събития

C.V.

преса

контакт

паладиум

книга

поезия

принт

амбианс

връзки


заниМания с изкУство
 
 
 

живопис

графика

скулптура

рисунки

акварел

снимки

други


амбианс

Книга на промените И - дзин - съвременно тълкуване на хексаграмите 40, 41, 42
08.05.2023

40

Преодоляване на препятствия

(Решение)

   Бях ядосан на мой приятел; изразих гнева си и гневът угасна.

Уилям Блейк

Периодът на разочарования е към своя край. Дължал се е на недоразумения и противоречия във взаимоотношенията. Най-накрая проблемите могат да бъдат решени. Проектите ще започнат да се осъществяват. Можете да се сбогувате със ситуацията, която не ви удовлетворява. Но това няма да се случи от само себе си, без вашето активно участие. Трябва да намерите причините, които са ви спирали, къде е бил блокиран пътят ви и защо. Постарайте се да изясните по какъв начин вашите действия или поведение са повлияли на ситуацията. Когато ясно осъзнаете какво ви е пречело, ще можете да промените към по-добро всичко, което не ви удовлетворява; при това много от пречките ще изчезнат от само себе си. Тогава ще изпитате облекчение след продължителен стрес и тревоги, и ще можете да се върнете към обичайния и къде-къде по-приемлив начин на живот. Но не се бавете. Сега е времето да хванете бика за рогата.

Възможности за личностен ръст

Сферата на емоциите лежи в основата на много проблеми. Ако сте затънали в миналото, ако тъгата по отминалите дни ви разяжда отвътре, ако не сте забравли стари обиди или пък ви мъчат спомените за някогашна вражда, вие няма да можете да направите значима крачка напред. Оставете миналото зад гърба си и ще видите как въздухът ще се изкристализира и колко по-свободен и пълноценен ще стане животът в настоящето. Не се вкопчвайте в нововъзникващи несполуки и грешки.

Обвиненията и критиката няма да подобрят ситуацията и няма да внесат повече покой в душата ви. Няма да можете да промените другите. Но ако сте готови да проявите щедрост и великодушите, ще можете да промените себе си и възгледите си за живота към по-добро. И тогава ще престанете да се чувствате жертва на обстоятелствата. Ако някой ви е причинил болка или ви е раздразнил, недейте да таите обидата  вътре в себе си. По-добре да бъдете открити към този човек. Демонстрирайте добра воля и се постарайте да урегулирате недоразумението.

Не живейте с вчерашния ден, тъй като той вече е отминал. А бъдещето е прекрасно и непредсказуемо, и започва „тук и сега“.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Шестица в основата

Вие направихте всичко, което можахте. Можете да се отпуснете, да си починете и да възстановите силите си. Още е рано за действие.

Деветка втора

Някакъв деструктивен фактор е бил задействан. Той може да се изрази под формата на недоброжелателност от страна на околните, или пък като някакъв вътрешен неверен ориентир за вас. При всички случаи целта е една – да ви се попречи. Ако не предприемете решителни действия, за да прекратите влиянието му, ще пропуснете прекрасна възможност. Ще пожънете успех, в случай че сте пределно честни и последователни.

Шестица трета

Изминали сте доста труден път в посока на постигане на целта. Но предстои още много да се направи. Осъзнавайте ограниченията си: ако твърдоглаво се опитвате да правите това, за което предварително знаете, чи нямате нужните способности, рискувате да се излъжете и да се озовете в нелепа ситуация.

Деветка четвърта

Някои от околните се опитват да се възползват от отношенията си с вас. Вашите идеали са им безразлични, те не споделят вашите надежди и стремежи. Постарайте се да се отървете от подобни отровни връзки, тъй като те ви пречат да завържете искрено приятелство с хора, които са готови на сътрудничество с вас.

Шестица пета

За да постигнете нещо, което си заслужава, трябва да се заредите с решителност и да се отървете от всичко, което ви тегли наобратно. Опитайте се да приемете себе си такива, каквито сте. Погрижете се за собственото си благоденствие. Бъдете най-добрия си приятел. Тогава нежелателните събития и хора ще ви заобикалят отдалече.

