събития

C.V.

преса

контакт

паладиум

книга

поезия

принт

амбианс

връзки


заниМания с изкУство
 
 
 

живопис

графика

скулптура

рисунки

акварел

снимки

други


амбианс

Книга на промените И-дзин съвременно тълкуване 7,8,9 хексаграми
06.05.2023

7. ВОЙСКА

... Аз ясно внушил на 8 армия, че жалостта към себе си е неприемлива.

Фердмаршал Монгомери

На армията й трябва силен лидер, знаещ как да спечели доверието на войската си и да ги мотивира с уменията си да се води битка. В същото време, той трябва да знае как да използва своя авторитет, за да постигне изпълнението на заповедите си. За вас това означава, че трябва да се погрижите за собствената си свобода самостоятелно. Трябва да се разпореждате с ресурсите си по най-ефективен начин. Първо, трябва да знаете какво искате да пости4гнете.  За да преодолеете всички препятствия, ви е нужен ентусиазъм. Следващата стъпка е точно да изберете посоката на действие, тъа като само правилният избор може да ви гарантира успех. Бъдете възприемчиви към новите идеи. Пристъпвайте към действие само след внимателен анализ на всички евентуални последствия от вашите решения. По пътя към целта трябва да бъдете напълно уверен в своите сили. Бъдете щедри, поддържайте околните и хората ще ви съдействат.

Ако вашият въпрос се отнася до взаимоотношения, съветът е същият – решете какво искате да постигнете и набележете пътя за постигане на целта. Не действайте във своя вреда и против интереса си.

 

Възможности за личен ръст

В настоящата ситуация самодисциплината е залог за успех. Не позволявайте емоциите да доминират. Отнасяйте се към тях като към сили, които могат да усложнят вашия живот. Трябва да ги контролирате като военачалник. А на командващия не е позволено да се дразни или да е снизходителен към себе си. Известно себеотрицание би било полезно, но не бъдете прекалено настойчиви. Може да загубите душевното си равновесие, необходимо за поддържане на вътрешните сили и увереност в себе си. А това са точно тези качества, които не можете да преодолеете тежките периоди в живота си.

 

По нататъшно развитие на ситуацията

Шестица в основата

Внимавайте да не бъдете погълнати от вълна на ентусиазъм. Ако сляпо се носите напред, хаосът ще ви съпътства. Аконе усъвършенствате самодисциплината си, ще си навлечете беди.

 

Деветка втора

Можете да повлияете благотворно върху ситуацията. Бъдете дипломатични и държетне целта на фокус. Ако сте достатъчно гъвкави, каквото и да се случи, ще обърнете нещата в своя полза.

Шестица трета

Нямате шансове. Разстановката на силите не е във ваша полза. Ако действате, без да се замисляте за последствията, то дори и титанични усилия да приложите, няма да успеете.

 

Шестица четвърта

Преимуществото не е на ваша стран. Няма смисъл да се сражавате в подобна ситуация. Не хабете силите си напразно и не предприемайте нищо.

 

Шестица пета

Проблемът трябва някак да се разреши. Решителността, макар и да е важна, е недостатъчна, за да ви гарантира успех. Използвайте целия си опит и мъдрост. Не се притеснявайте да се обърнете за съвет, ако мислите че това ще ви помогне. Старайте се да бъдете искрени.

 

Шестица на върха

Вашата цел е достигната. Но не бързайте да се окичите с лавров венец. Би било грешка да оставите делата да се развиват от само себе си. Отблагодарете се на тези, които са ви помагали. Ако възлагате на някого отговорност, реалистично оценете неговия принос в ситуацията. Внимавайте да не загубите постигнатото.

 

 

8. СЪЮЗ

ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ПРАВИЛНАТА ГРУПА

Дружбата - това е рай , а отсъствието и ад. У.Моррис

/ПРИБЛИЖАВАНЕ/

 

Тази хексагравма е посветена на вашите отношения с дадена група. Без значение какво обединява членовете на вашата група, участниците в нея трябва да са с еднаква умствена настройка. Те трябва да имат общи ценности. Сплотената група в крайна сметка ще е еот полза за своите членове. Затова не ес съмнявайте, че присъединявате ви към колектив би помогнало за развитието на вашите собствени качества. Това на свой ред ще ви позволи самите вие да дадете своя принос в общото благополучие. Членовете на една сговорна група печелят от взаимната подкрепа и сътрудничество. Ако се колебаете дали да се присъедините или не, не мислете твърде много. Участниците в групата са обединени от съвместен опит. Ако пропуснете момента, ще ви бъде трудно да се впишете в колектива.

