събития

C.V.

преса

контакт

паладиум

книга

поезия

принт

амбианс

връзки


заниМания с изкУство
 
 
 

живопис

графика

скулптура

рисунки

акварел

снимки

други


амбианс

Книга на промените И - дзин - съвременно тълкуване на хексаграмите 28, 29, 30
08.05.2023

28

Претоварване

(Свръхразвитие на Великото)

Светът около нас е прекалено голям; рано или късно

Ние, които сме трупали или харчили, се лишаваме от сили.

Уилям Уърдсуърт

 

Ситуацията е достигнала червената линия и граничи с криза. Намирате се под толкова силен натиск, че трябва да жертвате нещо. За да облекчите тежестта, която се е стоварила върху вас е необходимо веднага да предприемете действия, без, обаче, да форсирате каквото и да било. Няма да разберете как е по-добре да постъпите, докато не изясните, откъде идва проблемът. В тази ситуация определено отсъства равновесието. Напълно възможно е вашата позиция да е грешна, ако е твърде едностранчива или измислена. Възможно е да сте станали прекалено агресивни или непоносими или, на всичкото отгоре, сте се заловили с нещо, за което нямате необходимите талант и умения. Също така източникът на стреса може да се крие във взаимоотношенията. Някой може да преувеличава чувствата си или да се държи по недопустим начин. Конкретните подробности на ситуацията, обаче, нямат значение, важно е да се възстанови нарушеното равновесие.

Възможности за личностен ръст

Повече не е нужно да сте стараете да съответствате на всички изисквания, които ви поставят другите, или на собствените си стереотипи. Всичко това обърква и усложнява живота. Необходимо е приоритетите да бъдат преразгледани. Какво, всъщност, се стремите да постигнете? В какво се състоят реалните ви задължения? Огледайте всички съществени реалии. Установете какво отвлича вниманието ви и краде от времето ви. Само след като изясните задачата си, ще можете да започнете да организирате живота си около нея. Неизбежно ще се наложи да се разделите с нещо. Но трябва да сте непоклатими, за да можете по-добре да остоявате собствените си интереси – даже ако се наложи да останете в самота. Ако намерите смелост да смените остарелите приоритети и да направите верния избор, успехът ви е гарантиран.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Шестица в основата

Бъдете изключително бдителни. Успехът на начинанието зависи до голяма степен от вниманието ви към детайла от самото начало. Необходимо е да планирате прецизно.

Деветка втора

Странни и непредвидени обрати ще вднъхнат нов живот на ситуацията. Необичайно партньорство и нетрадиционен подход към действията ще донесат добри перспективи.

Деветка трета

Внимавайте да не проявявате твърдоглавие и арогантност. Ако откажете да сътрудничите и настоявате да продължите самостоятелно по пътя, противопоставяйки се по този начин на околните, сами ще се вкарате в задънена улица. Ще последва крайно несполучлива развръзка.

Деветка четвърта

Радостта, която ви доставя великото дело да подкрепяте околните, ви дава сили. Ако използвате способностите си, за да помагате на другите, нещата ще потръгнат много добре. Но ако сте алчни и злоупотребявате с ресурсите си подхранвайки собствените си амбиции, в крайна сметка ще претърпите загуба.

Деветка пета

Изправете се пред фактите. Ако изчаквате твърде дълго преди да започнете да действате, ще изпуснете нужния момент. Това може да предизвика разногласия или кавги. Разберете къде се крие същината на нещата. Ако не го направите, резултатът ще е нулев, дори да вложите всичките си усилия в това да поправите ситуацията.

Шестица на върха

Трябва да се поемат големи рискове, за да има надежда за успех. Нещо трябва да бъде жертвано и само вие можете да решите каква цена да заплатите. Никой няма право да ви съди.

 

 

29

Опасност

/Бездна/

(Повторна опасност или Пропаст)

Но имайте смелост на хлъзгав склон
И тогава загуба не ще да претърпим.

Шекспир

Ситуацията е пълна с проблеми. Нека не ви плаши фактът, че трудностите няма да изчезнат от само себе си. Можете само да скърцате със зъби и да се самоубеждавате, че имате способности да се справите с тях. Започнете с осъзнаването и приемането на обстоятелствата такива, каквито са. Не приемайте желаното за действително – това е безполезно. Бъдете уверени в себе си и не се отказвайте, колкото и нерешими да ви изглеждат проблемите. Бъдете честни със себе си и отстоявайте идеалите си. Не трябва да ви вълнува, дали другите ви одобряват или не. Всичко това ще укрепи духа ви. Непримиримостта ви ще бъде възнаградена – ще можете по-надълбоко да вниквате в същината на случващото се. С помощта на това знание ще можете да разберете какво е необходимо да се предприеме за постигане на успех.