Шестица на върха

Сега имате шанса да преодолеете последното и най-мощно препятствие, което бави развитието ви. Планирайте внимателно действията си. Изчакайте подходящия момент и бъдете предпазливи, когато започнете да действате. Ако сте направили точен разчет на времето, ще уцелите десетката. И после няма да срещнете никакви пречки по пътя към успеха.

 

41

Упадък

„Това е причината те да се наричат уроци[1], - забеляза Грифона,
- защото от ден на ден намаляват“

Луис Карол, „Алиса в Страната на Чудесата“

Тази хексаграма описва упадъка – състояние, в което човек в определено отношение разполага с по-малко, отколкото обикновено. Никой не може да избегне упадъка, тъй като то е звено от естествения ход на събитията. Приемете, че неизбежно ще се наложи да оставите или жертвате някакви навици или предпочитания; да се разделите с нещо, което може да ви обремени. Анализирайте ситуацията и определете основните си приоритети. По този начин ще си опростите задачата и улесните напредъка си. Можете да се почувствате лишени от нещо в сравнение с тези, които в дадения момент имат повече възможности, отколкото вие. Но на този етап е важно не това, което имате, а кой сте всъщност. Най-важно е да сте искрени. Не играйте роли, за да скриете истинското си лице – просто бъдете себе си. Имайте вяра в себе си, старайте се да съхраните своята цялост и не се самозалъгвайте. Ще видите, че другите ще отреагират позитивно на вашите усилия. Бъдете готови да давата повече, отколкото ще получавате. Ако сядате на задната седалка, направете го елегантно. Не се тревожете за резултатите. Големият успех е неизбежен.

Възможности за личностен ръст

Упадък означава, също така, и необходимост да се преодолее желанието да угаждаме на всяка своя прищявка. Дръжте емоциите си под контрол и не им позволявайте да ви ръководят. Ако излишно драматизирате събитията, никога няма да видите истинската картина. Не правете от мухата слон. Упражнявайте обраното поведение. Вслушвайте се в различни, дори противоположни, мнения. Нали не мислите, че вашата Истина е най-висшата инстанция?

Бъдете готови да дадете своя принос за общото дело. Ако насочите таланта и старанията си в името на благото на другите, ще можете да развиете своя потенциал. А това неизбежно ще привлече към вас късмета.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Деветка в основата

Завършете тези дела, за които сте пряко отговорни. След това предложете на другите своята помощ. Дайте точно толкова, колкото ще им е необходимо, за да действат самостоятелно. Мислете за това какво правите и как го правите. Не давайте твърде много, защото това ще довете за създаване на привързаност към и зависимост от вас. И напротив, не взимайте от другите повече, отколкото ви е необходимо.

Деветка втора

Давайте точно толкова, когото смятате, че е приемливо. Не правете нещо, което би могло да противоречи на вашите идеали. Бъдете благородни и уважавайте себе си. Само така ще можете да помогнете на останалите. Не подхранвайте в другите необосновани очаквания: това няма да е от полза нито за вас, нито за тях.

Шестица трета

Трима са вече тълпа, която е отворена за разногласия. Ако сте останали сами, скоро ще получите нужната подкрепа. Не си струва да се присъединявате към каквато и да било група единствено от страх от самота, тъй като това няма да реши вашите проблеми, а ще събуди и нови. Не форсирайте събитията. Чакайте, докато се намери решение.

Шестица четвърта

Ако създавате около себе си лоша атмосфера и не влияете добре на околните, дори тези, които биха могли да ви помогнат, ще избягват компанията ви. По-добре се заемете със себе си, вместо да критикувате останалите. Помнете, че търсейки под вола теле при другите, можете да пропуснете нещо важно при себе си. Култивирайки в себе си добронамерено отношение към живота и хората, вие ще привлечете приятели и помощници. Животът ще стане много по-приятен и радостен.

Шестица пета

Няма за какво да се притеснявате – съдбата е на ваша страна. Работата над себе си е донесла своите плодове. Вече нищо не може да попречи на вашия успех.

Деветка на върха

Имате голямо влияние върху ситуацията. Не бъдете эгоисти. Бъдете по-широко скроени. Насочете енергията и таланта си в името на благото на останалите. Хората ще откликнат и ще се сплотят около вас. Колкото повече усилия положите, толкова повече ще спечелят всички – и вие, и околните.

