събития

C.V.

преса

контакт

паладиум

книга

поезия

принт

амбианс

връзки


заниМания с изкУство
 
 
 

живопис

графика

скулптура

рисунки

акварел

снимки

други


амбианс


08.05.2023

 

 

25.Невинност

/Избягване на трудностите/

(Непорочност)

 

Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога.

Мф. 5,8

Да бъдем невинни е съвсем различно от това, да бъдем наивни или да не подозираме какво се случва. Напротив, невинността означава да знаем за съществуващите възможности и въпреки това да сме решени да извършим правилното действие. Невинността предполага спонтанност на действията и отсъствие на егоистични мотиви. Това е нещото, което гарантира най-добрия резултат. Но ако вие обмисляте как да извъртите ситуацията в своя полза, то несъмнено завъшекът й ще ви разочарова. Не бъдете прекалено вглъбени в себе си. Безкористното поведение с времето ще ви донесе полза. Съпротивлявайте се, ако някой иска от вас да говорите или правите нещо, за което в последствие може да съжалявате. Отказвайте да участвате в измами от какъвто и да е вид. Не нанасяйте вреда на никого. Опитайте се да не се ръководите в действията си единствено от реакциите на другите. Вярвайте на собствената си преценка и се ръководете от нея. Не се сравнявайте с другите. Радвайте се на това, че вие сте единствени и неповторими. В противен случай няма да можете да решавате проблемите по възможно най-креативния, оригинален и адекватен начин.

Възможности за личностен ръст

Ще е грешка да очаквате, че сега можете да отслабите бдителността си и свръх внимателното отношение към своите мисли, думи и действия. Не бързайте да предприемате каквито и да било действия за постигане на успех – позволете на ситуацията сама да се развие. Събитията се развиват точно така, както трябва. Не заставайте на пътя им. Приемете хората такива, каквито са. Не се старайте да ги вкарвате в рамката на вашите обичайни схващания. Ще е по-добре да загърбите своите предпочитания. Живейте „тук и сега“. Безсмислени са опитите да изчислите всичко предварително. Не е възможно предварително да подготвите сценарии за всички житейски ситуации. Не сте в състояние да контролирате ситуации, които тепърва ще назряват. Изходът е в това, да се доверите на пространството и да се осмелите да се отворите за неочакваното. Истина е, че непредвидените събития понякога носят огорчение, но ние не можем да ги спрем. По-добре да ги приемате като част от естествения ход на живота, тогава неприятното чувство постепенно ще отшуми. Ако пък вярвате в естествения ход на живота и сте готови за промените, то „негативните“ събития могат даже да разкрият нови възможности пред вас.

 

По-нататъшно развитие на ситуацията

Деветка в основата

Ако вашите намерения са искрени, то, каквото и да правите, всичко ще бъде правилно. Следвайте сърцето си и бъдете спонтанни.

Шестица втора

Мечтите за бъдещ успех няма да спомогнат за постигане на целта. Бъдете практични. Върнете се в „тук и сега“. Уверено правете крачка след крачка в избраната посока. Не се спирайте, погрешно приемайки, че изминатата част от пътя е целият път.

Шестица трета

Животът не винаги е справедлив. Понякога трудностите, изникващи по пътя, не са следствие от допуснати от нас грешки. Не си позволявайте да се озлобите или да станете цинични заради подобни неприятни и неочаквани обрати. Не взимайте случващото се твърде присърце – това ще отслаби позицията ви в бъдеще. Гледайте философски на нещата.

Деветка четвърта

Придържайте се към това, което ви изглежда правилно. Съпротивлявайте се на външен натиск, който може да ви отклони от правия път. Не се чувствайте задължени да се съобразявате с желанията да другите.

Деветка пета

Неочаквано усложнение ще се реши от само себе си. Няма никаква необходимост да се предприемат каквито и да било действия за това. Ще мине известно време и всичко ще се върне на място. Колкото по-малко се намесвате, толкова по-добре.

