събития

C.V.

преса

контакт

паладиум

книга

поезия

принт

амбианс

връзки


заниМания с изкУство
 
 
 

живопис

графика

скулптура

рисунки

акварел

снимки

други


амбианс

Книга на промените И - дзин - съвременно тълкуване на хексаграмите - 46, 47, 48
08.05.2023

46

Движение нагоре

(Възход)

Всяко голямо дело трябва да има начало,
но само довеждането му до край носи истинска слава

Сър Франсис Дрейк

Това е най-благоприятното за вас време. Наистина прилича на приказка, в която се сбъдват всички мечти. Целта е близо и нищо не е в състояние да ви спре. Условията са такива, че с всяка крачка неотклонно ще се доближавате към успеха. Очаква ви голяма сполука. Нищо няма да й попречи. Няма нито една причина за тревога. Основите на вашия успех са стабилно заложени. Единственото, за което трябва да внимавате, е да не се възгордеете. Продължавайте неотклонно да се движите напред без да правите повече от една крачка наведнъж. Вярвайте в себе си и възможностите си. Налице са всички предпоставки да бъдете оптимист. Ако нещо ви препречи пътя, ще ви бъде лесно да се справите с него. Сега взаимоотношенията с околните ще са прекрасни. Не се колебайте да молите за помощ хората, които имат необходимия авторитет или влияние. Можете да сте сигурни, че ще получите нужната подкрепа. Вашите усилия ще получат признание. Дойде време да излезете на преден план.

Възможности за личностен ръст

Покажете на другите най-добрата си страна. Решете, кое за вас е най-ценно. Изберете русло, в което искате да насочите живота си. Когато разположите целите си в правилния ред, убедете се, че всеки ден правите по нещо, за да ги реализирате. Нека те залегнат в основата и на големите, и малките решения, които взимате ежедневно. Всеки избор, направен в ежедневния живот, може да се окаже поредната крачка към целта. Това е въпрос на самодисциплина. Всички велики постижения са резултат от постъпателен, стабилен прогрес.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Шестица в основата

Вашето решение да успявате е станало известно на хора, които имат влияние върху по-нататъшното ви развитие. Тяхната вяра във вашите способности ще ви помогне да постигнете целта.

Деветка втора

Честно казано, позицията ви е нестабилна. Възможностите ви са ограничени. Но ако наистина искате да направите някакво дарение, постъпката ви ще получи позитивен отклик. Истреността ви ще направи впечатление.

Деветка трета

Вашето движение напред не изисква да полагате усилия. На пътя ви няма нито една пречка. Всичко се случва толкова лесно, че е напълно възможно да решите, че нещо не е наред. Но повод за тревога няма да имате, ако продължите да действате с добри намерения. Продължавайте да се движите по избрания път.

Шестица четвърта

Ситуацията е изключително благоприятна. Вие сте постигнали целите си.

Шестица пета

Вие сте почти достигнали целта в резултат на стабилно движение напред. Не де поддавайте на изкушението да финиширате всичко с един ход. Ще можете да пожънете окончателен успех, само ако се движите последователно, крачка по крачка. Обърнете внимание на детайлите.

Шестица на върха

Бъдете взискателни. Не преприемайте нито крачка преди да сте я обмислили до най-малката подробност. Избягвайте изкушението да действате импулсивно. Необходимо ли ви е да се придвижите напред точно сега? Не се ли самозалъгвате? Огледайте ситуацията от всички страни. Не го ли направите, рискувате да изгубите всичко, което сте постигнали.

 

47

Ако ви ограничават

(Изтощаване)

Когато от мъка спира сърцето ранено
И умът се терзае от скръб

Неизвестен автор, Песен за лютня

Озовали сте се в потискаща ситуация, която не сте в състояние да контролирате. Изглежда сякаш обстоятелствата са в сговор срещу вас. На този етап не можете да направите нищо, за да потръгнат нещата. С времето ситуацията ще се подобри, но на този етап недейте да губите енергия и средства за борба с вятърни мелници. Отстъпете и изчакайте. Сега не е време за опити да повлияте на другите. Те ще останат глухи към думите ви. Ще почувствате ситуацията в цялата й пълнота, като достигнете предела. Въпреки това има нещо, което все пак можете да направите: не губете вяра в себе си. Нищо не може да я разруши, докато вие сами не го допуснете. Трябва да продължите твърдо да вярвате в успеха. Вътрешната искреност и сила на духа ще ви помогнат да преодолеете този период и да излезете от него като победител.

Възможности за личностен ръст

Трябва да съберете цялата си сила на волята и вярата в себе си. Не позволявайте на обстоятелствата да ви изместят от тази позиция или да ви отведат в зоната на самосъжалението. В живота ни не винаги всичко се случва така, както ни се иска. Но независимо от това, животът продължава и ние трябва да не спираме въпреки обстоятелствата – мачът ще се играе, независимо от метеорологичното време. Ако отстъпите пред депресията, гарантирано ще загубите. Трябва да си докажете това и да насочите мислите си в конструктивно русло. Не се поддавайте на лошото настроение и отчаяние. Всеки може да е оптимист, когато нещата вървят добре. Много по-трудно е да оставаме оптимисти в трудни времена, подобни на сегашните. Ако вие, обаче, успеете да го направите, вътрешните ви сила и увереност ще станат още по-стабилни.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Шестица в основата

Ситуацията наистина е по-лоша от всякога. Не се вижда светлина в тунела. Ако отстъпите пред страховете и съмненията, ще ви стане ощо по-лошо, защото ще влезнете в порочния кръг на отрицанията. Спрете да се възприемате като жертва на обстоятелствата.