Възможности за личностен ръст

Дойде време да бъдат изпитани вашите търпение и решителност. Колкото и да е сложна ситуацията, не бива да ставате жертва на обстоятелствата. Не позволявайте на емоциите да ви заслепят. Да се предадете в тази ситуация ще е най-лошият избор от възможните такива. Не бива да се спирате по средата на пътя под влияние на обстоятелствата и трудностите, а да продължавате подобно на силен поток, който препуска покрай бреговете, прескачайки прагове и премахвайки пречките на пътя си. Не позволявайте на депресията и разочарованията да ви парализират – или ще се паднете в бездната. Приемайте и изживявайте всеки ден такъв, какъвто е, и се старайте да оставате спокойни във всяка ситуация. Запазването на хладен разсъдък ще ви помогне да се контролирате и в най-тежките моменти на кризата. С други думи, необходимо е да продължавате безкомпромисното движение в закостенялата среда – награда за това ще бъде победа над обстоятелствата.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Шестица в основата

Не сте контролирали ситуацията до в такава степен, до каквато ви се е струвало, и заради това сте се озовали в рисковано положение. Надценили сте силите си. Нещо повече, вие не се и стремите особено да поправите нещата. Изглежда, че не сте могли да оцените доколко сериозна може да стане ситуацията. Намирате се в опасност, която расте с вашето потапяне в състоянието на заслепеност по отношение на тежестта й и въздействието й върху вас.

Деветка втора

В момента имате съвсем незначително влияние върху ситуацията. Въпреки че разбирате, че промените са неизбежни, още не ви е съвсем ясно какво, всъщност, трява да се направи. Бъдете търпеливи и правете това, което можете, крачка по крачка. Вървете напред внимателно и постепенно.

Шестица трета

Каквото и да правите сега, само ще влошавате ситуацията. Изглежда сякаш сте се заклещили в дупка в земята, правейки отчаяни опити да се измъкнете. Но успявате само едно – да се закопавате все по-надълбоко. Спрете да се борите и изчакайте. Ако успеете да запазите спокойствие, непременно ще се намери изход, от само себе си.

Шестица четвърта

Бъдете честни и последователни. Можете да ви тревожи това, че вашето предложение е неадекватно. Но, тъй като вие искрено искате да допринесете за общото дело, вашият принос ще бъде приет. Другите ще оценят вашата искреност.

Деветка пета

Вие сте напреднали дотолкова, доколкото обстоятелствата са го позволили. Бъдете доволни от постигнатото и не се старайте да правите повече. Прекалените амбиции могат да доведат до неприятности.

Шестица на върха

Няма да постигнете нищо хубаво, ако продължите да настоявате на позицията си. Твърдоглавието ви не ви позволява да видите, че вървите по грешния път. Ситуацията няма да се подобри, докато не разберете, че поведението ви е саморазрушително.

 

 

 

30.

Хвърляйки светлина върху нещата

(Сияние)

Светлина, повече светлина!

Гьоте

Необходимо е да хвърлите светлина върху ситуацията и да я разбулите. Ще можете да го направите само ако ясно осъзнаете какво се случва. За да достигнете такова осъзнание, е необходимо да погледнете ситуацията отстрани. Не възприемайте лично думите и действията на околните. Емоционалната въвлеченост или участие в противопостяване на силите ще ви лишат от надеждата да видите общата картина на случващото се. Приемане е ключовата дума за разумно управление на събитията. Не се лутайте и суетете, не бъдете песимисти. Вместо да се борите с обстоятелствата или да заравяте глава в пясъка, помнете: всяко зло е за добро. Разгледайте проблема безпристрастно. Вземете предвид тези позици, където реално е възможно подобрение. Анализът на положителните страни на ситуацията ще е полезен не само на вас, но и на всички заинтересовани лица.