 

                                                

     42

     УВЕЛИЧАВАНЕ   (Умножаване)

 

 

В делата на мъжете идва прилив,
Когато, подхванати от потока, се стремят те към успех.

Шекспир

Фортуната е на ваша страна. Сега всичките ви проблеми може да намерят своето решение. Взаимоотношенията и делата ви ще тръгнат в добра посока. Ще се появят нови възможности. Ще започнат да се случват значителни промени. Даже сложните препятствия ще бъдат успешно преодоляни. Всичко ще ви стимулира да извличате възможно най-доброто в този изключително благоприятен период. Той, обаче, няма да продължава вечно. Сега е моментът да се заемете с каквато и да било подходяща задача и да я придвижите напред. Ако сте се чудили какъв избор да направите, дошло е времето да вземете решение. Бъдете готови в случай на необходимост да направите крачка към неизвестното: в сегашната ситуация рискът е нещо благородно. Очаква ви успех.

Дадената хексаграма също така предписва служене на останалите. Няма да постигнете реален успех, ако се ръководите от егоистични подбуди. Когато въздействате на ситуацията, мислете преди всичко за това, колко ценен ще е вашият принос за общото дело, а не за това, каква печалба бихте получили в крайна сметка вие. Ако можете да помогнете на другите и го направите, всичките ви добри дела и намерения ще ви се върнат стократно.

Възможности за личностен ръст

Понастоящем се намирате в изгодна позиция и ви е по силите да направите много неща. Именно сега мечтаната ви цел е лесно достижима. Внимателното и уважително отношение към света ще ви поможе да проявите най-силните си страни. Предубеденото, лошото отношение – особено към себе си – е като излишният багаж. Той ви тежи и ограничава свободата на придвижване.  За да се освободите от него е нужна устременост към високи цели и вътрешна дисциплина. Това е тежък труд, който, обаче, дава плодове под формата на осезаемо умножаване на вашето благополучие.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Деветка в основата

Късметът сега е на ваша страна. Можете да постигнете такива цели, които доскоро са били недостъпни. Опитайте се да решите такава задача, която преди ви се е струвала твърде сложна. Ако отхвърлите егоистичните мотиви, ще постигнете прекрасни резултати.

Шестича втора

Съдбата ви се усмихва и делата ви процъфтяват. Проявата на душевна щедрост гарантира продължителен успех. Дръжте ръка на пулса на събитията. В ежедневната рутина обръщайте внимание на детайлите.

Шестица трета

Въпреки че ситуацията е сложна, съвсем неочаквано ще се реши във ваша полза. Бъдете крайно добросъвестни. Вашата честност ще бъде високо оценена. Всъщност, полза ни носи не само помощта от страна на някого, но и противопоставянето или някакви утежнени обстоятелства. Тъй като духът става силен, когато се борим с трудностите, и, което е по-важно, трупаме безценен опит.

Шестица четвърта

Бъдете отворени за нови идеи и се вслушвайте в различни мнения. Ако действате в качеството на посредник в преговори или дела, не взимайте страна. От вас зависи, дали всички заинтересовани страни ще спечелят от това. Действайки по този начин, ще спечелите доверието и уважението на всички участници.

Деветка пета

Ако имате това изключително рядко качество – искински добро сърце, - вие няма защо да се тревожите за последиците от своите действия. Вашата искрена загриженост за другите ще носи само добри плодове и ще влияе ползотворно на хората и обстоятелствата. Добрите дела ще проявят и засилят вашите положителни качества.

Деветка на върха

Имате възможност да помогнете на другите. Ако, обаче, вместо просто да окажете съдействие, си позволите да ги поучавате, това ще предизвика враждебност и може да има пагубни последици и за вас.


[1] Игра на думи: англ. lesson – уроци, lessen – намалявам, съкращавам се – бел.ред.Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 1995-2024 © Анжела Минкова. Всички права запазени.
Съдържанието на този сайт е под защитата на закона за авторското право. Използването му без разрешение на автора е забранено!
Ако желаете да използвате каквото и да е било от тази страница, моля пишете на автора.