събития

C.V.

преса

контакт

паладиум

книга

поезия

принт

амбианс

връзки


заниМания с изкУство
 
 
 

живопис

графика

скулптура

рисунки

акварел

снимки

други


амбианс

Книга на промените И - дзин - съвременно тълкуване на хексаграмите 52, 53, 54
13.05.2023

 

52 Живеейки в настоящето

(Съсредоточеност)

Тук сте само за миг. Не бързайте. Не се тревожете.
И бъдете сигурни, че уханието на цветята ще ви следва.

Уолтър С. Хаген

В момента най-наболелият за вас проблем е как да намерите вътрешен покой. Достигнали сте предела на възможното. Сега е времето да спрете и да помислите. Нищо няма да постигнете, ако се безпокоите за проблемите си, целите, постиженията или за нещо още, което понастоящем ви е обсебило. Суматохата не е е най-добрата основа, върху която да правим изводи. В същото време спокойствието и съсредоточеността ще ви помогнат да установите връзка с по-дълбоки нива на вашето съзнание. В такова състояние интуитивно ще направите правилния избор и във всяка ситуация ще действате по най-добрия начин. Фокусирайте се върху това да присъствате „тук и сега“. Недейте да живеете в миналото. Вчерашният ден си е отшъл безвъзвратно. Утрешният още не е настъпил и, с лутане и безпокойство, не сте в състояние да му повлияете или да го промените. Всичко, което има значение, стои на котва в пристанището, наречено „днес“, чувствително реагирайки на всеки възникващ, дори най-малък, проблем.

Възможности за личностен ръст

Старинният символ, съответстващ на тази хексаграма, е планина, символ на неподвижност. Тълкуванието е, че, за да сме истински неподвижни, трябва стабилно да се опираме на настоящия момент. Долбоко вътре във всеки от нас живее мъдър и вещ наставник, към когото винаги можем да се обърнем за съвет. Ежедневието, обаче, е пълно със спънки, които ни отвличат и не ни позволяват да поддържаме постоянен контакт с тази естествена мъдрост. За да получите достъп до нея, е нужно отпуснато и спокойно съзнание. Винаги се е смятало, че това състояние е най-трудно да бъде постигнато. Медитацията и йога са изпитани във времето средства. Те ни помагат да откъснем вниманието си от всичко външно и наслагвано, и позволяват да се потопим във вътрешния си свят. Но всеки начин, който ви помага да почувствате вътрешната тишина, ще е от полза, при условие че редовно се практикува. Колкото по-спокойни ставате, толкова по-силни и уверени ще се чувствате.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Шестица в основата

Чак сега събитията действително започват да се развиват. Ако сте изпълнени със съмнения относно това как да постъпите в този момент, не бързайте да действате. Преди да направите каквото и да било движение, трябва да сте напълно уверени в правилността на избраната посока. Всичко ще е наред, в случай че подбудите ви са лишени от егоизъм.

Шестица втора

Вървите по грешен път. Вместо да следвате собствения си избор, вие се поддавате на нечии желания. Подобно положение няма да ви донесе успех. Не можете да спрете някого да не се движи по наклонената повърхност, по съзнателно погрешен път. Вие, обаче, можете да не го следвате. Бъдете честни със себе си.

Деветка трета

Не се опитвайте преждевременно, с упражняване на сила, да приключите нещо. Може да ви разстройва липсата на знаци, че се движите напред. Осъзнайте тези усещания, но не им позволявайте да контролират поведението ви. Действията, които са извършени в суматоха и безпокойство, ще доведат до проблеми. За вас би било най-добре да се отпуснете и да постигнете вътрешен покой.

Шестица четвърта

Не бъдете импулсивни. Най-важно е да запазите хладнокръвие, спокойствие и концентрация. Може да възникне чувство на тревога и страх. Не правете нищо под влияние на тези чувства. Изчакайте докато съзнанието ви не се изпълни с покой и чак след това взимайте решения. Медитацията е добро лекарство срещу лошите мисли, впрочем като всяка друга дейност, която помага да се разсеете.

