събития

C.V.

преса

контакт

паладиум

книга

поезия

принт

амбианс

връзки


заниМания с изкУство
 
 
 

живопис

графика

скулптура

рисунки

акварел

снимки

други


амбианс

Книга на промените И - дзин - съвременно тълкуване на хексаграмите - 43,44 и 45
08.05.2023

43

Решителност

(Изход)

„Тръгни от началото, - изрече с достойнство кралят, - и
продължи, докато стигнеш края. Чак тогава спри“.

Луис Карол, „Алиса в Страната на Чудесата“

Трябва да заемете бойна позиция. На пътя ви се е изпречило препятствие. Само по себе си то няма да изчезне. Ситуацията е такаав, че ако оставите нещата на самотек, ще се наложи да направите неприемлив компромис с нещо. Не се съмнявайте в това, че ситуацията следва да бъде променена, и бъдете готови за решителни действия в тази посока. Трябва, обаче, да действате предпазливо. Предвидете възможните усложнения. Не бъдете твърде усърдни и не предизвиквайте никого, тъй като една прекалена активност може да предизвика вълна от неприязън сред околните и резултатът няма да си заслужава. Бъдете твърди, но коректни. Постарайте се да нанесете възможно най-малко обиди с действията си. Мерете си думите и постъпките. Ако ситуацията касае близки взаимоотношения, никоя от страните няма да спечели, като обвинява насрещната страна. Един поглед по-надълбоко ще разкрие колко безпочвени и безсмислени са взаимните обиди. Така ще е по-лесно да се разделите с тях.

Възможности за личностен ръст

Ако протестирате срещу поведението на някого, убедете се, че проекцията на вашите собствени недостатъци върху него не са предизвикали тази бурна реакция у вас. В обратния случай вие просто ще предадете оръжието си в ръцете на тези, които ще го насочат срещу вас. Ако сте напълно уверени, че проблемът не е във вас, продължавайте със започнатото. Но ако не сте, постарайте се да разберете себе си и да определите мотивите си. Не позволявайте на вашите собствени заблуди да ви водят за носа и занапред. Използвайте познаването на слабите си страни за по-нататъшното ви личностно развитие. И не се поддавайте на изкушението да си затваряте очите за някои от тях. За вас е много по-важно да се съсредоточите, отколкото да развивате силата си. Това ще ви позволи положително да повлияете на ситуацията. Ако сте непредубедени и сте готови да се учите, ще можете да извлечете от ситуацията много нови и полезни уроци.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Деветка в основата

Колкото и да сте решителни, все пак не ви достигат сили, за да се справите с проблема. Бъдете предпазливи. Помнете, че вашите възможности не са безкрайни. Силно рискувате, ако се надцените.

Деветка втора

Бъдете нащрек, имате повод за безпокойство. Трудностите могат да изникнат всеки момент. Ако се подготвите към тях, обаче, можете да стабилизирате позицията си.

Деветка трета

Дойде време да преодолеете деструктивния фактор. Изберете този начин за решаване на проблема, който считате за най-добър и допустим по морални съображения. На другите той може да се стори неразбираем. Но вие идеално разбирате, защо действате по този точно начин, а не по друг. По тази причина освобождаването от неприятните обстоятелства може да се стори неочаквано за околните.

Деветка четвърта

Навикът да правите всичко по своя си начин може да ви направи лоша услуга. Малко по-малко твърдоглавие и малко повече внимание към добрите съвети – и всичко може да завърши благополучно.

Деветка пета

В никой случай не се предавайте пред лицето на постоянните трудности. Борете се. Бъдете упорити. Необходимо е да достигнете до източника на проблемите и да ги решите. Решили сте да го направите, затова – бъдете последователни.

Шестица на върха

Проблемът изглежда на пръв поглед решим. Изкушението да дадете почивка на въоръжените си сили може да е голямо. Не се самозалъгвайте. Трудностите още ви дебнат от засада. Не можете да си позволите да приспите бдителността си с чувството за привидна безопасност.

                                                

44. Среща на противоположности

                                                    (Противоречене)

Избягвайте да съдите хората по външността им, докато сте живи

Жан дьо Лафонтен

 

Ако нещо ви се струва, че не е наред, дори да не знаете какво точно, трябва да се доверите на интуицията си. Напълно е възможно, че някой силно не одобрява вашите идеи. Ако някой реши да ви предлага нещо, бъдете предпазливи. Обърнете специално внимание на това, какво точно ще ви кажат. Отбележете, дали думите съвпадат с делата. Съществува реална опасност, че ще направите компромис със собствената си съвест и вътрешна правда. Единственият начин да го избегнете, е да вярвате в себе си и решително да пресичате всеки опит да бъдете ръководени от когото и да било. Не се бойте да демонстрирате своите възгледи. Ако хората разберат, че не могат да ви излъжат, едва ли ще губят напразно време да ви убеждават. Разбира се, не всички предложения са подозрителни. Ако сте уверени в добрите намерения на другия, и за двама ви ще бъде полезна готовността за сътрудничество.

