събития

C.V.

преса

контакт

паладиум

книга

поезия

принт

амбианс

връзки


заниМания с изкУство
 
 
 

живопис

графика

скулптура

рисунки

акварел

снимки

други


амбианс

Книга на промените И - дзин - съвременно тълкуване на хексаграмите 31, 32, 33
08.05.2023

31

Взаимно привличане

(Взаимодействие)

Любовта култивира любов, като книгите - ученици.

Шекспир

 

Тази хексаграма описва ситуацията, в която някой ви е симпатичен и с когото искате да изградите взаимоотношения. Тя не касае непременно любовта и може да се отнася за всеки друг аспект от вашия живот, в който е необходимо да се изграждат връзки и взаимноизгодни споразумения. Това може да е както влюбеност, така и други варианти на приятелски отношения – семейни или служебни. Основният смисъл на тази ситуация се свежда до това, как вие взаимодействате с когото и да било. Ако сте внимателни и отзивчиви към своя партнер, вашите отношения ще са хармонични и плодотворни. Агресивното поведение е абсолютно неприемливо. Бъдете търпеливи и деликатни. Не се опитвайте да форсирате събитията. Симпатията между хората не е нещо, над което можем да упражняваме контрол. Можем само да й позволяваме да се развива, както й се полага. С времето ще се срещате и ще общувате на по-високо ниво. Стабилните връзки, основани на взаимно доверие и уважение, ще засилят вашата позиция.

Възможности за личностен ръст

Бъдете естествени. Най-добрият начин да повлияете на ситуацията е да бъдете себе си. Прекомерният и ненаситен стремеж да правите впечатление на всяка цена само ще ви попречи. Но ако сте естествени и спонтанни, ще направите добро впечатление. Не е нужно да манипулирате събитията. Не си струва, също така, да се изживявате като центъра на Вселената. Хората, с които сте на една вълна, ще ви възприемат такива, каквито сте. Винаги бъдете готови да се учите на нещо ново. Оставете на страна предразсъдъците си и отворете сърцето си за хората. Тогава тези, чието внимание искате да привлечете, ще ви отвърнат с благосклонност. Вслушвайте се в това, което ви подсказва сърцето. Вашата дълбока и искрена заинтересованост да установите хармонични отношения с хората ще получи естествен положителен отклик от тяхна страна, тъй като искреността винаги привлича и говори сама за себе си.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Шестица в основата

Тази черта сочи към взаимодействие, което тепърва започва. Но засега не му обръщайте прекомерно внимание и не бързайте да строите въздушни замъци.

Шестица втора

Нищо не правете, докато не разберете повече за ситуацията. Дръжте ръка на пулса на събитията. Прибързаните и необмислени действия няма да доведат до нищо хубаво.

Деветка трета

Твърде сте импулсивни. Не се юркайте и не позволявайте на ентусиазъма на други хора сляпо да ви увлича. Не правете прибързани изводи и не бързайте да си изграждате мнение за другите. Следвайте собствените си убеждения. Бъдете уравновесени и усъвършествайте самоконтрола.

Деветка четвърта

Не си заслужава да манипулирате хората. Ако все пак предпочитате този начин на действие, ще ви се наложи постоянно да се борите за запазване на властта си. Бъдете искрени и естествени – тогава лесно ще можете да привлечете единомишленици.

Деветка пета

Ще можете да повлияете на другите, само в случай че самите вие сте дълбоко убедени в това, което искате да постигнете. В противен случай няма да ви се удаде да постигнете нищо значимо.

Шестица на върха

Само с приказки не можете да увличате хората след себе си. Ако искате думите ви да имат сила, трябва да ги подкрепите с нещо съществено. В противен случай, каквото и да говорите, това няма да направи нужното впечатление.

 

32

Настоятелност

(Постоянство)

Дори кълвачът постига успех, използвайки главата си и ковейки, докато не завърши започнатото.