Шестица пета

Внимателно подбирайте всяка дума. Казана дума – хвърлен камък, не можеш да я върнеш. Избягвайте да правите необмислени забележки. Ако искате казаното от вас да има нужното въздействие, първо се убедете, че мозъкът ви е проработил преди да сте си отворили устата. В този случай няма да имате причини да съжалявате за казаното.

Деветка на върха

Ако емоциите ви са под контрол и съзнанието – в покой, нищо не може да ви изкара от равновесие. Хладнокръвието ви ще ви донесе късмет и ще е полезно във всичките ви дела. Останете силно съсредоточени върху себе си.

 

53

Постепенно развитие

(Течение)

Ожениш ли се прибързано, в свободното си време ще се разкайваш.

Уильям Конгрийв

Лайтмотивът на тази хексаграма е търпението. Това е предупреждение да не извършите прибързани или преждевременни действия. Ситуацията прилича на периода на годеж преди сватба. С други думи, трябва да позволите на събитията да идват с времето си. Това ще ви даде възможност да изградите стабилна основа, необходима за продължителен последователен успех. Ако се стремите към незабавни резултати, вероятно е да получите нещо в кратки срокове, но това далеч няма да е нещото, което искате. Не се опитвайте да пришпорвате събитията според своите представи. Повярвайте, нещата ще се разгръщат точно както трябва, и непременно – във ваша полза. В същото време да позволите на нещата да се развиват с времето си не означава, че не трябва върху нищо да оказвате влияние. Ако се дружелюбни, деликатни и гъвкави, ще може на всичко да повлияете положително. Това ще ви помогне да създадете възможно най-добрите условия за по-нататъшен напредък.

Възможности за личностен ръст

Бавното развитие на събитията може да ви подейства потискащо. Съпротивлявайте се на изкушението да ги форсирате. Запазете спокойствие и концентрация. Не губете целта си от поглед и не позволявайте на обстоятелствата да ви извадят от равновесие. Не бъдете войнствени, но същевременно твърдо се придържайте към това, което смятате за правилно. Учтивият, но строг подход ще ви донесе уважение и ще предизвика доброжелателна реакция. Един от символите, залегнали в основите на тази хексаграма, е лебедът. Смятало се е, че тези прелетни птици до живот запазват вярност на брачния си партньор. Затова те са избрани да изобразят вярността и стабилността. Това са именно тези качества, които се иска от вас да развиете в настоящата ситуация. Най-добре да подхождате по традиционен начин към всичко, което ще правите в този период.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Шестица в основата

Тъй като още не сте наясно, кой начин за действие е най-добър, не ви стига увереност в способността ви да се справите с така създалата се ситуация. Всичките ви опити да въздействате на събитията биват критикувани от околните. Тези трудности, обаче, ще са за добро, тъй като ви предпазват от прекалено прибързаното придвижване напред. Проявявайки предпазливост сега, ще си осигурите дълготраен успех.

Шестица втора

Вашата позиция сега е по-безопасна и можете да усетите облекчение и отпимизъм. Споделете успеха си с другите и това ще ви донесе още повече радост.

Деветка трета

Бъдете търпеливи. В противен случай ще ви се наложи да направите нещо, за което впоследствие ще съжалявате. Необходимо е добре да се контролирате, за да избегнете неприятностите за себе си и другите. Би било доста глупаво да позволите да ви въвлекат в конфликт. Позволете на събитията да се развиват, както им е отредено. Ако пък не можете да не се намесвате, правете само това, което е необходимо, за да защитите собствената си позиция.

Шестица четвърта

Въпреки че ситуацията е относително стабилна, тя не изглежда благоприятна за вас. За щастие, това е само временно. Предстоят промени към по-добро. Сега следва да запазите спокойствие и да се отнасяте философски към създалата се ситуация.

