събития

C.V.

преса

контакт

паладиум

книга

поезия

принт

амбианс

връзки


заниМания с изкУство
 
 
 

живопис

графика

скулптура

рисунки

акварел

снимки

други


амбианс

Книга на промените И - дзин - съвременно тълкуване на хексаграмите - 58,59,60
13.05.2023

58

Радост от общуването

(Радост)

Онзи що във плен пленява
радостта голяма,
той крилат живот сразява,
вече ней я няма.

Но ако погали нежно
радостта във порив,
той живот живее вечно
в слънчевия изгрев.

Уилям Блейк

В тази ситуация основното ударение пада върху свободния полет на общуването в духа на добрата воля. Бъдете оптимистични и открити. Околните ще ви помогнат да постигнете целите си. Ако се отнасяте приятелски с хората, те ще ви отговорят със същото. Дискусиите трябва да преминават в атмосфера на свобода на изразяването. Когато хората са сигурни, че ще бъдат чути, те бързат да споделят идеите си. В този случай общуването носи еднакво удоволствие на всички. Това ви дава възможност да се учите от другите, а на тях – от вас. Могат да бъдат открити нови подходи за решаването напроблемите, стимулира се творческото мислене. Когато хората са доволни от себе си, неприятностите се изпаряват. Когато околните ви подкрепят и одобряват, дори най-трудните или напълно нерешими задачи изглеждат по-безобидни; намират се по-добри решения.

Възможности за личностен ръст

Не търсете удоволствието. Колкото повече се опитвате да го гоните, толкова по-илюзорно ще става то. В най-добрия случай това преследване ще ви донесе краткотрайно удовлетворение. Не разчитайте на други хора или на опеделени обстоятелства, които биха могли да ви донесат щастие. Прекомерната зависимост от външни причини може да стане източник на тревога. В резултат на това, че не се чувствате в безопасност, може да се окаже трудно да контролирате някого или нещо важно за вас. А такава ситуация няма да доведе до нищо, освен до раздразнение. Ако искате да получавате удоволствие от живота, трябва да създадете съответните условия. Бъдете честни със себе си. Бъдете сигурни, че разполагате с необходимите вътрешни ресурси. Наслаждавайте се на живота – такъв, какъвто е. Постарайте се да давате повече, отколкото получавате. Съдбата ви е отредила да бъдете извор на вдъхновение и подкрепа за другите.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Деветка в основата

Радвайте се на живота и на това, което имате. За да бъде животът хубав, е нужно само да не гледате в бъдещето и да не оставате в миналото, а да живеете в днешния ден. Не бъдете твърде придирчиви към околните. Тогава ще видите, че имате всичко необходимо за пълното щастие, а и самите вие ще се почувствате щастливи.

Деветка втора

Бъдете искрени и честни със себе си. Не губете време и енергия за нетипични за вас постъпки, за да сте „като всички“. Ще постигнете успех само ако точно определите мястото си и качествата си.

Шестица трета

Истинската и неугасима радост я излъчвате самите вие. Ако лекомислено се втурнете да се забавлявате, ще запълните, разбира се, свободното си време, но подобни празни удоволствия няма да ви донесат истинска радост. Не губете достойнство в опита да следвате желанията си.

Деветка четвърта

Къде се намира щастието ви? Вашата колебливост показва, че вие все още не сте наясно къде се крият истинските ви качества. Ако търсите покой, следвайте този път, който ви носи съществена полза. Другата алтернатива е да позволите на мимолетните удоволствия да ви съблазнят. Но това със сигурност няма да ви донесе щастие.

Деветка пета

Лесно можете да повярвате на недобросъвестни хора. Или, вероятно, имате намерение да вземете участие в съмнително начинание. Бъдете много предпазливи. Обмислете всичко добре. Използвайте интуицията си, за да се убедите, че нямат намерение да се възползват от вас.

Шестица на върха

Ако щастието ви зависи от външни фактори, с вас ще си играят така, както вятърът си играе със сухите листа. Не търсете чуждото одобрение. Не позволявайте на обстоятелствата да ви ръководят. Придържайте се към вътрешната си правда. Ако загубите хармонията в себе си, ще направите грешно впечатление на хората, чието мнение е важно за вас.

 

59

Преградите падат

(Раздробяване)

На човек му е присъщо да греши, да прощава, да се учудва.

Александър Поуп

Пречките на пътя ви сега могат да бъдат отстранени. Там, където преди е имало неразбиране и неувереност, сега може да настъпи яснота. Трябва да премахнете всички препятствия, които ви пречат да общувате с околните свободно и искрено. Нищо не може да се постигне докато в отношенията между хората няма хармония. Ако в обкръжението ви се усеща враждебност, трябва да поставите началото на примирието. Разногласията трябва да бъдат преодолени. Бъдете внимателни и тактични. Прекалената напористост само ще довете до засилване на съпротивлението от страна на другите. Успехът ще е по-вероятен, ако гледате по-глобално на нещата. В действителност вашето собствено благоденствие е неделима част от благоденствието на околните. Ако някой страда, това по един или друг начин оказва влияние върху всички, с които е свързан. В крайна сметка всички сме членове на едно и също семейство – човечеството. Не се самозалъгвайте, твърдейки, че няма общество и съществува само отделният индивид. Споделянето на тази гледна точка говори за тесногръдие и недостатъчна осведоменост за човешката природа.