Колман Кокс

Принципът на настоятелността, или постоянството, се проявява навсякъде в природата. Дървото, например, постоянно се променя, докато не се превърне от фиданка в зряло растение. При това оставайки без съмнение дърво. Във вашата ситуация също така е необходимо да се запазва постоянство пред лицето на промените. Не предприемайте радикални действия. Ако нещо работи за вас, задоволявайте се с това, което имате. Не се хвърляйте от една крайност в друга. Изберете своята посока и се придържайте към нея, продължавайте да вървите упорито и неотклонно. Ако трябва да избирате между традиционен и новаторски подход – използвайте изпробвания и проверен метод. Придържайте се към традициите. Ако чувствате, че нещата замират, направете незначителни промени. Но не изпускайте целта от очи. Не правете нищо, което може да сведе към нула шансовете ви за успех. В момента, в който правите избор, взимайки решение, бъдете последователни и честни към себе си. Не си струва да почивате на лаврите или да проявявате мързел, ако делата ви вървят добре. Даже най-стабилната ситуация изисква непрестанна грижа и внимание. Ако нещата се влошат, търпеливо изчакайте. Довършвайте започнатото до край.

Възможности за личностен ръст

В древния текст тази хексаграма описва сватбата. Ако вашият въпрос се отнася до взаимоотношения и се падне тази хексаграма, това означава, что трябва да поемете отговорност за някого. Ако пък питате за някакъв проект или работа, с която се занимавате понастоящем, такова тълкувание – да поемете пълната отговорност за него – е също така приложимо. Ако сте започнали нещо, необходимо е да си предстявате целия обем от предстоящи задачи и грижи, и да сте готови да поемете контрола над ситуацията. Трябва да съхранявате и умножавате търпението си и упоритостта, без да остъптвате от набелязаните планове, даже ако изпитвате трудности. Гледайте на изникващите трудности като на изпитание за вашата непоколебимост и издържливост. Тогава проблемът няма да усложни вашия път, а ще спомогне за укрепване на духа и отношенията. Подгответе сте да проявите гъвкавост. Винаги съществува друга гледна точка, която може да се окаже полезна. В същото време трява да оставате верни на себе си и на идеалите си.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Шестица в основата

Искате да получите всичко и, по възможност, сега. Това е като да се опитвате да тичате, преди да се научите да ходите. Не бързайте да се хвърляте стремглаво в новата ситуация. Спрете и оценете възможните последици, премерете всички „за“ и „против“. Ако искате стабилност, научете се да проявявате упоритост и настойчивост. Изрязването на завоите в името на получаване на бързи резултати не води до постигане на особени успехи.

Деветка втора

Придържайте се към златната среда. Ако работите през куп за грош, усилията ви ще са напразни. Ако пък сте твърде старателни, можете и да прекалите. Използвайте интуицията си, за да почувствате, докъде можете да стигнете, без да си навредите. Тогава няма да имате причини да съжалявате.

Деветка трета

Стабилността трябва да дойде отвътре, независимо от външните обстоятелства. Ако състоянието на вашия ум зависи от това, какво се случва около вас, никога няма да сте щастливи. Лутането от цел към цел е безсмислено. Нещо повече, ако сте непредсказуеми и лесно се обърквате, хората ще загубят уважение към вас. И тогава вие сами ще спрете да уважавате себе си.

Деветка четвърта

Бъдете практични. Ако не сте в състояние да постигнете целта си, възможно е да се окаже, че или целта е била нереалистична, или сте я подхванали от грешната страна. Необходимо е да проявите твърдост. Използвайте я там, където е реално възможно да постигнете положителни резултати.

Шестица пета

Понякога не е зле да се поучим от другите и да последваме техния пример. А понякога е възможно да пожънем успех, ако действаме независимо и разчитаме единствено на собствените си сили и съждения. Бъдете гъвкави. Използвайте най-ефективния подход според всяка конкретна ситуация.

Шестица на върха

Няма да постигнете целта си, ако постоянно се лутате. Безпокойството и припряността ви пречат да видите реалната картина на случващото се. Успокойте се.

