събития

C.V.

преса

контакт

паладиум

книга

поезия

принт

амбианс

връзки


заниМания с изкУство
 
 
 

живопис

графика

скулптура

рисунки

акварел

снимки

други


амбианс

Книга на промените И - дзин - съвременно тълкуване на хексаграмите 22, 23, 24
06.05.2023

 22. Украшение (изящност)

Само, ако вземеш простата красотаи нищо друго.Ти ще получиш най доброто, което е намислил Бог.                                      

                                                                                                                                    Робрет Браунинг

 Вие може да повлияете на ситуацията само с деликатни средства. Използвайте такт и обаяние. Демонстрирайте себе си само в най-добрата светлина. Максимално използвайте своите достойнства и способности. Възможно е вие да искате промените незначително обкръжаващата обстановка, за да може тя най-точно да отрази вашите предпочитания, природа и вкус. Затова се придържайте към вашите реални критерии. Не бъдете тщестлавни или сниходителни към себе си. Ко вашата самооценка не съответства на действителността, никакви материани блага и изискани дрехи няма да ви заменят истинските жизнени ценности. Помнете, че неподправената красота или истинското чувство за щастие се раждат вътре. Привлекателната външност не стррува нищо, ако тя е само маска за егоистична натура. Най-изисканите апартаменти в света няма да донесат радост, ако техните собственици живеят в атмосфера на болно самолюбие.

Възможност за лично израстване

Всеки от нас проектира образ, който му се струва привлекателен за останалите. Психологът Карл Юнг нарича този образ Персана (Persona). Вашата очарователна и привлекателна персона – без съмнение е положително качество.  Но това е само един ваш аспект, малка точка от общата картина. Ако вие, увлечени от вашия имидж, пренебрегвате развитието, вашият живот ще започне да губи смисъл и ще стане съвършено повърхностен. Последствията от прекомерното внимание към своята персона са отразени в произведенията на Оскар Уайлд  „Портрета на Дориан Грей“. Главният персонаж на романа се опитва да съхрани задълго младежката красота. Но заедно с това той не е в състояние да укрепи силата на своя характер. Когато неговата външна маска в края на краищата пада, на някогашното прелестно лице не остава нито следа от физическа красота, а само черти, повредени от времето и знаците на собствените си капризи. 

По-нататъшно развитие на ситуацията

Девет в началото

Използвайте своите собствени ресурси за придвижване напред. Бъдете готови да направите усилие, ако се наложи. Не се опитвайте да пришпорвате събитията.

Шестица на второ

Не съдете по външността. Ако симпатичната външност не отразява вътрешната красота, това е признак за повърхностна и ниска природа. В този момент значение има не външната форма, а реалната, истинска човешка ценност.

Девет на трето

Когато всичко се случва относително добре, не се отпускайте и не забравяйте за възложените ви отговорности. Не губете вашите цели от полезрението си.

Шестица на четвърто

Честност и простота – това е всичко, което се е нужно. Дълбока и искрена дружба с този, който ви е верен и на когото може да разчитате сега е по-важно, отколкото да преследвате призрачни миражи и благ живот.

Шестица на пето

В настоящия момент всичко, което ви е нужно е да бъдете искрен. Вашите материални ресурси могат да не бъдат големи, но значение има само това, кой сте вие всъщност. Обкръжаващите мще оценятвашата истинна значимост.

Девятка най-отгоре

Бъдете прости и последователни във всичко, което говорите и правите. Не е необхимо да се прикривате, да притворствате или да играете театър. Бъдете честни със себе си, позволете на вашите ценности да говорят за себе си и всичко ще бъде в реда на нещата.

 

23. Унищожение на старото ( разорение)

Старият порядък се променя, освобождава място за новото. И Бог се явява различен  образ. 

                                                                                                                              А.Теннинсон           

                                                                 

„Старият ред се променя, освобождавайки място за новото, и Бог се проявява най различно “

Ситуацията се влошава. Нещата около вас се рушат. Причината е във външни обстоятелства неподвластни на вашият контрол. И тук не сте виновни- това не е следствие на направени някога  грешки. Цялата работа е в това, че някъкъв аспект на вашият живот, който до сега е бил важен в настоящият момент е загубил своята ценост. Този аспект принадлежи към цикъл , който завършва. Дошло е време да се роди нова ситуация , а старата е длъжна да умре.За това е безсмислено да се борите с превъзхождащите сили на противника. Избягвайте конфронтацията.  Последствията могат да бъдат много разрушителни. Твърде много неща са срещу вас. Пробвайте да запазите безпристрасност. Сега сте уязвими.  Излишните емоции само ще отслабят вашите позиции. Сега сте  уязвими. Ако останете невъзмутимии спокойни , вие няма да дадете повод на никого да свинства. Не привличайте внимание и и чакайте подходящ случай. Оценете положително  факта, че макар и случащото се сега е неприятно , то все пак е търпимо. Нека нещата да се движат по своят си ред , докато не ес променят към по добро.

Възможност за лично израстване

Понеже и без това нищо не можете да направите за подобряване на ситуацията, използвайте това време за попълване на енергията. В определен момент от времето ще ви е необходим здарва основа за построяването на новата ситуация. Можете да започнете с това още сега.Започнете с нарастването на силата. Не позволявайте да изпадате  в депресия. Избягвайте всякъкви тенденции да се държите за миналото. Вашият път от тку нанатък е само напред. Постарайте се да не се уповавате на помощта на други хора.  Не приемайте участие в никъкви силови конфликти. Не правете нищо, което ще подкопае увереността във вашите сили. Бъдете търпеливи. Съпротивлявайте се на всяко влияние , което пречи на естественият ход на нещата. Където е възможно бъдете добри и великодушни. Най - добре е в този случай да ви служи жизнената позиция, това, която китайците наричат  у – вей То се превежда като неправене и призовава да се оставите на течението на събитията , настъпващи без видими външни вмешателства, но в самата си същност - неслучайни и закономерни.

