събития

C.V.

преса

контакт

паладиум

книга

поезия

принт

амбианс

връзки


заниМания с изкУство
 
 
 

живопис

графика

скулптура

рисунки

акварел

снимки

други


амбианс

Книга на промените И - дзин - съвременно тълкуване на хексаграмите 13,14,15
06.05.2023

13. СЪТРУДНИЧЕСТВО

(ЕДИНОМИШЛЕНИЦИ, РОДНИНИ/

Хармонията между две индивидуалности никога не идва като дар - тя трябва да се заслужи. 

                                                                                                                     Симон де Бовуар

Целта може да се постигне, ако се обърнете към групата си съмишленици – приятели, колеги, към политическата или духовна група, в която членувате. Участието в съвместни проекти ще ви донесе значително повече, отколкото ако действате самостоятелно. Енергията на група единомишленици може да премести планина. Участвайте в общите инициативи с цялото си сърце и примерът ви ще бъде последван от останалите. Стремете се да създадете атмосфера, където би се пирветствал личния принос на всеки един от групата. Ако притежавате силна воля и целеустременост, можете да окажете забележителновлияние върху хода на нещата. При появата на проблем, не губете самообладание. Ако сте искрени и оптимистични, решението ще се появи от само себе си. Без колебание споделете с останалите.

 

Възможности

Групата работи добре, когато вътре няма разногласия. Ако сте лидер, вашата задача е да разпознаете сепаратистките тенденции и да им се противопоставите. Дръжте целта пред погледа си и поддържайте общите усилия за тяхното постигане. За да действа групата най-ефективно, ролята на всеки един трябва да бъде точно пределена. Когато почуевстват, че технитеспособности са оценени и използвани, участниците биха могли да избегнат болезнените разногласия. Духът на великодушие и откритост ще стане доминиращ в отношенията. Това е нещото, което ще даде на групата с нищо несравнима сила. В същото време нереално би било да се очаква, че всички партньори ще се втурнат да създават тесни взаимоотношения. На хората ще им е нужно известно време и подходящи възможности,за да се запознаят и да се доверят един на друг.

 

По нанатъшно развитие на ситуацията

Деветка в основата

Група хора със сходни намерения се движат в една посока. Всички са в забележително съгласие с това какво трябва да се постигне, няма недоразумения и няма подводни течения. Докато всеки се придържа към общата цел, всичко ще бъде добре.

 

Шестица втора

В групата се образува фракция. Някои членове изразяват своето превъз0ходство над останалите, обединявайки се в група. Това понижава общия потенциал. Ако нищо не се придприеме, групата няма да постигне набелязаната цел.

 

Деветка трета

Възниква конфликт на интереси сред тези, които се движат към обща цел. Вместо сътрудничество, се появява съперничество. Това е обезкуражаващо, тъй като зачерква достигнатото досега. Преразгледайте целите си. Важното е всички заинтересовани да бъдат съгласни с тях.

 

Деветка четвърта

Недоразуменията разлагат колектива, принуждавайки ви да заемете отбранителна позиция. Скоро ще настъпи оббщо отрезвяване и разбиране за безполезността на противопоставянето, което ознаменува началото на подобряването на ситуацията.

 

Деветка пета

Обезкуражаваща ситуация. Вие бихте искали да сте заедно с групата или с партньора, но нещо не ви позволява да се присъедините. Бъдете търпеливи. Връзките между вас са здрави и нищо в крайна сметка няма да попречи на вашия просперитет. Ако споделите какво мислите, ще намерите разбиране. Заедно ще преодолеете обстоятелствата, които ви разделят. Резултатът ще бъде радостно единение.

 

Деветка на върха

Определено ще спечелите, ако се присъедините към останалите, но нищо кой знае какво няма да поризлезе от това.

 

14. ПРЕВЪЗХОДЕН КЪСМЕТ

/ОБЛАДАНИЕ НА ВЕЛИКОТО/

Денят на щастието  е подобен на дните на урожая - Нужно е е да се потрудите , за да съберете плодовете...                                                                                                                 

                                                                                                                                                Гьоте

Пред вас се разкриват невероятни перспективи. Новите начинания ще донесат голям успех. Взаимоотношенията ще бъдат прекрасни. Щ постигнете забележителни резултати. Обстоятелствата могат неочаквано значително да се подобрят. Не забравяйте, че животът ви е във вашите ръце. Ако се потрудите добре, вашият потенциал съществено ще нарастне. Вие абсолютно ясно виждате къде се намирате и към какво се стремите. Имате възможност да намерите най-добрия път за постигането на целта ви. Подкрепете действията си с искрената вяра в правотата на избрания от вас път. Никога не правете компромиси със съвестта си. Мислете с главата си, ръководете се от високи идеали и съдбата ще ви се усмихне.

