събития

C.V.

преса

контакт

паладиум

книга

поезия

принт

амбианс

връзки


заниМания с изкУство
 
 
 

живопис

графика

скулптура

рисунки

акварел

снимки

други


амбианс

Книга на промените И - дзин - съвременно тълкуване на хексаграмите 34,35,36
08.05.2023

34

Голяма сила

(Мощта на Великия)

"Не се страхувайте от величието. Някои се раждат велики,
други постигат величие, а други ги тласкат към величието."

Шекспир

Разполагате с такава мощ, с която можете да извършите нещо велико. Но колкото повече сила е съсредоточена в ръцете ви, толкова по-голяма е отговорността за това, как ще я използвате. Не бъде агресивни и не се стремете да контролирате все и вся. Взимайки решение, имайте предвид интересите, надеждите и мечтите на останалите. Вашата мощ ще е толкова по-голяма, колкото повече сте загрижени за благоденствието на другите хора. Бъдете отворени за съвети и чуждо мнение. Ако категорично настоявате на своята гледна точка, ще създадете конфликт. Всяка вечер се вслушвайте в гласа на съвестта ви – тя ще ви подскаже какво сте направили правилно и как е по-добре да действате по-нататък. Не позволявайте да ви отклонят посредством натиск и по съображения, които не се отнасят към основновната ви задача. Знаейки какво да правите, не действайте импулсивно и не се опитвайте да ускорявате нещата в името на собственото си благополучие. Дочакайте нужния момент. Тогава действайте решително.

Възможности за личностен ръст

На тези, които имат реална сила или власт, не им е необходимо излишно да я демонстрират. Ако пък човек се старае по всякакъв начин да покаже властта си над другите, опитвайки да упражнява господството си над тях, едва ли в действителност имат каквато и да била значима сила. Такъв човек не е безопасен и надежден, когато иска да демонстрира на останалите своето могъщество.

Бъдете търпеливи, толерантни и уважавайте чувствата на останалите. Играйте по правилата. Мислете, преди да действате. Ако в делата си препускате през глава, без да успявате да наблюдавате какво се случва, вие ще посеете единствено хаос, или ще унищожите по пътя си всичко. Не се поддавайте на изкушението да действате прекалено твърдо или даже агресивно, и не използвайте силата си, за да манипулирате другите хора в името на личните ви амбиции. Ако злоупотребите с възможностите си по какъвто и да е начин, рано или късно вашите действия ще ви се върнат стократно – каквото посеете, това и ще пожънете. По тази причина правете само това, което смятате за правилно. И не бъдете снизходителни към себе си.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Деветка в основата

Колкото и силни и уверени да се чувствате, условията засега не са благоприятни за настъпление. Ще прахосате цялата си енергия и ентусиазъм, ако започнете безразсъдно да действате. На този етап е необходимо да се извършат някои подготвителни крачки и да се мобилизират сили за по-натъшни решителни действия.

Деветка втора

Няма да срещнете сериозни препятствия, които да попречат на вашия напредък. Сега е възможно да се направят много неща, но това не ви дава право да отслабите бдителността си. Всичко ще е прекрасно – при условие че не сте прекалено самонадеяни, небрежни или непредпазливи.

Деветка трета

Колкото повече реална сила има човек, толкова по-малко му е необходимо да я демострира. Откритата демострация може да предизвика противодействие и враждебност. По никакъв начин не се опитвайте да форсирате събитията.

Деветка четвърта

Ако правилно използвате влиянието си, пречките ще изчезнат. Най-добрият начин да преодолеете съпротивлението е спокойно да продължавате, проявявайки търпение, крачка по крачка. Спомнете си за водата, която дълбае камъните.

Шестица пета

Ситуацията се е променила към по-добро. Сега нищо не стои на пътя ви. Това означава, че няма никаква нужда да се проявява агресия или твърдоглавие. Можете спокойно и хармонично да разплетете ситуацията.

