събития

C.V.

преса

контакт

паладиум

книга

поезия

принт

амбианс

връзки


заниМания с изкУство
 
 
 

живопис

графика

скулптура

рисунки

акварел

снимки

други


амбианс

Книга на промените И - дзин - съвременно тълкуване на хексаграмите 37, 38, 39
08.05.2023

37

Семейство

(Домочадие)  Мразя липсата на спокойствие у дома  Самуел Пепис

Тази хексаграма е посветена на семейните проблеми. Не задължително „семейство“ в обичайния смисъл на думата – майка, баща и деца. Става дума за съюзът на всякакви хора, които или споделят съвместен живот, или са обединени от общо дело. Същността на хескаграмата е в поддържането на ред в дома, което може буквално да означава почистване или ремонт, които също изискват внимание. Роднинската подкрепа и любовта са основните съставки на щастливия съвместен живот. Добрите взаимоотношения се базират на взаимното уважение. Но уви, твърде често те са фамилиарни и отровени от неуважението. Рутинният живот в тесни пространства води до това, че учтивостта напуска отношенията и хората започват да се държат недопустимо за стандартите на поведение в обществото. Уважението към хората, които са ви близки, спомага за запазване на топлотата във връзката в продължение на години.

Възможности за личностен ръст

Бъдете по-кооперативни и се старайте добре да изпълнявате своята роля в семейството или в групата от единомишленици, решавайки възникващите проблеми. Не градете самочувствие за сметка близките си. Бъдете отворени за нуждите на другите, за да спомогнете за тяхното благополучие. Не искайте от никого нещо, което самите вие не сте готови да направите. Ако искате да ви възприемат насериозно, дръжте на думите си и бъдете отговорни. Ако в действителност правите това, което проповядвате, ще заслужите авторитет и уважение. Правете всичко възможно, за да запазите търпение и деликатност. Не е нужно да се колебаете тогава, когато трябва да проявите твърдост и да въздействате посредством авторитета си. Би било грешка, например, да търпите деструктивно или антисоциално поведение в рамките на семейната единица.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Деветка в основата

Ролите и задълженията трябва да бъдат ясно разпределени от самото начало на всяко начинание. Убедете се, че всеки добре разбира своите функции. Това ще спомогне да бъде намален рискът от възникване на непредвидени ситуации. Ако мине време, ще бъде трудно да се поправят изградените лоши навици или недопустими модели на поведение.

Шестица втора

Следете непосредствените си задължения. Изпълнявайте ги по възможно най-качествения начин. Не се отклонявайте за странични занимания. Избягвайте взимането на импулсивни решения.

Деветка трета

Думи, изречени със злоба, могат да причинят безкрайна болка. Необходимо е да се научите да контролирате лошото си настроение и да проявявате уважение към околните. Във всяка група от хора трябва да има дисциплина, но тя не бива да е твърде сурова. Впрочем, по-добре е да клоните към суровост, отколкото към пълна снизходителность. Всепрощаването ще доведе до хаос.

Шестица четвърта

Трябва да се постараете да сте от полза за другите. Вашата подкрепа ще се окаже много ценна за всички и ще донесе прекрасни резултати.

Деветка пета

Изцяло се потопете в атмосферата на роднинско доверие и приятелство. Това е основата на щастливите взаимоотношения. Ако имате реална сила, насочете я така, че да помогнете и да се погрижите за тези, които зависят от вас.

Деветка на върха

Най-добрият начин да влияете върху останалите е да сте честни със себе си. Не е нужно да злоупотребявате с влиянието си. Бъдете взискателни, но не жестоки. Ще заслужите уважението и доверието на хората около вас, ако безкомпромисно и с достойнство изпълнявате задълженията си.

 38

Конфронтация

(Разногласия)

Без противоречия няма напредък. Привличането и Отблъскването, Разсъжденията и Енергията, Любовта и Омразата са необходими за съществуването на Човека.

Уилям Блейк

Хексаграмата сочи към противоречия и разногласия. Някакво недоразумение е довело до конфликт. Съмненията и недоверието пречат на сътрудничеството. При такива обстоятелства не е възможно да се отбележи значим напредък. Избягвайте ненужната конфронтация. Правете компромиси. Подобен творчески подход ще промени атмосферата. Твърдите позиции малко ще се разклатят. Вратата към разбирането ще бъде открехната. Действайте предпазливо, тъй като в настоящия момент не можете да направите нещо значимо. Преди всичко бъдете търпеливи. Това ще позволи да бъдат намерени приемливите за всички точки на съвпадение. Търпението не е слабост в никой случай. Само силна личност с великодушно сърце и самоуважение е способна да проявява търпимост.

Възможности за личностен ръст

Има времена, когато определено противопостяване може да се окаже изключително полезно. Ако откриете това, което ви отличава от другите, ще можете да вдъхнете нов живот в ситуацията. Обаче недейте да губите достойнство. Не става дума за отстъпки. Определено трябва да се придържате към своята гледна точка. И в същото време да се вслушвате в мнението на отсрещната страна. Помнете, че противоположностите са присъщи на живота и без тях развитието е немислимо. Срещата на противоположностите може да даде стимул за активна дейност и вдъхновение. И обратното, сблъсъкът помежду им може да направи нещастен живота и на двете страни. Всичко зависи от вашия подход. Ако можете искрено да уважавате и да възприемате противоположна гледна точка, това ще е благоприятно за всички.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Деветка в основата

Не се опитвайте насилствено да помирите страните в конфликта. Оставете ги сами да намерят пътя към разбирането. Днешните затруднения са времени. Не можете да промените правилата, по които протича животът. Ако имате работа с враждебно настроени хора, спазвайте учтива дистанция. Една агресивна реакция ще доведе до затягане на конфликта.