Деветка на върха

Вече сте направи всичко, което е зависело от вас. Всякакви последващи действия биха били грешка. Добрите ви намерения няма да бъдат разбрани.

 

 

 26

Управление със собствени ресурси

(Възпитаване чрез Великото)

... Нужна е храброст, за да се осмелиш.

Достоевски, „Престъпление и наказание“

Много неща сега става възможни. Стига да направите нужната крачка и вратите сами ще започнат да се отварят пред вас. Определете всички ресурси, с които разполагате. Възможно е да сте спестили пари, спечелили приятелства, натрупали знания, опит, особени умения или качества – вариантите са безкрайни. Това е вашият капитал. Дошло е времето да започнете да печелите от него. Решете как да го използвате по най-добрия начин, за да можете да постигнете целите си. Ако сте заделяли нещо – използвайте запасите си. Ако ви е нужна информация, съберете я. Като приключите с адекватната подготовка, започнете да действате. Не се притеснявайте да си подсигурите необходимата подкрепа. Бъдете ефективни. Излизайте извън тясната сфера на своите възможности. Правете най-доброто, на което сте способни. Ръководете се от високите идеали всеки ден, във всеки един момент. Тъй като вашите планове са вече приведени в действие, вие трябва да продължавате целеустремено да вървите към върховете. Не бъдете небрежни – така рискувате да изгубите ускорението, което сте набрали.

 

Възможности за личностен ръст

Колкото и да сте изпълнени с ентусиазъм, недейте да проявявате нетърпение. Успехът зависи от това, доколко добре управлявате наличните ресурси. Преди стремглаво да се хвърлите в нещо, спрете се и помислете за последиците. Учете се на последователност в действията. Ментално се настройте за постигане на целите и насочете усилията си в тази посока. Не се отвличайте за второстепенни задачи. Не бива да пилеете времето и натрупания багаж от знания за дреболии. Не се притеснявайте да предлагате услугите си. Понастоящем сте способни да окажете значителна помощ на обкръжението си. Направете така, че вашето присъствие да бъде осезаемо. Не се стремете да оставате в сянка. Ако досега не сте се осмелявали да участвате в някаква ситуация или в нечии дела, сега е моментът да загърбите нерешителността. Колкото повече дадете от себе си, толкова повече енергия ще се върне при вас.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Деветка в основата

Бихте искали значително да напреднете, но обстоятелствата не спомагат за това. Определени трудности препречват пътя ви. Ако форсирате събитията, ще си навлечете неприятности. Изчакайте спокойно да дойде подходящ случай, който ще отприщи енергията ви.

Деветка втора

Сдържат ви обстоятелства, върху които нямате влияние. Работете над самоконтрола. Фокусирайте се и не изпускате целите си от поглед.

Деветка трета

Бъдете нащрек. Не препускайте напред. Движете се към целта си крачка по крачка.

Шестица четвърта

Бъдете изключително предпазливи, за да не разпилеете силите си преди да назрее правилният момент в ситуацията. Сдържайте се. Старайте се да проявявате далновидност – това ще ви помогне да избегнете множество трудности. А когато предвидите появата на проблем, веднага го предотвратявайте, преди той да стане реалност. Ще бъдете възнаградени за вниманието си с доста пожънати успехи.

Шестица пета

Рискувате да изпуснете ситуацията от контрол. Започнете да действате, за да предотвратите появата на проблеми. Избягвайте директно конфронтиране. Деликатният подход ще бъде много по-ефективен. Намерете скритата причина за нарушеното равновесие и премахнете жилото й. В близко бъдеще не се очакват особени трудности.

 

 Деветка на върха

Най-накрая можете да използвате ресурсите, които сте натрупали. В настоящия момент можете да постигнете нещо наистина стойностно. Нищо не ви удържа и можете да постигнете поставените цели и да се радвате на голям успех.