 

Възможности 

Ако са ви предложили да оглавите група, И-Дзин препоръчва да се консултирате още веднъж с нея, за да си изясните притежавате ли необходимите качества: честност, надеждност, издържливост. Без тях вие ще допринесете повече вреда, отколкото полза. Като ръководител, вие трябва да бъдете силна личност с развито чувство за отговорност. Вашите мотиви трябва да изникват от искреното желание да служите на интересите на групата. Лидерът трябва да е непоколебим пред лицето на трудностите. Каквито и да са личните ви предпочитания, по –добре си ги оставете за себе си. Членовете на групата трябва да знаят, че вие играете честна игра. Характерната особеност на здравата група е уважението към достойнствата на всеки един, който влиза в нея, а това в най-голяма степен зависи от лидера.

 По нанатъшно развитие на ситуацията

Шестица в основата

Единствената здрава основа на взаимоотношенвията е пределната искреност. Има значение не това, което говорите, а това кой сте вие всъщност. Вашата честност и безпристрастност ще привлекат качествени хора. Ситуацията неочаквано ще се развие към по-добро.

 

Шестица втора

Ако сте честни пред себе си във всички обстоятелство, добрите приятели сами ще дойдат при вас. Не обръщайте внимани дали ви харесват останалите хора или не. Ако се ръководите от подобни критерии, ще загубите репутацията и себеуважението си.

 

Шестица трета

Свързали сте се не с когото трябва. Да се доверявате на тези, които не ви разбират, е безполезно. Ако станете прекалено близки с такива хора, това не би ви позволило да намерите по-достойни приятели.

 

Шестица четвърта

Доверете се на влиятелно лице, което може да ви вдъхнови. Само не губете достойнство и себеуважение.

 

Деветка пета

Бъдете искрени в думите и делата си. Хората, с които имате намерение да сътрудничите, скоро ще ви станат по-близки. Не е нужно да се опитвате да ускорите сближаването – нормалните взаимоотношения ще възникнат с лекота и спонтанност.

 

Шестица на върха

Ако сте пропуснали правилния момент за сближаване с другите, ще бъдете горчиво разочаровани и ще згубите възможността да си сътрудничите с тях. Изолацията не е най-добрия изход за вас. Намерете своето място в колектива, за да развиете потенциала си.

 

 9. ОБУЗДАВАЩАТА СИЛА НА МАЛКОТО

/Култивиране на сдържаност/

Обещание за окончателен успех. Но все още по волята на обстоятелствата не можете да предприемете важна крачка. Бъдете внимателни. Би било неразумно да демонстрирате сила. Имате значителни способности, но при дадените обстоятелства вашите действия не могат да ви гарантират успешен изход от ситуацията. Всичко, което можете, е без да бързате да подготвите почвата за предстоящитепромени. В ежедневните дела обърнете внимание на дреболиите. Използвайте временния отдих, за да разработите планове, да съберете информация и да обсъдите възможностите с другите. Не се опитвайте да насилвате събитията.

 

Възможности

Вие страстно желаете да се втурнете напред, но бъдете търпеливи и сдържани до подобряване на ситуацията. Усъвършенствайте самоконтрола си и си прояснете перспективите. Въздържането от действия ще донесе своите плодове. В настоящия момент във ваш интерес е да общувате с другите меко и тактично. Ще се наложи за известно време да се примирите с обкръжаващото ви невежество и глупост. Бъдете снизходителни и се опитвайте да не демонстрирате своето недоволство. Постепенно ще заработите уважение и доверие. Скромно влияние е всичко, на което сега можете да разчитате.

 По нататъшно развитие на ситуацията

Деветка в основата

Макар да сте готови за промяната, всяко начинание ще среща спънки. Бъдете търпеливи. Не се опитвайте да управлявате събитията. Заемете се с ежедневните дела.

 

Деветка втора

Изкушавате се да се втурнете напред. Не предприемайте прибързани действия. Спомнете си как другите благополучно са разрешавали подобни проблеми и осъзнайте целесъобразността на издържливостта и сътрудничеството. В противен случай рискувате да загубите самоуважение. Да влизате в конфликти и безполезно.

 

Деветка трета

Прекалената увереност в правотата на собствените ви способности може да доведе до безразсъдни постъпки. Рискувате да се престараете, форсирайки събитията, още повече, че всички обстоятелства са против вас. В текущия конфликт можете да загубите достойнството си и да се окажете в недобра светлина.

 

Шестица четвърта

Всичко,което ви е необходимо, е да бъдете пределно честни и искрени. Не се надценявайте. Не позволявайте на задълженията ви прекалено да доминират над вас. Независимо, че ситуацията е пълна със затруднения, искреността в действията ще ви донесе уважение и многообещаващо сътрудничество.

 

Деветка пета

Взаимната поддръжка обогатява всекиго. Влагането на вашите лични усилия в общото дело ще донесе успех.

 Деветка отгоре

Постигането на целите е изисквало големи усилия. А сега е по-добре да се спрете за малко и да се насладите на постигнатото. Не изкушавайте съдбата с прекалени изисквания и апетити.

 Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 1995-2024 © Анжела Минкова. Всички права запазени.
Съдържанието на този сайт е под защитата на закона за авторското право. Използването му без разрешение на автора е забранено!
Ако желаете да използвате каквото и да е било от тази страница, моля пишете на автора.