстоятелства е признак на сила. Гъвкавостта не означава отстъпчивост. Обратно, трябва да запазите собствената си позиция. Но това не бива да ви пречи да изслушате гледната точка на другите; опитайте се да разберете техните чувства. Изясняването на истината е колкото необходимо, толкова и полезно, макар и да се окаже болезнено. Конфликтът може да послужи за промяна на вашите обичайни възгледи и разширяване на кръгозора.

 

По нататъшно развитие на ситуацията

Шестица в основата

Опитайте се да пресечете конфликта в неговия зародиш, веднага щом възникне. Би било по-лесно да не му се даде шанс да се развие и да даде изобилие от негативни емоции във вас или в околните. Могат да възникнат определени разногласия, които няма да повлияят на благоприятния изход на ситуацията като цяло.

 Деветка втора

Да се конфронтирате с някого, който е по-силен, е неприятно, но преди всичко безсмислено. Преимуществото не е на ваша страна. Не си позволявайте да се въвлечете в борба, дори ако се наложи, потиснете гордостта си. Последствията от поражението ще се отразят на всички, а най-вече на вас.

 Шестица трета

Използвайте изпробвани и проверени методи. Това е най-добрият начин в момента за решаването на проблема ви. Не се поддавайте на изкушението да инициирате нов обрат на събитията, за да постигнете признание. Вие вече сте постигнали нещо основателно и стойностно. Бъдете удовлетворени от това и не изкушавайте съдбата.

 

Деветка четвърта

Не се опитвайте да завоювате предимство, конфликтувайки с тези, които са уязвими - осъзнатото отношение ще докаже погрешността на този подход. Отказвайки се от конфликта, придобивате умиротворение.

 

Деветка пета

За да изчерпите конфликта по задоволителен начин, трябва да намерите справедливо решение. Може да е необходим квалифициран посредник, на чието мнение се доверявате.

 Деветка на върха

Ако се сражавате до край, без съмнение ще победите. Но цената на победата ще е твърде висока. Другите ще загубят уважението си към вас, а самите вие ще станете обект на постоянни атаки. Струва ли си да губите спокойствието си?Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 1995-2024 © Анжела Минкова. Всички права запазени.
Съдържанието на този сайт е под защитата на закона за авторското право. Използването му без разрешение на автора е забранено!
Ако желаете да използвате каквото и да е било от тази страница, моля пишете на автора.