 

 

 27. Хранене

/Осигурявне на храната /

... Каквото посееш, това ще пожънеш

Апостол Павел,

„Послание до Галатяни“

Тази хексаграма говори за осигуряване на храна или за себе си, или за другите. Това може да се приеме както буквално и да касае обичайната за нас храна, но също така може да се приложи и към эмоционалната, и към духовната сфера. Това, с което подхранвате своя ум, е също толкова важно, както и това, с което храните физическото си тяло. Всеки ден вие правите избор – каква храна да поемете и каква информация да запомните. Бъдете придирчиви, когато взимате решение, кое е хранително и лечебно, а кое – не е такова. Ежедневната диета от хранителни отпадъци и филми на ужасите едва ли ще могат да поддържат тялото здраво, а ума – в хармония. Отнасяйте се към себе си с дължимото уважение и грижа. Не с по-малко внимание се отнесете и към избора на обект на вашата грижа. Не пилейте напразно усилията си или, както е казано, не хвърляйте бисера си пред свинете. Бъдете внимателни, да не се окаже, че щедро раздавате грижа и внимание на тези, които са безразлични към самите себе си.

Възможности за личностен ръст

Вашето физическо здраве зависи от това какво и как ядете. Ако ядете нормална здравословна храна и в не по-големи количества, отколкото ви е необходимо, ще бъдете здрави и спокойни. По същия начин вашето ментално здраве зависи от естеството на мислите, които владеят вашия ум. Самосъжалението ви прави нещастни. Ако смятате, че сте обречени на неприятности, то те няма да ви подминат. Но ако култивирате в себе си положително и конструктивно настроение, то животът ви във всички негови аспекти ще започне да се подобрява. Дали ще живеете в хармония със себе си – това зависи само от вашия избор и самоконтрол. Състоянието на вашия ум влияе също така и върху вашите взаимоотношения с хората. Например, ядно хвърлените думи е не възможно да се вземат обратно и могат да доведат до разрушителни резултати. В случай че се намирате в спокойно разположение на духа, казаното от вас ще въздейства положително на околните и ще спомогне за изграждането на добри взаимоотношения.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Деветка в основата

Завиждайки на тези, които имат повече от вас, вие не само напразно си губите времето, но и постепенно се лишавате от чувството за собствено достойнство. Спрете да се сравнявате с другите. Правете най-доброто, на което сте способни. Учете се с благодарност да се отнасяте към всичко, което имате, и душата ви ще бъде умиротворена.

Шестица втора

Постарайте се да се погрижите за собствените си нужди. Светът нищо не ви дължи. Не очаквате, че другите ще правят за вас това, което самите вие сте в състояние да направите. Разчитайте на собствените си възможности, но не бъдете прекомерно амбициозни.

Шестица трета

Опитвате се да се храните от грешните източници. Това може да се отнася както за храната, така и за компанията, в която сте, или за пътищата, които сте избрали. Тъй като всичко се променя, ако вие и в бъдеще продължите упорито да се движите в грешната посока, това скоро ще доведе до изчерпване на силите ви и крайният резултат ще бъде плачевен.

Шестица четвърта

Намирате се в позиция, която е изгодна не за вас, а за другите. Бъдете нащрек с хората, които могат да ви помогнат.

Шестица пета

Въпреки че сте искали да помогнете на другите, за това ви липсват необходимите способности. Не бива да опитвате да действате сами. Насочете усилията си към търсене на такива хора, които могат да споделят с вас знанията и опита си.

Деветка на върха

Можете да сте изключително полезни за другите. Подобна позиция задължава. Ако приемете това, ще можете успешно да преодолеете и най-големите трудности.Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 1995-2024 © Анжела Минкова. Всички права запазени.
Съдържанието на този сайт е под защитата на закона за авторското право. Използването му без разрешение на автора е забранено!
Ако желаете да използвате каквото и да е било от тази страница, моля пишете на автора.