Възможности за личностен ръст

Преди да започнете да преодолявате външните пречки, трябва да обърнете внимание на емоционалните блокажи, които ви изолират от околните. Ако постоянно се ядосвате и обиждате, намерете истинските причини за тези чувства. Трябва да хвърлите светлина върху недоразуменията. Не бъдете завистливи. Завистта създава пречки за по-нататъшното развитие, същевременно умението да прощаваме прави въздуха, който дишаме, по-чист, и открива пътя напред. Старайте се да бъдете отстъпчиви; уважавайте чуждата гледна точка. Откажете се от нереалистичните претенции, които никой, и на първо място – вие, не може да удовлетвори. Бъдете милосърдни – както към околните, така и към себе си. Не позволявайте на егоизма да надделее.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Шестица в основата

Назрява конфликт. Не му давайте да се разрасне. Незабавно вземете мерки, за да урегулирате най-наболелите въпроси. На този ранен стадий проблемът може да бъде лесно решен.

Деветка втора

Не позволявайте на чувството за отчужденост да нарасне във вас. Това нездравословно състояние е разрушително за общото ви благополучие. Трябва незабавно да предприемете нещо, което да ви върне доброто настроение и чувството за хумор. Намерете някого, който има нужда от помощ, помогнете му и е възможно да се случи някакво малко чудо.

Шестица трета

Постарайте се да спрете да мислите само за себе си. Стремете се да разрушите пречките, заради които се чувствате изолирани от останалите. Предназначението ви сега е да работите в името на общото благо. Това означава, че трябва да отместите настрана личните си, егоистични интереси. Направете го и няма да съжалявате.

Шестица четвърта

Трябва да се извисите над личните си интереси и предразсъдъци. Вземете решение да работите за общото благо и ви очаква огромен успех. Въпреки че това може да ви изкара извън кръга на сегашните ви интереси, ще получите голяма подкрепа.

Деветка пета

Настъпил е застой в делата. Проявете инициатива, помогнете да бъдат насочени в нужното русло. Тук ще е нужен абсолютно нов подход. Ще са ви нужни всичките ви сили до последна капка плюс всички ресурси, с които разполагате.

Деветка на върха

Положението е критично. Трябва да защитавате както собствените си интереси, така и интересите на хората, които зависят от вас. Изпълнявайте дълга си, каквото и да ви струва.

 

60

Самоконтрол

(Ограничаване)

Първият признак на истинският майстор е самоограничението

Гьоте

Не изпадайте в крайности, не се нагърбвайте с твърде много неща. В създалата се ситуация следва да определите за себе си, къде са вашите ограничения. Запазете равновесие между желаното и възможното. Нищо няма да постигнете, ако от страх не можете да помръднете и крачка. Но ако амбициите са ви прекомерно високи, рискувате да се изложите. Преценете всичките си възможности. В съответствие с тях коригирайте плановете си. Не очаквайте от себе си нещо повече о това, за което знаете, че сте способни. Бъдете взискателни в отношенията си с другите хора. Избягвайте натрапеното приятелство, от една страна, и не бъдете прекалено сурови – от друга. Запазете контрола над вашите финансови дела. Не прахосвайте парите си. И същевременно не бъдете скъперници.

Възможности за личностен ръст

Мечтаете за много неща. Но животът е прекалено кратък, за да успеете да направите всичко, което бихте искали. От всички разполагаеми възможни посоки трябва да изберете една. Важното е целите ви да са изпълними. В противен случай мечтите ви така и ще си останат фантазии или утопии. Бъдете реалисти. Определете на какво сте способни и колко далече сте готови да отидете. Въз основа на това ще можете да поставите пред себе си изпълними задачи. Опитът да направите невъзможното само ще ви изтощи и лиши от вярата в собствените ви сили. Определяйте границите на възможностите си, получавайте нов опит и знания. Допълнителна награда за вас ще бъде удовлетвореността от наистина добре свършената работа.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Деветка в основата

Бихте искали да постигнете определена цел, но в дадения момент сте изправени пред много пречки. Ще можете да засилите позицията си, ако не се опитвате да прогресирате на всяка цена. Ограничете се с това, което е постижимо в момента.

Деветка втора

Бъдете готови да действате при първия удобен случай. Не позволявайте на съмненията или тревожността да ви попречат да се възползвате от предоставената възможност. Помнете: който не рискува, той не печели.

Шестица трета

Ако загубите самоконтрол, после ще се самообвинявате.

Шестица четвърта

Бъдете доволни от това, което имате, и се нагодете към създалите се условия. Не пилейте енергия в безуспешни опити да направите повече, отколкото ситуацията позволява. Проявата на гъвкавост ще довете до успех.

Деветка пета

Правете всичко, на което сте способни, разполагайки със средствата, които понастоящем са ви достъпни. Дайте пример как да сме доволни от това, което имаме, приемайки с благодарност и достойнство нововъзникващите трудности. Не искайте от другите това, което самите вие не сте готови да направите.

Шестица на върха

Не бъдете твърде строги със себе си или с другите. Ако е необходимо е да проявите желязна самодисциплина в продължение на кратък период от време, за да извършите някакви промени – направете го. Но не оставайте в това състояние по-дълго, отколкото е необходимо. Прекалено силното потискане води до бунт.Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 1995-2024 © Анжела Минкова. Всички права запазени.
Съдържанието на този сайт е под защитата на закона за авторското право. Използването му без разрешение на автора е забранено!
Ако желаете да използвате каквото и да е било от тази страница, моля пишете на автора.