 

33.Отстъпление

(Бягство)

Позволете ни да се оттеглим с достойнство

Шеспир, „Както ви харесва“

Този път обстоятелствата не са на ваша страна. Препоръчва ви се да направите стратегическо остъпление, докато още разполагате със сили. Не е нужно да бъркате тази форма на отстъпление с предаването в плен или бягството. Напротив, това е мощна и конструктивна маневра. Скланяме се към мисълта, че успехът се измерва с напълно конкретни постижения. Но има моменти, когато трябва да се отстъпи, за да може по-щателно да се подготвим към по-нататъшен напредък. Отспълението дава възможност да оценим силите си и да преразгледаме приоритетите си. Няма причини да губим безценно време и енергия за борба със ситуация, която няма изход. Стойте по-далече от зли или враждебно настроени хора. Внимателно изберете подходящие момент. Важно е точно да прецените времето. Избягвайте челни сблъсъци. Нищо не можете да спечелите, само ще загубите сили.

Възможности за личностен ръст

Сложността се състои в това да извършите остъплението без да накърните достойнството си. Ако сте подложени на нападки или усещате, че грешно са ви разбрали, изглежда, че вашата гордост е засегната. Вследствие на това може да се изкушите от желанието да опитате да докажете своята правота, каквото и да ви струва това. Но това само ще задълбочи проблема. Така още повече ще затънете в конфликта, който не ви е по силите да разрешите. Твърде много неща са срещу вас. Контролирайте емоциите си. Запазвайте спокойствие и отстъпвайте навътре в себе си. Само безстрастност и невъвличане ще ви направят неуязвими.

Тази хексаграма може също така да сочи към необходимост да се откажете от обичайния си начин на живот, ако той не съответства на вашите ценности. Ако във вашата хексаграма няма подвижни черти (и, следователно, следваща хексаграма), по-добре е временно да излезете от играта. От друга страна, периодът на отстъпление ви е от полза, така че сериозно се замислете да се отстраните и да съберете сили.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Шестица в основата

Запазете равновесие и не предприемайте нищо. По-добре щеше да е да предвидите и да избегнете неприятната ситуация. Опитът веднага да я поправите няма да доведе до нищо хубаво. Заредете се търпение и изчакайте.

Шестица втора

Не си заслужава да бягате на едно място – по-добре е да се въздържите от активни действия. Вероятно е полезно да послушате съвета на незаинтересована страна. Опитайте се да обедините усилията си с някого, който, благодарение на своята позиция, би могъл да ви помогне.

Деветка трета

Нещо ви пречи да напуснете ситуацията, която се оформя не във ваша полза. Може би ви спират лични опасения и тревоги. Не се опитвайте да се криете зад нечий гръб и не чакайте, че някой ще си заложи главата вместо вас. Отстоявайте себе си. Старайте се да сте стегнати и да не се въвличате, особено ако чувствате неприязън от страна на околните. Рискувате да изчерпате силите си, ако позволите да ви въвлекат в разпри.

Деветка четвърта

Отстъпвайте елегантно и с достойнство. Нека не ви вълнува, какво могат да кажат или направят другите, за да ви спрат. Отстранете се, доколкото можете. Това ще ви позволи да избегнете търсенето на виновния, което по-скоро би навредило на вашите позиции. Ако откажете да учавствате в неблагоприятна ситуация, само този, който е съгласен постоянно да търпи унижения, ще понесе загуби.

Деветка пета

Ако изберете правилния момент, ще можете да излезете от нежелателна ситуация, запазвайки добрия тон по време на раздялата с останалите участници. Настоявайте, но учтиво, на своето решение и не се поддавайте на убеждаване, което би могло да ви отклони от решението.

Деветка на върха

Сега виждате кристално ясно, че е дошло време да напуснете играта. Тъй като нямате и капка съмнение в правилността на взетото решение, можете съвсем спокойно да го реализирате. Големият успех няма да ви остави да чакате дълго.

 Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 1995-2024 © Анжела Минкова. Всички права запазени.
Съдържанието на този сайт е под защитата на закона за авторското право. Използването му без разрешение на автора е забранено!
Ако желаете да използвате каквото и да е било от тази страница, моля пишете на автора.