По нататъшно развитие на ситуацията

1. Ситуацията таи подводни камъни.  Докато в нея са задействани хора, за които  предполагате, че може да се разчита, то бъдете мноого внимателни. На вас не ви остава нищо което да направите, освен да бъдете сам на себе си телохранител докато  да чакате ситуацията да се проясни.

2. Вие се в сложно положение и  сте длъжни да бъдете нащрек. Не упорствайте. Странете от хората които не ви поддържат. Вие нищо няма да спечелите в ситуация, която не служи на вашите идеали.

3. Това, че сете се оказали в в негативна ситуация до някъква степен е предопределено. Придържайте се към своите принципи. Ценете своите идеали и не правете нищо, което би противоречало на здравия смисъл. Ако другите се държат подло, то това си е тяхна работа. Не изменяйте на себе си и не танцувайте на чужда свирка – вие можете , в крайна сметка да съхраните своята ценост и цялостност. 

4. Лошият късмет ви преследва и нищо не трябва да предприемате за да го избегнете. Нещата са стигнали твърде далече и да обърнете хода на събитията е вече прекалено късно.

5. Накрая неприятната ситуация започва да се променя към по добро. Тезикоито дълго време не са могли да намерят общ език решават да си сътрудничат в името на общата изгода. Успехът е възможен.

6. Критичната  ситуация е към своя край. Сега жизнената сцена се отваря за вас за период на обновление, надежда и самоутвърждаване.

 

 

 

 

 

24.Повратна точка

(Връщане обратно)

Има време за всяко нещо, и срок за всяка работа под небето.“

Еклесиаст

Дошло е време да започне нов цикъл. След периода на застой или объркване потокът започва да набира сила. Ситуацията ще се развива по свои правила. Не се старайте да форсирате събитията. Не сте в такава силна позиция, че да можете да продължите напред по пътя си. Повратната точка е свързана с месеца на зимното слънцестоене, когато след зимния мрак отново се заражда нова светлина. Както ни казва хесаграмата, цялото движение се извършва в шест стадия, и седмият стадий представлява връщане обратно – седмѝцата е символ на завършека на определен цикъл. В основата на всички промени в природата е заложен определен ритъм: нощта си отива – светлината идва със зората; зимата е към края си – и ние знаем, че идва пролетта. Единственото, което вие трябва да направите, е да се нагодите към природния ритъм – така, както той се проявява в нашия живот. Сега това за вас означава да се отпуснете и да съхраните энергията си.

Възможности за личностен ръст

След периода на трудности започвате да усещате обновяване на енергията и оптимизъм. Новите възможности ви зоват. Вие сте почти готови да се хвърлите във водовъртежа на събитията. Но е твърде рано за това. Бъдете търпеливи. Намерете време да помислите за приключващия период. Трудностите са резултат от това, че не сте били достатъчно честни със себе си. Мотивите за вашите действия и взетите решения са били погрешни. С други думи, вашето отношение към нещата е допринесло за възникването на проблемите. Сега е най-важно да повярвате в себе си. В разбирането на това се крие разковничето за бъдещо благоденствие. След това ще можете да предприемете рязък старт, с големи шансове за успех. Очакват ви нови връзки или нови нива на близост и разбиране във вече съществуващи взаимоотношения. 

По-нататъшно развитие на ситуацията

Деветка в основата

Ако имате намерение да започнете да се движите в съмнителна посока – не продължавайте. Правете само това, което подсказва здравият разум. Не бива да се ръководите от никакви други съображения. Ако действате с правилните подбуди, всичко ще се развие много добре.

Шестица втора

Слушайте и се учете от тези, на чието мнение държите. Това ще засили вашата способност да виждате същината на нещата и ще ви помогне да взимате правилните решения.

Шестица трета

Другаде, вероятно, винаги е по-добре. Но вашето сърце ще ви подскаже най-правилно, кой път да изберете. Не се поддавайте на порива да смените избраната посока. Учете се да проявате постоянство.

Шестица четвърта

Надраснали сте околните. Не се мъчете с опити да се върнете на тяхното ниво. Изправете се и защитете убежденията си. По-добре да останете честни със себе си, макар и с цената на краткотрайна самота. Вътрешната свобода и независимост са твърде ценни, за да ги пренебрегвате.

Шестица пета

Вие разбирате накъде води новото начинание. Не губете напразно време да съжалявате за минали неща. Единственото, от което сега имате нужда, е да вземете правилното решение.

Шестица на върха

Упорито сте се старали да вървите по своя път. Както се е оказало, той ви е водил съвсем в друга посока. Изглежда, че сте пропуснали нужния момент за промяна към по-добро. Всички последващи опити да поправите ситуацията само ще я влошат. Единственото, което сега можете да направите, е търпеливо да чакате появата на нови подходящи възможности.

 Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 1995-2024 © Анжела Минкова. Всички права запазени.
Съдържанието на този сайт е под защитата на закона за авторското право. Използването му без разрешение на автора е забранено!
Ако желаете да използвате каквото и да е било от тази страница, моля пишете на автора.