Възможности за личностен ръст

Най-важното, на което можете да се научите в тази ситуация, е изкуството да приемате нещата такива, каквито са. Да приемате не означава просто да се примирявате със случващото се. Искреното желание да приемете реалиите на живота повишава шансовете ви да видите цялостната картина. Това ще ви доведе до същинското възприемане на случващото се. А ако имате ясен и безпристрастен поглед върху нещата, ще бъде трудно някой да ви заблуди или увлече с празни приказки. И тогава съвсем ясно ще видите изхода от ситуацията. Ако пък започнете да реагирате емоционално, вашето възприятие ще е едностранчиво. В такова състояние едва ли ще можете да действате конструктивно.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Деветка в основата

Необходимо е да стартирате добре, за да можете да постигнете най-добрия от възможните резултати. Първоначално е възможно объркване. Затова е необходимо да сложите всичко по местата си, преди объркването да ви заведе в задънена улица. Движете се бавно и предпазливо, обръщайки внимание на детайлите. Помните ли пословицата: „три пъти мери, един път режи“? Вие достатъчно ли мерихте, преди да отрежете?

Шестица втора

Просто бъдете уравновесени и успехът ви е гарантиран. Запазвайте спокойствие и се контролирайте. Избягвайте всякакви крайности. Бъдете безпристрастни и се подгответе за най-доброто.

Деветка трета

Приемете съдбата. Не съжалявайте за миналото и не се притеснявайте за бъдещето – това е напразно губене на време. Живейте възможно най-пълноценно „тук и сега“. Възползвайте се от това, което самó идва при вас. Но не оставяйте нещата на самотек, защото ще се разкайвате за това.

Деветка четвърта

Твърде много бързате. По този начин е невъзможно да се създате нещо надеждно и дълготрайно. Забавете темпото или ще изгорите.

Шестица пета

Колкото повече осъзнавате ситуацията, толкова по-ясно става, че ви е трудно да намирате общ език с когото и да било. Колкото и да е тъжно това, за по-нататъшното си развитие ще е необходимо да се отажете от нещо, с което сте свикнали. Неизбежно ще изпитате чувство на съжаление, но то ще премине. Сърцето ще ви подскаже, че друг изход нямате, освен да приемете реалиите на живота. Ще можете да подобрите значително положението си, ако вземете решение да направите промени.

Деветка на върха

Ясният ум ще ви позволи да намерите източника на трудностите. Ще положите по-малко усилия, ако съумеете да привлечете други хора за решаването на проблема. Не правете от мухата слон – ограничете се единствено с необходимите средства. Ако проблемите са следствие на вашето нежелание да приемете реалността такава, каквато е, действайте по-уравновесено в бъдеще. Не драматизирайте ситуацията и не бъдете твърде строги със себе си. За да пожънете успех, просто правете всичко, което е по силите ви.

 

 

28

Претоварване

(Свръхразвитие на Великото)

Светът около нас е прекалено голям; рано или късно

Ние, които сме трупали или харчили, се лишаваме от сили.

Уилям Уърдсуърт

 

Ситуацията е достигнала червената линия и граничи с криза. Намирате се под толкова силен натиск, че трябва да жертвате нещо. За да облекчите тежестта, която се е стоварила върху вас е необходимо веднага да предприемете действия, без, обаче, да форсирате каквото и да било. Няма да разберете как е по-добре да постъпите, докато не изясните, откъде идва проблемът. В тази ситуация определено отсъства равновесието. Напълно възможно е вашата позиция да е грешна, ако е твърде едностранчива или измислена. Възможно е да сте станали прекалено агресивни или непоносими или, на всичкото отгоре, сте се заловили с нещо, за което нямате необходимите талант и умения. Също така източникът на стреса може да се крие във взаимоотношенията. Някой може да преувеличава чувствата си или да се държи по недопустим начин. Конкретните подробности на ситуацията, обаче, нямат значение, важно е да се възстанови нарушеното равновесие.

Възможности за личностен ръст

Повече не е нужно да сте стараете да съответствате на всички изисквания, които ви поставят другите, или на собствените си стереотипи. Всичко това обърква и усложнява живота. Необходимо е приоритетите да бъдат преразгледани. Какво, всъщност, се стремите да постигнете? В какво се състоят реалните ви задължения? Огледайте всички съществени реалии. Установете какво отвлича вниманието ви и краде от времето ви. Само след като изясните задачата си, ще можете да започнете да организирате живота си около нея. Неизбежно ще се наложи да се разделите с нещо. Но трябва да сте непоклатими, за да можете по-добре да остоявате собствените си интереси – даже ако се наложи да останете в самота. Ако намерите смелост да смените остарелите приоритети и да направите верния избор, успехът ви е гарантиран.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Шестица в основата

Бъдете изключително бдителни. Успехът на начинанието зависи до голяма степен от вниманието ви към детайла от самото начало. Необходимо е да планирате прецизно.

Деветка втора

Странни и непредвидени обрати ще вднъхнат нов живот на ситуацията. Необичайно партньорство и нетрадиционен подход към действията ще донесат добри перспективи.