Шестица на върха

Ситуацията е патова. Не можете да направите и една крачка. Ако се опитате да форсирате събитията, ситуацията ще се заплете още повече. Спрете да се борите. Приемете като нещо неизбежно факта, че повече нищо не може да се направи. Но ако все пак имате намерението да решите създалия се проблем, ще трябва да търсите друг подход. Ако продължавате напред, дори в най неблагоприятните условия, без да губите оптимизъм и калявайки силите си и характера си, може да намерите изход от създалата се ситуация.

 

35

Напредък

(Изгрев) Вие сте виделината на света. Град, поставен на планина, не може да се укрие.

Мф. 5,14

Бързият напредък става възможен. Вашите способности са вече признати и ценени. Можете да блеснете с тях в ситуации, в които можете да ги прилагате. Бъдете искрени и великодушни. Колко голям ще е напредъкът ви зависи от това, дали използвате таланта си за благото на другите или преследвате единствено егоистични цели. Колкото повече помагате за нечие развитие, колкото сте по-щедри, толкова повече се укрепват вашите позиции. Ясният ум и прозорливост ще ви позволят да видите ситуацията във всичките й тънкости. Имате правилни ориентири, затова можете да оказвате голямо влияние върху случващото се. От това ще спечелят всички заинтересовани страни. А вие, от своя страна, ще получите подкрепа от страна на нужните хора.

Възможности за личностен ръст

Сега е важно не какво правите, а кой сте всъщност.

Във всеки от нас се крие искрата Божия – нашето духовно начало. Когато ние се обръщаме към него, ние докосваме съкровената истина. Ако живеем живота си в суета, чистото и непосредствено знание се замъглява. Живеем сякаш хипнотизирани и под влияние на чуждото мнение за това, какво е правилно, а какво – не.

За да можете да продължите развитието си, сега ви е нужно да достигнете до крайъгълните истини и да живете, ръководейки се от тях. Ако начинът ви на живот противоречи на същинската ви природа, няма да можете да сте щастливи. Смело последвайте своите идеали и своята собствена истина. Не се тревожете как ще ви възприемат и дали ще ви разберат правилно. Сега за вас най-важното е да съхраните вътрешната хармония. И тогава ситуацията, а и животът като цяло, ще се наредят по най-естествен и хармоничен начин.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Шестица в основата

Не се обезкуражавайте и не драматизирайте ситуацията, дори останалите да не ви се доверяват достатъчно. Имайте вяра в себе си. Въпреки че сега не можете да предприемете сериозни външни действия, тъй като напредъкът още не е толкова забележим, при първата благоприятна възможност ще постигнете целта си.

Шестица втора

Напредъкът е блокиран. Не се получава да установите контакт с този, който може да ви помогне. Нека трудностите не ви сломят. Това забавяне е временно. Ако сте упорити, скоро ще дойде моментът за пробив. Ще намерете необходимата помощ и е възможно тази помощ да дойде от жена.

Шестица трета

Въпреки че вие, вероятно, предпочитате да сте независими, по-нататъшният напредък зависи от подкрепата и доверието на другите. Не бъдете горди и потърсете сътрудничество. Ще бъде полезно и своевременно.

Деветка четвърта

Имате добър шанс за напредък. Вие можете, обаче, да опропастите тази възможност, ако се възползвате от съмнителни средства или целта ви се окаже сурогатна. Времето неминуемо ще постави всичко на място, и тогава вие няма да изглеждате добре в очите на околните. Сигурно би било по-добре да прецените всичко, за да избегнете подобна грешка?

Шестица пета

Възможно е да ви тревожи това, че сте се оказали неспособни да извлечете максимални предимства от щастливото съвпадение на обстоятелствата. Не се тревожете. Намирате се в много благоприятна позиция. Ако сте изоставили някакви дела, не е съществено дали сте ги довършили или не. Те няма да повлияят на крайния резултат. Най-важното е да не спира развитието. Това ще бъде гарант за успешния изход на ситуацията.

Деветка на върха

Всякакъв опит да форсирате последващо развитие ще завърши с неуспех. Ситуацията напълно ще излезе извън контрол. Работете над самоконтрола и се сдържайте. Разберете, че сте направили всичко, което сте могли. Не бъдете агресивни.

 

36

Поразяване със светлина

(Просвещаване на варварите)

 

Кротък отговор гняв отвръща,
а обидна дума ярост възбужда.