Възможности

  1. Всичко върви добре.Може да възникне усещане , че нищо не ще може да се развали. Не се доверявайте на фалшивото чувство на безопасност.Ситуацията току се е развилаи няма да мине без подеми и спадове.Ако бъдете внимателни и внимавате за неприятности, няма да срещнете сериозни препятствия.
  2. Сега не е време да скривате своите способности. Вие имате много таланти и възможностии сте в състояние да допринесете голяма полза. Вие можете да разчитате на помощ в постигането на вашите цели.

 

  1. Вие се облагодателствани с дарове , но те са предназначени не еднинствено само за вас. Ако ги разделите, ще бъдете възнагразден. Само глупаците пазят всичко за себе си.

 

  1. Не бъдете  самодоволни. Самохвалството ще постигне само завист, а ако след това последва съперничество, то бедите няма да ви подминат. Бъдете скромни и сътрудничите.

 

  1. Ако сте открити, искрени и убедителни , хората ще Ви повярват. Но бъдете внимтелни с тези, които може би ще опитат да да злоупотребят с откритостта и добротата. Не си позволявайте да използвае своето доверие за недостойни дела и не допускайте неуважение към себе си.

 

  1. Това е забележителна черта , означаваща велико съвършенство. Древната китайска мъдрост гласи, че този , който много може , но не търси признание ще бъде благословен и обсипан с даровете на Небето.Бъдете скромен и и не позволявайте на  успеха да завърти главата Ви. Ако искате да бъдете на висота не забрвяте за стрдащите .

 

 

15.  Смирение (Скромност)

 Скромност – това не е срамежливост. Това значи да бъдете самия себе си – естествени и непритенциозни. Скромността възниква от адекватна оценка на вашата собствена значимост, от осъзнаване на собствените  достойнства и недостаъци. В тази ситуация от вас не се иска да играете някъква несвойствена Ви роля. От една старна не бъдете самодоволни. Скромния човек не рекламира своите достойнства или достижения. От друга страна не се подценявайте и не крийте своите таланти. Ако имате сетилник- вдигнете го по- високо,но не заслепявайте  обкръжаващите. Бъдете търпими и не си мислете , че сте изключителни. Не се онсаяте снисходително към никого.Бъдете реалистични. Старайте се да виждате ситуацията от - добрата и страна, отмахнете предубежденията. Не се старайте да обемете необятното. Ако имате стабилна опора Вие можете да отличите съшността на нещата от тяхната видимост.Не обръщайте твърде голямо внимание на чувствата и и не драматизирайте събитията.Подходете към случващото се с с добронамерен хумор и великодушие.Тов аще привлече подръжката , която Ви е необходима. Скромното поведение  е залог за успеха .

Понатаъшното развитие на ситуацията

1.Не драматизирайте повече от необходимото ситуацията и не се старайте да направите впечетление на другите. Тихия постепенен прогрес е залог за успеха. За да достигнете нещо ви е необходимо да мислите за това с цялото си сърце.

2. Истинската скромност проявява себе си във всичко, което вие говорите и правите. Останалите оценяват това. Вашето влияние ще почувстват всички , въпреки, че не присъства никъкво желание от ваша страна да привлечете внимание. Успеха ще ви съпътства.

3. Усилено работите за достигането на целта. Даже , ако ви се струва , че някои от аспектите на тази работа не са достойни за вас. Бъдете готови да направите всичко необходимо за нейното логично завършване.Ще получите подръжката, която ви е необходима , за да достигнете най добрия резултат.

4.Вие сете в силна позиция. Възможен е значителен прогрес.Хората ще бъдат готови да ви помогнат при условие ,че се отдадете на делото искренно.

5. Ако имате отговорно положение , пригответе се да отстоявате своите права. Ако оствите нещата на самотек те ще застинат. Спокойния обективен подход ще ви застраховкаа от раздорите.

6.Няма хужда да обвинявате другите , ако не сте доволни от състоянието на нещата. Заемете се със самоконтрол.Разберете къде е трвбва да промените собствената позиция. Вземете отговорност за своят живот и благополучие. Това ви дава възможност заначително да повлияете на ситуацията.

Забележка: Тази хексаграма е необичайна с това , че всички черти са благоприятни. Подразбира се, че истинската скромност ви позволява да подчините себе си на всяка ситуация. Всичко говори за това, колко високо се е ценило в Китай смирението.Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 1995-2024 © Анжела Минкова. Всички права запазени.
Съдържанието на този сайт е под защитата на закона за авторското право. Използването му без разрешение на автора е забранено!
Ако желаете да използвате каквото и да е било от тази страница, моля пишете на автора.