Деветка трета

Внимавайте да не проявявате твърдоглавие и арогантност. Ако откажете да сътрудничите и настоявате да продължите самостоятелно по пътя, противопоставяйки се по този начин на околните, сами ще се вкарате в задънена улица. Ще последва крайно несполучлива развръзка.

Деветка четвърта

Радостта, която ви доставя великото дело да подкрепяте околните, ви дава сили. Ако използвате способностите си, за да помагате на другите, нещата ще потръгнат много добре. Но ако сте алчни и злоупотребявате с ресурсите си подхранвайки собствените си амбиции, в крайна сметка ще претърпите загуба.

Деветка пета

Изправете се пред фактите. Ако изчаквате твърде дълго преди да започнете да действате, ще изпуснете нужния момент. Това може да предизвика разногласия или кавги. Разберете къде се крие същината на нещата. Ако не го направите, резултатът ще е нулев, дори да вложите всичките си усилия в това да поправите ситуацията.

Шестица на върха

Трябва да се поемат големи рискове, за да има надежда за успех. Нещо трябва да бъде жертвано и само вие можете да решите каква цена да заплатите. Никой няма право да ви съди.

 

 

29

Опасност

/Бездна/

(Повторна опасност или Пропаст)

Но имайте смелост на хлъзгав склон
И тогава загуба не ще да претърпим.

Шекспир

Ситуацията е пълна с проблеми. Нека не ви плаши фактът, че трудностите няма да изчезнат от само себе си. Можете само да скърцате със зъби и да се самоубеждавате, че имате способности да се справите с тях. Започнете с осъзнаването и приемането на обстоятелствата такива, каквито са. Не приемайте желаното за действително – това е безполезно. Бъдете уверени в себе си и не се отказвайте, колкото и нерешими да ви изглеждат проблемите. Бъдете честни със себе си и отстоявайте идеалите си. Не трябва да ви вълнува, дали другите ви одобряват или не. Всичко това ще укрепи духа ви. Непримиримостта ви ще бъде възнаградена – ще можете по-надълбоко да вниквате в същината на случващото се. С помощта на това знание ще можете да разберете какво е необходимо да се предприеме за постигане на успех.

Възможности за личностен ръст

Дойде време да бъдат изпитани вашите търпение и решителност. Колкото и да е сложна ситуацията, не бива да ставате жертва на обстоятелствата. Не позволявайте на емоциите да ви заслепят. Да се предадете в тази ситуация ще е най-лошият избор от възможните такива. Не бива да се спирате по средата на пътя под влияние на обстоятелствата и трудностите, а да продължавате подобно на силен поток, който препуска покрай бреговете, прескачайки прагове и премахвайки пречките на пътя си. Не позволявайте на депресията и разочарованията да ви парализират – или ще се паднете в бездната. Приемайте и изживявайте всеки ден такъв, какъвто е, и се старайте да оставате спокойни във всяка ситуация. Запазването на хладен разсъдък ще ви помогне да се контролирате и в най-тежките моменти на кризата. С други думи, необходимо е да продължавате безкомпромисното движение в закостенялата среда – награда за това ще бъде победа над обстоятелствата.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Шестица в основата

Не сте контролирали ситуацията до в такава степен, до каквато ви се е струвало, и заради това сте се озовали в рисковано положение. Надценили сте силите си. Нещо повече, вие не се и стремите особено да поправите нещата. Изглежда, че не сте могли да оцените доколко сериозна може да стане ситуацията. Намирате се в опасност, която расте с вашето потапяне в състоянието на заслепеност по отношение на тежестта й и въздействието й върху вас.

Деветка втора

В момента имате съвсем незначително влияние върху ситуацията. Въпреки че разбирате, че промените са неизбежни, още не ви е съвсем ясно какво, всъщност, трява да се направи. Бъдете търпеливи и правете това, което можете, крачка по крачка. Вървете напред внимателно и постепенно.

Шестица трета

Каквото и да правите сега, само ще влошавате ситуацията. Изглежда сякаш сте се заклещили в дупка в земята, правейки отчаяни опити да се измъкнете. Но успявате само едно – да се закопавате все по-надълбоко. Спрете да се борите и изчакайте. Ако успеете да запазите спокойствие, непременно ще се намери изход, от само себе си.

Шестица четвърта

Бъдете честни и последователни. Можете да ви тревожи това, че вашето предложение е неадекватно. Но, тъй като вие искрено искате да допринесете за общото дело, вашият принос ще бъде приет. Другите ще оценят вашата искреност.