Деветка втора

На пръв поглед изглежда, че няма сериозни проблеми. Имате всичко, което ви е нужно. Но ви е скучно или пък сте потиснати без видима причина. Животът изглежда банален, безсмислен. Вероятно е твърде много да си угаждате, или да сте направили прекалено много компромиси в името на удобството. Но идва помощ, при условие че вие самите искате да помогнете на другите. Захванете се с нещо, което е извън сферата на вашите лични интереси, и това ще ви помогне да си върнете смисъла на живота.

Шестица трета

Подредете си приоритетите. Опитайте първо по един начин, после по друг, а където имате слабо място – обърнете се за помощ. Безсилието и нерешителността ви пречат да видите това, което се намира точно пред очите ви. Затова сте склонни да правите от мухата слон. Успокойте се и огледайте перспективите пред вас.

Деветка четвърта

Замислите ви са добри, но ви глождят съмнения и затова се бавите. По тази причина ви е лесно да се отклоните от пътя дори в момента, в който поемате по него. Източникът на трудности е вашата колебливост. Но ако запазите увереност в това, че ще постигнете целта си, ще пожънете успех.

Деветка пета

Ситуацията е тревожна. Замислите ви са превъзходни и имате възможност да ги изпълните, но не можете да получите помощта, от която имате нужда. Хората не разбират към какво се стремите. Бъдете спокойни и търпеливи. Ситуацията полека ще започне да се подобрява.

Шестица на върха

Вече се вижда краят на този труден период. Можете доста лесно да се освободите от всичко, което ви е теглило надолу. Оставете миналото зад себе си. Повече нищо не стои на пътя ви, освен вашите собствени амбиции. Не позволявайте на отминалия горчив опит да ви попречи да посрещнете с доверие днешния ден и да гледате с оптимизъм напред, в утрешния ден.

 

 48

Извор на живот

(Кладенец)

Човек е призван да се създаде такъв, какъвто трябва да стане,
за да изпълни съдбата си.

Пол Тилич

За да можете да се преборите успешно със ситуацията, следва задълбочено да вникнете във всичките й аспекти. Ако съдите за нещата прибързано или на база на думите на останалите, ще направите грешка. Фокусирайте се върху най-важното. Внимателно огледайте всичко. Не приемайте каквото и да било за даденост. Ако искате да достигнете до истината, трябва да търсите корена на проблема. Не правете изводи в движение. Ориентирайте се по тези критерии, които смятате за верни. Отговорите се намират вътре във вас. Ако вече сте се приближили към тях, не се изкушавайте да попаднете под влиянието на нещо повърхностно или тривиално. Вярвайте в себе си независимо от обстоятелствата. Кооперирайте се с другите, бъдете надежден партньор. Добрите ви намерения ще ви се върнат стократно.

Възможности за личностен ръст

Сега е особено важно да се самоусъвършенствате. Древният знак на тази хексаграма е изворът. В крайна сметка трябва да намерите дълбоко вътре в себе си извора на живот. Емоционалните и духовни потребности на хората са еднакви навсякъде – любов, подкрепа и вдъхновение. Това са основните човешки ценности. За да бъде чиста водата във вашия извор, необходимо е в отношенията си с околните да проявявате тези качества. Да постъпвате искрено, човечно – това значи да възприемате другите без предубеждения и да се отнасяте с тях като с добри спътници в живота. Попитайте себе си с какво бихте могли да бъдете най-полезни в тази ситуация. Нека помислите ви бъдат напълно лишени от егоизъм. Уважавайте собствената си човешка природа – това е всичко, което е нужно. От това ще спечелят всички.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Шестица в основата

Напълно игнорирате необходимоста да се самоусъвършенствате. Животът е всичко, което имате,  и въпреки това вие не го оценявате. Ако не уважавате себе си, няма как да искате уважение от страна на останалите. Време е да се решите и да започнете да работите над себе си.

Деветка втора

Напразно губите времето си за дреболии, защото не се отнасяте достатъчно сериозно към живота си. Ако не развивате способностите си, те ще ръждясат, като стар двигател. Тогава едва ли ще можете да сте полезни на когото и да било. Започнете да реализирате потенциалните си възможности.

Деветка трета

Въпреки че можете много да предложите на другите, вашите способности не се реализират до край. Това е огромна загуба за всички, които са заинтересовани в това. Всички биха спечелили, ако проявите таланта си.

Шестица четвърта

Необходимо е да подредите живота си. Отделете време, за да сложите приоритети, да придобиете нови умения и основателно да поработите над собственото си развитие. Това означава, че сега нито можете да взимате активно участие в текущата ситуация, нито да постигнете целите си. Но подобна „загуба на време“ сега може да ви помогне в бъдеще да действате много по-ефективно, в продължение на по-дълъг период.

Деветка пета

Имате потенциала да станете извор на сила и мъдрост, от който другите да утоляват жаждата си. Важно е да се убедите, че използвате всичките си способности.

Шестица на върха

Тъй като сте щедри и открити, вие сте неизчерпаем източник на сила за тези, с които имате допирни точки. Човечният поглед към света ще ви донесе голям успех.

 Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 1995-2024 © Анжела Минкова. Всички права запазени.
Съдържанието на този сайт е под защитата на закона за авторското право. Използването му без разрешение на автора е забранено!
Ако желаете да използвате каквото и да е било от тази страница, моля пишете на автора.