Книга притчи Соломонови, 15,1.

По някаква причина вашето обкръжение е настроено враждебно към вас, а обстоятелствата са такива, че нищо не можете да направите в това отношение. С времето всичко ще се промени. Но сега не ви остава нищо друго, освен да станете незабележими или скромно да се слеете с масите. Ако поискате обяснение, няма да срещнете нищо освен недоброжелателност. Вашите ценности изцяло не съвпадат с ценностите на околните. Временно отстъпете: нека мислят, че сте се примирили с поражението. Така, обаче, ще можете да съхраните себе си и своите идеали.

Възможно е да сте станали обект на завист или обида. Действайте ръководейки се единствено от собствените идеали и ценности. Не провокирайте конфликти и не бъдете агресивни. Не забравяйте за поставените цели, но засега не показвайте решителността си да ги постигнете. Не слушайте това, което говорят за вас, и не обръщайте внимание на опитите да бъдат разклатени вашите стабилност и вяра в себе си. Вярвайте си с цяло сърце, бъдете искрени и оптимистични. Скоро ще бъдете победител.

Възможности за личностен ръст

Вашата задача е да останете себе си и да избягвате противопоставяне. Проявайте скромност. Излишното внимание само ще навреди. Околните не ви симпатизират. Колкото и силни да се чувствате, дайте на ситуацията да свърши и дочакайте своя час. Ще бъде доста трудно, тъй като другите не виждат това, което е напълно очевидно за вас. Не си заслужава да им посочвате грешките. Това още повече ще влоши ситуацията. Всичко, което трябва да направите, е да сте честни със себе си и да не привличате внимание. Дръжте мислите и емоциите си вътре в себе си и се опитвайте да изглеждате учтиви и сериозни. Контролирайте се и чакайте подобряване на ситуацията. В това време ще са полезни медитацията или молитвите.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Деветка в основата

Не можете да се справите с текущите проблеми. Необходимо е да излезете от играта, за да опазите своя интерес и за да не претърпите пълен провал.

Шестица втора

Заобиколени сте от сериозни трудности. Подобен обрат би могъл да сломи слабия. Но вие трябва да приемете предизвикателството. Ще помогнете на всички наоколо, ако действате активно. Запазете спокойствие и не споделяйте аргументие си с никого. Ако умно използвате наличните ресурси, можете да спасите ситуацията.

Деветка трета

С приближаването към мечтаната цел ще можете да определите източника на проблемите. Бъдете безкомпромисни в стремежа си да го отстраните. Трудностите са възниквали заради неправилна оценка на ситуацията от ваша страна, или от страна на някой друг. И в двата случая, действайте внимателно и премерено. Ситуацията се е формирала в продължение на много време. Затова не бива да очаквате светкавична промяна към по-добро.

Шестица четвърта

Ясното осъзнаване на случващото се ви е лишило от каквито и да било илюзии. Малко вероятно е нещата да получат позитивно развитие. Затова най-добрата възможност от наличните е напълно да напуснете ситуацията.

Шестица пета

Вашата способност да проявявате настойчивост пред лицето на трудностите е подложена на изпитание. Ще трябва да понесете възможно най-потискащата ситуация. В някаква степен сте жертва на обстоятелствата, които не са под ваш контрол. Затова няма смисъл да предприемате грандиозно сражение. И въпреки това не се предавайте. Крийте истинските си мисли и чувства. Бъдете изключително предпазливи. Скоро ще бъдете възнаградени за търпението и присъствието на духа.

Шестица на върха

Нещата окончателно са се влошили. За нещастие, някой е злоупотребил за недобри цели със силата, която би могла да бъде използвана конструктивно и позитивно. Подобна ситуация не може да продължи дълго и нещата скоро ще се променят към по-добро. Това е закон на природата – и след най-тъмната нощ насъпва изгрев.Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 1995-2024 © Анжела Минкова. Всички права запазени.
Съдържанието на този сайт е под защитата на закона за авторското право. Използването му без разрешение на автора е забранено!
Ако желаете да използвате каквото и да е било от тази страница, моля пишете на автора.