събития

C.V.

преса

контакт

паладиум

книга

поезия

принт

амбианс

връзки


заниМания с изкУство
 
 
 

живопис

графика

скулптура

рисунки

акварел

снимки

други


амбианс

Книга на промените И - дзин - съвременно тълкуване на хексаграмите - 49, 50, 51
13.05.2023

49

Тотална трансформация

(Смяна)

И никой не налива ново вино във вехти мехове; инак, новото вино ще спука меховете, и само ще изтече, и меховете ще се изхабят; но ново вино трябва да се налива в нови мехове; тогава ще се запази и едното, и другото.

Лука 5:37,38

Настъпила е драстична промяна. Във вашия живот не е останало повече място за нищо остаряло и/или не работещо във ваш интерес. Вие казвате „не“ на старото и „да“ – на новото. Без колебания, вие внасяте радикални промени в начина си на живот и околната среда – те трябва да отразят това, което сте вече вие. Но трябва да действате внимателно. Радикалната промяна може да се окаже разрушителна, освен ако не бъде направена в нужното време и по правилния начин. Обмислете всичко в детайли. Тъй като подлежат на изменение множество аспекти от вашия живот, те могат да повлекат със себе си множество далечни последици не само за вас, но и за останалите, които са въвлечени в ситуацията. Трябва да си осигурите тяхната подкрепа. Подробно обислете тези теми и се постарайте да предусетите появата на евентуални съмнения и страхове. Резултатът ще е доста ефективен, в случай че правилно се подготвите за промените.

Възможности за личностен ръст

Не се учудвайте, ако изведнъж се окаже, че мислите и чувствата ви кардинално са се преобразили. Напълно е възможно да поставите под съмнение постулатите, в които преди сляпо сте вярвали. В сегашния ви живот може да няма място за идеалите от миналото. Тъй като промените касаят задълбочени въпроси, смисълът на живота и ценностната система може рязко да се променят. Сякаш сте хвърлили старата кожа, за да покажете на света истинското си лице. Това е прекрасен, вълнуващ момент, който също така може да предизвика страх поради загубата на чувството за сигурност. Не се тревожете. Имайте смелостта да живеете по-пълноценно и за награда ще си върнете чувството на защитеност и вяра в себе си.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Деветка в основата

Не сте сигурни, че е дошло времето да действате. Изчакайте, докато не стане очевидно, че нямате друга алтернатива, освен да тръгнете напред.

Шестица втора

Промяната е необходима, време е да започнете. Направете си планове, обмислете всичко както трябва и твърдо помнете какъв резултат искате да постигнете. Условията може драстично да се променят, трябва да се чувствате подготвени за новата ситуация. Действайте незабавно и успехът ви е гарантиран.

Деветка трета

Не правете резки движения. Още не е дошло времето за действие. Изчакайте да стане достатъчно очевидно, че без промяна повеме не може. Даже тогава предприемете действия, само при условие че ясно осъзнавате какво ще последва за всички, които са свързани със ситуацията. Трябва да си осигурите надеждна подкрепа от страна на всички околни.

Деветка четвърта

Радикалната промяна ще открие нови хоризонти за вас. Всичко ще е добре, при условие че подбудите, които ви тласкат да направите тази крачка, са правилни. Промяната не бива да се извършва само за да се промени нещо, или поради егоистични причини. Останалите ще се примирят с новите условия, само ако видят, че това, което правите, е справедливо и обосновано. Убедете се, че и вие самите надлежно сте се подготвили към новите условия.

Деветка пета

Налице са най-добрите условия за коренна трансформация. Интуитивно знаете какво трябва да се направи. За това не ви е нужна помощта от И-Дзин. Тъй като другите разбират, че сте прави, те ви вярват и подкрепят начинанията ви.