Възможности за личностен ръст

В привидно ясната ситуация се крият опасности. Ако се поддадете на безобидно на пръв поглед изкушение, то може да се развие по най-непредсказуем начин и да ви създаде много проблеми. Бъдете бдителни. Твърдо се придържайте към пътя, който вие смятате за верен. Ако осъзнаете, че лошият навик вече е пуснал корени в живота ви, не му позволявайте да се развива по-нататък. Всеки проблем се решава по най-добрия начин, ако бъде спрян на по-ранен етап от развитието му. Ако все пак му се позволи да завземе ситуацията, тя бързо може да излезе извън контрол. Това е приложимо също така към негативния начин на мислене. Ако не започнете да контролирате мислите си веднага, когато възникнат, те могат да обагрят в мрачни тонове целия ви свят.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Шестица в основата

Нещо много разрушително се появява на хоризонта. Трябва да предприемете енергични мерки, за да го спрете преди да се развие и да причини вреди. Не позволявайте на отрицателните емоции и мисли да ви завладеят.

Деветка втора

Не се поддавайте на влиянието на негативните мисли. Дръжте ги под контрол, както в името на собственото спокойствие, така и заради другите, на които тези мисли могат да повлияят неблагоприятно. По същия начин не позволявайте на песимистичните възгледи на околните да ви влияят.

Деветка трета

Изправени сте пред изкушение. Съблазнителната възможност ви зове и вие сте готови да отстъпите пред нея. За щастие обстоятелствата не го позволяват. Но вие, въпреки това, все още се двоумите. Старателно обмислете този въпрос. По-дълбокото разбиране на проблема ще ви спести сериозна грешка.

Деветка четвърта

Не гледайте отвисоко на такива хора, за които смятате, че те нямат кой знае какво влияние. Възможно е някога да имате нужда от тяхната помощ. Бъдете учтиви и търпими, и тогава ще можете да разчитате на тяхната подкрепа в бъдеще.

Деветка пета

Спокойно продължавайте да правите всичко, което ви е по силите. Не се опитвайте да влияете върху другите или да им натрапвате собствената си гледна точка. Ако правите това, което е нужно, и по начин, по който е нужно, непременно ще успеете да постигнете целта си. Манипулирането на ситуацията няма да ви донесе никаква полза.

Деветка на върха

Вероятно искате да стоите на страна от хора, чиято компания намирате за скучна. Може би би било по-добре тихо да напуснете, отколкото да демонстрирате по какъвто и да е начин своето недоволство. В противен случай вашето поведение ще предизвика негативна реакция сред околните.

 

                                                                                   45

                                                               Събирайте се

                                                               (Обединение)

Тогава елате и да вървим напред заедно, с обединени сили

Сър Уинстън Чърчил

Когато хората се събират в големи групи, такива като семейства или организации, неизбежно е от време на време да възникват конфликти. Въпреки това, на всички им е изгодно, ако има хармония в групата. Ако всеки започне да тегли в своя си посока, обществото ще се разпадне. Каквато и да е вашата позиция в групата, бъдете готови да изиграете своята роля без егоизъм. Като член на дадено общество, подкрепяйте лидера. Ако сте склонни към лидерство, направете за групата всичко, на което сте способни. Придържайте се към това, което смятате за правилно, независимо от това как ще се развият обстоятелствата. Отстоявайте позицията си. Ако сте в състояние да предвидите потенциални трудности, можете да предприемете съответните крачки, за да ги потиснете още в зародиш. Старайте се да действате в името на общите интереси.

Възможности за личностен ръст

Трябва да се концентрирате. Това е особено важно, ако сте поели ролята на лидер. Ако не сте в мир със себе си, нищо няма да ви се получи. Постоянно помнете за целта си. Ако обкръжението ви ви доставя грижи, не му позволявайте да ви дебалансира. Нека нищо не разколебае вярата ви в себе си и в това, което правите. Който и да ви предизвиква, запазете спокойствие. Мобилизирайте всичкото добро, което има във вас, и правете това, което смятате за нужно и правилно. Когато хората видят, че могат да разчитат на вас, ще спечелите тяхното доверие и уважение.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Шестица в основата

Възможно е да сте объркани и затова да не смеете да давате обещания. Не губете самообладание, ако не всичко върви точно по план. Помощта е тук, само трябва да я поискате.

Шестица втора

Ако ви привлича някоя група или огранизация, доверете се на интуицията си. Да се присъедините към нея ще е правилно решение. Тъй като между останалите членове и вас има естествено привличане, ще бъдете приети без особени трудности. Това е случай на откриване на сродни души.

Шестица трета

Групата, към която бихте искали да се присъедините, е „тесен кръг“. Не се опитвайте да влезете в него с взлом. Укротете горделивостта си и направете по-скромен опит. Привлечете за съюзник някого, чието положение в групата е вече доста стабилно. Нека той ви представи на останалите.

Деветка четвърта

Помислите ви са безупречни. Жертвали сте собствените си интереси в името на общото благо. Това ще ви донесе огромен успех.

Деветка пета

Човек в ролята на лидер не може да спечели уважение, ако се опира само на собственото си мнение. Той (или тя) трябва да проявява доверие към другите в съответствие с техните лични качества. Трябва да проява пълна готовност да прави всичко в името на процъфтяването на групата.

Шестица на върха

Вашите опити да донесете полза ще останат неоценени. Но вие нямате вина за това. Просто не ви разбират. Не се опитвайте да скриете обидата си. Тогава, вероятно, този човек или група от хора ще променят мнението си.

 

 

 

 Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 1995-2024 © Анжела Минкова. Всички права запазени.
Съдържанието на този сайт е под защитата на закона за авторското право. Използването му без разрешение на автора е забранено!
Ако желаете да използвате каквото и да е било от тази страница, моля пишете на автора.