Деветка пета

Някой може да ви намрази за това, че продължавате да вървите напред. Възникващото в резултат на това неразбиране създава бариери между вас и другите, и по тази причина може да придобиете усещане за изолираност. Бъдете търпеливи. С времето всички трудности ще се решат и ще почувствате удовлетворение.

Деветка втора

В резултат на последователен, неотклонен прогрес сте пожънали доста голям успех. Сега сте в състояние да помогнете на останалите, които са вдъхновени от вашия пример.

 

54. Във второстепенна роля

(Невяста)

Не съм сигурен в нищо друго, освен в светостта на сърцето
и искреността на въображението
.

Джон Кийтс

 

Въпреки всичките ви усилия, вашата индивидуалност е все още неоценена. По никакъв начин не можете да повлияете на това. Ако започнете да проявавате твърдоглавие, няма да срещнете отклик. Направете всичко възможно, за да се примирите с обстоятелствата, без да имате високи очаквания. Заемете се спокойно със своите задачи и запазете себе си. Въпреки че сте се озовали в подчинена позиция, можете да действате, проявявайки достойнство. Приемете ситуацията такава, каквато е, и правете това, което се иска от вас, без да негодувате. Ако трябва да направите избор, бъдете внимателни. Старайте се да не попаднете под влиянието на други хора. Ако ви интересуват взаимоотношенията, много е важно да не се опитвате да поемете браздите на управление на ситуацията в свои ръце. Помнете, че желанието да владеете нещо еднолично, не е като да го обичате. Такава позиция никога и на никого не може да донесе щастие.

Възможности за личностен ръст

Погледът върху това, как са се развивали нещата в продължение на дълъг период от време ще ви помогне да запазите чувството на увереност в утрешния ден. Не позволявайте на противоречията и разногласията да влошат взаимоотношенията ви с околните. Те са само част от протичащия процес и ще отминат, ако не ги раздухвате. Не позволявайте на горделивостта или завистта да ви отклонят от пътя. Проявявайте отговорно отношение към атмосферата, която създавате около себе си. Ако се отнасяте към хората с топлота и любов, ще постигнете много повече, отколкото ако настоявате на това, което смятате за свое неотменимо право. Не критикувайте и не се оплаквайте. Бъдете тактични и доброжелателни. С времето, ставайки все по-независими от останалите, ще спечелите вътрешна свобода и по-силно ще усетите значимостта на вашето съществуване.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Деветка в основата

По независещи от вас причини вашето влияние е силно ограничено. Все пак използвайте и малкото, което имате, за да сте полезни и тактични. Избягвайте да проявявате и най-слабата агресия.

Деветка втора

Въпреки очакванията, вашето положение не се е подобрило. Не позволявайте на разочарованието да ви озлоби или обиди. Запазете вярата в себе си, останете предани на това, което смятате за правилно.

Шестица трета

Да получите желаното означава за вас да направите компромис със собствената си съвест. Това ще погуби вашето уважение към себе си. Бъдете търпеливи и дочакайте по-добра възможност.

Деветка четвърта

Прави сте да отхвърляте възможности, които не ви се струват подходящи. На някого това може да му се стори излишна придирчивост, но вие трябва да вярвате в себе си. С времето ще пожънете плодовете на нежеланието си да правите компромиси днес.

Шестица пета

Не е важно колко талант имате или колко силни могат да са позициите ви. Стойте на заден план. Не търсете внимание, не се опитвайте да контролирате ситуацията. Съсредоточете се върху това, каква най-голяма полза бихте могли да донесете. Съпротивлявайте се на всякакви изкушения да се състезавате с другите в опита да докажете своето превъзходство.

Шестица на върха

Ако не сте искрено отдадени на своето дело, няма да пожънете успех. Ако просто следвате някого, напразно си губите времето и енергията. Общувайки с другите, правете всичко възможно да не проявявате ревност или чувство за собственост.Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 1995-2024 © Анжела Минкова. Всички права запазени.
Съдържанието на този сайт е под защитата на закона за авторското право. Използването му без разрешение на автора е забранено!
Ако желаете да използвате каквото и да е било от тази страница, моля пишете на автора.