Шестица на върха

Стигнали сте толкова надалече по пътя на драстичните промени, доколкото сте способни. Бъдете доволни от постигнатото. Не се втурвайте напред. Вместо това поработете над детайлите и задръжте завоюваната позиция. Предприемайте само такива крачки, които ще ви позволят да се убедите, че постигнатото се намира в безопасност.

 

 50 Казан /котле/

(Олтар)

Eдинственият истински грях е да убедиш някого, че всичко
 може да бъде втора класа, с изключение на самата втора класа
.

Дорис Лесинг

Извлечете максимума от това, което ви е дала природата. Усъвършенствайте уменията и способностите си. Впрегнете ги да работят за благото на останалите и вашият принос ще е безценен. Изпълнявайки задълженията си, проявявайте най-добрите си качества. Не бъдете прекалено прагматични в целите и мирогледа си. Постигнат е голям успех, но той не е резултат от стремежа към забогатяване или позицията ви в обществото. Откажете се от личните интереси в полза на по-духовни ценности, такива като доброта и великодушие. Нека те залегнат в основата на действията ви. Бъдете внимателни към нуждите на заобикалящите ви хора. Правете всичко, с което можете да сте полезни. Можете да станете източник на вдъхновение и сили за другите. Толкова много можете да дадете на хората, че те задължително ще ви оценят. Това ще донесе полза на всички.

Възможности за личностен ръст

Древният образ на тази хексаграма е казан, или свещен съд, който съдържа храна за жертвоприношение. Какво означава това лично за вас? Сегашната ви позиция съдържа сурови ингридиенти, съставки, от които трябва да приготвите нещо ценно за света. Дойде време да „сготвите“ тази прекрасна гозба. Първата крачка в тази посока – искрено да приемете обстоятелствата такива, каквито са. Не губете напразно време в преследването на нещо друго. Съсредоточете се върху това, което се случва тук и сега. Използвайте всяка възможност, за да развивате и проявявате способностите си. Отворете се за новото. Всичко, което ще се опитате да избегнете или поискате да игнорирате, ще остане „несготвено“ и няма да донесе особена полза на никого. Усилията ви да извлечете нещо особено от ситуацията ще бъдат щедро възнаградени.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Шестича в началото

Въпреки че ви липсва опит, или ви се струва неадекватен на ситуацията, вие, всъщност, можете много да постигнете. Обаче трябва да сте безпристрастни и готови да се учите на нови неща. Това означава, че трябва да оставите настрана представите си за това, кое е възможно, а кое – не.

Деветка втора

Някой може да ви намрази заради късмета, който ви съпътства. Нека това не ви тревожи. Завистта му няма да ви засегне. Никой не е в състояние да ви отнеме това, което принадлежи само на вас.

Деветка трета

Понастоящем околните не разбират ценноста на това, което искате да им предложите. По тази причина вашите способности остават непотърсени. Това е напразно пилеене на ресурси. Но не губете самообладание. Вярвайте в себе си. Ситуацията с времето ще се промени и всичко ще е наред.

Деветка четвърта

Нямате реалистична оценка на възможностите си. Мечтаете за невъзможни неща, тъй като ви липсва здрав разум и чувството за перспектива. Понястоящем не получавате максимална полза от способностите си.

Шестица пета

Ако добре прецените позицята си, ще можете да извлечете максимума от създалата се ситуация. Ако правите това, което трябва, по начин, по който трябва, всичко ще застане на мястото си. Бъдете сдържани, намирайте правилния подход към хората и ще направите нужното впечатление на тези, които могат да ви помогнат за по-нататъшното ви придвижване напред.

Деветка на върха

Сърцето ви ви показва правилния път. Тъй като в десйтвията си се ръководите от висши подбуди, имате какво да дадете на хората. Приносът ви ще донесе полза на всички, които са заинтересовани в това. Вашите усилия ще донесат успех.

 

51

Шок

(Възбуда [Светкавица])

Докато несъзнателното не се направи съзнателно,
то ще ръководи живота ти и ти ще го наричаш съдба.