Деветка пета

Вие сте напреднали дотолкова, доколкото обстоятелствата са го позволили. Бъдете доволни от постигнатото и не се старайте да правите повече. Прекалените амбиции могат да доведат до неприятности.

Шестица на върха

Няма да постигнете нищо хубаво, ако продължите да настоявате на позицията си. Твърдоглавието ви не ви позволява да видите, че вървите по грешния път. Ситуацията няма да се подобри, докато не разберете, че поведението ви е саморазрушително.

 

 

 

30.

Хвърляйки светлина върху нещата

(Сияние)

Светлина, повече светлина!

Гьоте

Необходимо е да хвърлите светлина върху ситуацията и да я разбулите. Ще можете да го направите само ако ясно осъзнаете какво се случва. За да достигнете такова осъзнание, е необходимо да погледнете ситуацията отстрани. Не възприемайте лично думите и действията на околните. Емоционалната въвлеченост или участие в противопостяване на силите ще ви лишат от надеждата да видите общата картина на случващото се. Приемане е ключовата дума за разумно управление на събитията. Не се лутайте и суетете, не бъдете песимисти. Вместо да се борите с обстоятелствата или да заравяте глава в пясъка, помнете: всяко зло е за добро. Разгледайте проблема безпристрастно. Вземете предвид тези позици, където реално е възможно подобрение. Анализът на положителните страни на ситуацията ще е полезен не само на вас, но и на всички заинтересовани лица.

Възможности за личностен ръст

Най-важното, на което можете да се научите в тази ситуация, е изкуството да приемате нещата такива, каквито са. Да приемате не означава просто да се примирявате със случващото се. Искреното желание да приемете реалиите на живота повишава шансовете ви да видите цялостната картина. Това ще ви доведе до същинското възприемане на случващото се. А ако имате ясен и безпристрастен поглед върху нещата, ще бъде трудно някой да ви заблуди или увлече с празни приказки. И тогава съвсем ясно ще видите изхода от ситуацията. Ако пък започнете да реагирате емоционално, вашето възприятие ще е едностранчиво. В такова състояние едва ли ще можете да действате конструктивно.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Деветка в основата

Необходимо е да стартирате добре, за да можете да постигнете най-добрия от възможните резултати. Първоначално е възможно объркване. Затова е необходимо да сложите всичко по местата си, преди объркването да ви заведе в задънена улица. Движете се бавно и предпазливо, обръщайки внимание на детайлите. Помните ли пословицата: „три пъти мери, един път режи“? Вие достатъчно ли мерихте, преди да отрежете?

Шестица втора

Просто бъдете уравновесени и успехът ви е гарантиран. Запазвайте спокойствие и се контролирайте. Избягвайте всякакви крайности. Бъдете безпристрастни и се подгответе за най-доброто.

Деветка трета

Приемете съдбата. Не съжалявайте за миналото и не се притеснявайте за бъдещето – това е напразно губене на време. Живейте възможно най-пълноценно „тук и сега“. Възползвайте се от това, което самó идва при вас. Но не оставяйте нещата на самотек, защото ще се разкайвате за това.

Деветка четвърта

Твърде много бързате. По този начин е невъзможно да се създате нещо надеждно и дълготрайно. Забавете темпото или ще изгорите.

Шестица пета

Колкото повече осъзнавате ситуацията, толкова по-ясно става, че ви е трудно да намирате общ език с когото и да било. Колкото и да е тъжно това, за по-нататъшното си развитие ще е необходимо да се отажете от нещо, с което сте свикнали. Неизбежно ще изпитате чувство на съжаление, но то ще премине. Сърцето ще ви подскаже, че друг изход нямате, освен да приемете реалиите на живота. Ще можете да подобрите значително положението си, ако вземете решение да направите промени.

Деветка на върха

Ясният ум ще ви позволи да намерите източника на трудностите. Ще положите по-малко усилия, ако съумеете да привлечете други хора за решаването на проблема. Не правете от мухата слон – ограничете се единствено с необходимите средства. Ако проблемите са следствие на вашето нежелание да приемете реалността такава, каквато е, действайте по-уравновесено в бъдеще. Не драматизирайте ситуацията и не бъдете твърде строги със себе си. За да пожънете успех, просто правете всичко, което е по силите ви.

 

 Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 1995-2024 © Анжела Минкова. Всички права запазени.
Съдържанието на този сайт е под защитата на закона за авторското право. Използването му без разрешение на автора е забранено!
Ако желаете да използвате каквото и да е било от тази страница, моля пишете на автора.