Деветка втора

Бъдете готови за неочакван или необичаен обрат на събитията. По някакъв начин той ще се окаже полезен за вас. Възможно е най-сетне да откриете сродна душа. Не можете да избягате от съдбата

Шестица трета

Проблемите идват един след друг. Каквото и да правите, се натъквате на съпротива. Обаче трябва да продължите да действате така, както смятате за необходимо. В крайна сметка ситуацията ще се развие позитивно.

Деветка четвърта

Няма дълго да изпитвате чувство на самота. Ще срещнете човек с мислене, подобно на вашето. Доверете му се и той ще си сътрудничи с вас.

Шестица пета

Някой е напълно честен в желанието си за примирие. Лошите предчувствия, обаче, не ви оставят. Не се съмнявайте – този човек е действително на ваша страна и може да ви помогне. Приемете маслиновата клонка от него и се осмелете да сътрудничите с него.

Деветка на върха

Изникналите недоразумения ще ви накарат да се заинтересувате от мотивите на хората, които доскоро са се отнасяли добре към вас. Най-доброто, което можете да направите, е да предложите сътрудничество, и тогава конфликтът ще бъдет свален от дневен ред. Ако можете да спрете търсенето на грешки и обиди там, където ги няма, взаимоотношенията ще станат по-дълбоки и богати, и ще получат нов импулс за живот.

 

 39

Изправени пред препятствие

(Пречка)

Няма да излъжем надеждите и няма да се препънем; няма да загубим сили и няма да се изморим.

Сър Уинстън Чърчил

Изправени сте пред явно непреодолими проблеми и се чувствате затънали до гуша в тях. Изглежда, сякаш няма път напред. Каквото и да предприемате, то няма никакъв ефект. И колкото по-яростно се борите да обърнете ситуацията в своя полза, толкова по-зле става. Спрете опитите да помръднете нещо. Допуснете, че просто не знаете какво да предприемете. Едно е ясно – настоящата стратегия не работи. А това означава, че трябва да разгледате други подходи. Но при сегашното разпределение на силите вие не виждате общата картина. Как да видим реалността непредубедено? Изходът е да излезем от ситуацията за определен период от време. Това не означава, че трябва да забравите за проблема. Напротив, трябва да продължавате да сте решени на всяка цена да постигнете поставените цели. А първата крачка към това е да се измъкнете от мрежата от проблеми.

Възможности за личностен ръст

Не е конструктивно да обвинявате другите или обстоятелствата за текущата плачевна ситуация. Реалната пречка на пътя за подобрение на нещата се намира вътре във вас. Преди всичко е необходимо да промените отношението си и чак след това ще можете да продължите пътя към целите си. И тогава, като погледнете със свежо око на ситуацията, която дотогава ви се е струвала безнадеждна, ще видите много нови неща. Ще стане ясно на какво още трябва да се научите. Дали не очаквате прекалено много от околните? Или сте твърде взискателни към себе си, или нетърпеливи да постигнете целта? Така или иначе, дадената ситуация предоставя идеална възможност за самоусъвършенстване. За да можете да извлечете от нея максимума, не се притеснявайте да поискате съвет или подкрепа. Обърнете се към хора, които добре разбират това, което искате да постигнете. Те могат да помогнат да осветите различни пластове на вашия проблем, ще ви вдъхновят и повдигнат духа.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Шестица в основата

Засега недейте да предприемате нищо. Форсирането на събтията ще доведе към противоположни резултати. Скоро ще се появи възможност да продължите започнатото.

Шестица втора

Независимо от това, дали ви харесва или не, няма как да избегнете изясняване на отношенията. Нямате избор. Трябва да оставите всякакви опасения и лоши предчувствия, тъй като ситуацията изисква да сте решителни.

Деветка трета

Не е безопасно да действате директно, колкото и да ви влече да го направите. Рискувате да изложите на риск не само себе си, но и околните.

Шестица четвърта

Не разполагате с необходимите ресурси, за да се справите със ситуацията самостоятелно. Приемете помощ от тези, на които вярвате и на които можете да разчитате.

Деветка пета

Въпреки сериозните пречки, не бива да се отклонявате от набелязания път. Бъдете решени да се изправите пред трудности и да ги решите. Така ще привлечете помощта на хора, които ще се впечатлят от силата на вашия характер. Те ще се кооперират с вас и, като следствие, завършекът ще е печеливш за всички.

Шестица на върха

Очевидно искате да заровите глава в пясъка и да си представите, че възникналите проблеми не ви засягат. В действителност вие сте отговорни за случващото се – най-малкото поради това, че сте участник в събитията. За разплитане на кълбото от проблеми са нужни колективни усилия. И вашият принос за общия успех ще бъде незаменим.

 

 

 

 Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 1995-2024 © Анжела Минкова. Всички права запазени.
Съдържанието на този сайт е под защитата на закона за авторското право. Използването му без разрешение на автора е забранено!
Ако желаете да използвате каквото и да е било от тази страница, моля пишете на автора.