К.Г.Юнг

Неочакван обрат ви е разтърсил до основи. Тъй като сте били неподготвени, сте се изплашили и, вероятно, паникьосали. Но когато отмине първоначалният шок, ще видите, че всичко, което се е случило, е за добро. Постарайте се да запазите спокойствие. Ситуацията ще има положителна развръзка. Вероятно, стремейки се към нещо, сте избрали неправилния път. Ако това е случаят, то този преврат ще ви даде шанс да смените направлението. Възможно е в някоя жизнена сфера да сте носили на плещите си прекалено тежък товар. Един от резултатите на днешния шок е това, че камъкът ще падне от сърцето ви. Това ще ви освободи и ще даде възможност да си починете и да погледнете на нещата по-оптимистично. Новите възможности ви зоват, ситуацията, в която сте се озовали, ще разкрие пред вас по-полезен и приемлив път. Ще излезете от нея по-силна, мъдра и щастлива личност.

Възможности за личностен ръст

В душата ви живеят сили, които не владеете. Те принадлежат към по-дълбоката и мъдра част от вас. Понякога е необходимо да променяте някои аспекти от живота си. Често в такива моменти се намирате в неблагоприятна за вас или продължителна, твърде закостеняла ситуация. Ако се съпротивлявате на промените, вашата подсъзнателна мъдрост ще ви даде тласък, който ще събуди живота във вас. Преживяният по този начин шок може да се окаже един от начините да ускорите промените, които са ви толкова необходими. Попитайте себе си, какъв урок можете да извлечете от него. Дали не трябва да промените отношението си към някого или нещо? Ако сте готови да се изправите пред предизвикателството, шокът наистина ще послужи за добри цели. В крайна сметка животът никога не е напълно предсказуем. Ако можете да запазвате спокойствие, когато сте изправени пред промени и да подхождате творчески към тях, вашата вяра в себе си ще сътвори чудеса.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Деветка в основата

Случващото се силно ви е разтърсило, а бъдещето ви плаши. Това, обаче, което на пръв поглед прилича на неуспех, всъщност ще се окаже скрито благодеяние. В крайна сметка ще се озовете в много по-добра позиция.

Шестица втора

Няма да можете да спрете започналите размествания. Затова опитите да се борите са бесполезни. Примирете се със загубите, без да се опитвате да ги компенсирате на този етап. С времето ще си върнете това, което ви се полага.

Шестица трета

Не изпадайте в паника при появата на неочаквани промени. Ако можете да оставате спокойни и съсредоточени, ще забележите положителните възможности, които се откриват пред вас.

Деветка четвърта

Шокът ви е изкарал от равновесие и сега се чувствате неспособни да действате. Ако имате намерение да продължавате напред, трябва да напрегнете ума си и трезво да обмислите всичко. Трябва да изясните какъв урок да извлечете от този обрат. В противен случай ситуацията ще се проточи.

Шестица пета

Изглежда, че животът ви нанася удар след удар. Престанете да мислите за себе си като за безпомощна жертва на обстоятелствата. Запазете хладнокръвие, спокойствие и организираност. Не забравяйте за целите си. Правете всичко възможно с помощта на достъпните ви средства и в крайна сметка нищо няма да загубите.

Шестица на върха

Бедствията са предизвикали верижна реакция. Трябва да се отдръпнете, да се извисите над ситуацията и да запазите спокойствие. Не си позволявайте да попаднете под бремето на страха, който е завладял околните. Вървете по свой собствен път. Това може да ви направи обект на клюки и критика. Въпреки това трябва да продължавате да действате в свой интерес.

 

 

 

4



Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 1995-2024 © Анжела Минкова. Всички права запазени.
Съдържанието на този сайт е под защитата на закона за авторското право. Използването му без разрешение на автора е забранено!
Ако желаете да използвате каквото и да е било от тази страница, моля пишете на автора.