събития

C.V.

преса

контакт

паладиум

книга

поезия

принт

амбианс

връзки


заниМания с изкУство
 
 
 

живопис

графика

скулптура

рисунки

акварел

снимки

други


амбианс

Книга на промените И - дзин - съвременно тълкуване на хексаграмите - 61,62
13.05.2023

61

Силата на вътрешната правда

(Вътрешна правда)

Висша ценност е да съхраним правдата в сърцата ни.
И със същото постоянство, с което нощта следва деня,
Да не лъжем никого и никога.

Шекспир

Необходимо условие, за да можете да повлияете на създалата се ситуация, е вашата любов към истината. Вашата искреност ще накара и най-несговорчивите да станат отзивчиви. Но за да постигнете успех, трябва да изберете верния подход. Първото, което следва да направите, е да се откажете от предубедените си представи. Бъдете напълно отворени и възприемчиви към всичко, което може да се окаже полезно за вас. Изхождайте от предположението, че не знаете нищо и трябва на всичко да се учите. Избирайки този път, можете да преодолеете всички препятствия, които ви пречат да погледнете на живота с очите на другите. Когато разберете, какво е важно за тях, а какво – не, ще успеете да изградите стабилни взаимоотношения. Ще имате осезателно влияние въпрху ситуацията, ако думите и действията ви идват от чисто сърце. Ако постъпвате така, очаква ви успешно разрешаване на най-сложните проблеми.

Възможности за личностен ръст

Единственият начин да постигнете сериозни промени към по-добро е да сте честни със самия себе си. Докато не заживеете в хармония със съвестта си, животът ви ще е плитък и безсмислен. Научете се да проявявате безразсъдна смелост. Бъдете готови да минете през вода и огън в името на правдата. Не се опитвайте да ласкаете някого, да упражнявате натиск или по какъв то и да било друг начин да манипулирате другите. Вместо това се научете да възприемате хората такива, каквито са. Спрете да ги съдите и критикувате. Наблюдавайте, слушайте и, преди всичко, запазете ума си отворен за познания. Постарайте се детайлно да оцените всички възможности, които се откриват пред вас. В същото време е необходимо ясно да разбирате, че не сте всемогъщи. Казвайте истината без да се колебаете, дори да рискувате да останете сами. Нека не ви смущава фактът, че може да се окаже, че нямате общи интереси с останалите. Дълбоките и здрави връзки между хората се основават не на общност на интересите, а на искреността.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Деветка в основата

Бъдете честни. Нека всички ваши действия се основават на нещо, за което вярвате, че е правилно. Разчитайте само на себе си. В противен случай резултатът няма да ви зарадва. Не взимайте участие в съмнителни начинания.

Деветка втора

Бъдете абсолютно искрени във всичко, което говорите и правите. Ако излъчвате правда, ще намерите път към сърцето и душата на всеки, чиито стремежи са в унисон с вашите. Взаимоотношенията, които ще се развията на тази основа, ще са дълбоки и продължителни. Очаква ви голямо щастие.

Шестица трета

Ако вашата увереност в собствените ви сили зависи от други хора, ще бъдете силно повлияни от техните мнения и възгледи. Днес ще се чувствате много щастливи, а утре – много нещастни. Би било полезно да се опитате да разберете себе си по-добре и да станете по-самоуверени.

Шестица четвърта

Трябва да оставате верни на идеалите си. Забравете за егоистичните си интереси и се съпротивлявайте на всеки опит за натиск срещу вас от страна на тези, които искат да ви привлекат на своя страна. Трябва да се възползвате от съвета на някого, който е по-мъдър и опитен от вас.

Деветка пета

Можете кардинално да промените създалата се ситуация, ако вашата дълбока любов към истината насища всяка ваша дума и всяко ваше действие. Никой няма да остане равнодушен към вашата искреност. Ще постигнете изключително сполучлив резултат.

Деветка на върха

Внимавайте какво говорите. Не се хвалете напразно и не давайте обещания, които не можете да изпълните. Прекомерните амбиции няма да доведат до нищо хубаво.

 

62

Внимание към детайла

(Преразвиване на малкото)

Детайлите са безкрайно важни. Това за мен отдавна е аксиома.

Сър Артър Конан Дойл

Сегашният период не е благоприятен за завършването на важни дела. Даже не се опитвайте да предприемате каквито и да било значителни действия. Няма да ви стигнат силите да се доберете до целта. В тази ситуация е по-добре да се задоволите с малкото, което имате, вместо да се стремите към нещо недостижимо. Спокойно изпълнявайте ежедневните си рутинни задачи. Заемете се с обикновени, прости неща. Не смятайте за свой дълг да решите всички задачи наведнъж. Сега не сте в състояние да вникнете във всички подробности. Помнете за границите на своите възможности. Не се разпилявайте, не се старайте да поемете повече, отколкото реално можете. Ако се опитате да излетите прекалено нависоко, рискувате да изгорите крилете си. По-добре е твърдо да стоите на земята и да се наслаждавате на малките радости на живота. Не рискувайте. Не бъдете прекалено горделиви и амбициозни. Това би настроило околните срещу вас. Напротив, всички биха искали да ви помогнат, ако сте скромни.

Възможности за личностен ръст

Сега трябва да се примирите с възникналата ситуация, при това с усмивка на лицето си и смирение в душата си. Овладейте горделивостта и амбициите си. Това по никой начин не означава да загубите достойнство. Напротив, ситуацията ще поиска от вас да проявите максимални сдържаност, хладнокръвие и благородство. Бъдете особено внимателни, когато демонстрирате на другите своите уважение и учтивост. Не отправяйте необосновани искания; ако плановете ви по някаква причина се рушат, не изливайте недоволството си върху другите. Сега е неподходящо време да се озовете в центъра на събитията. Не се опитвайте да отстоявате позицията си или да влияеете върху другите. Ако не сте придирчиви, взаимоотношенията ви с околните ще са прекрасни. Тази ситуация е проверка на търпението ви, характера и надеждността ви.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Шестица в основата

Придържайте се към утъпкани и добре познати пътеки. Не сте достатъчно подготвени да направите голяма самостоятелна крачка напред. Изчакайте, докато не опознаете ситуацията по-добре.

Шестица втора

Вашите възможности са ограничени. Всичко, което сега можете да направите, е да се задоволите с наличните средства. Ако направите най-доброто, на което сте способни, с помощта на достъпни ресурси, всичко ще е наред.

Деветка трета

Постарайте се да не сте излишно самоуверени. Неочаквани трудности могат да ви сварят неподготвени. Отделете особено внимание на детайлите. Бъдете много предпазливи и се вслушвайте в мъдри съвети.

Деветка четвърта

Не предприемайте нищо за ускоряване на хода на ситуацията и получаване на желаното точно сега. Бъдете изключително внимателни. Рискувате много, ако се опитате да форсирате събитията. Не се опитвайте да направите повече от това, на което сте способни. Тази ситуация няма да трае дълго. Сега, обаче, проявете търпение. Не се опитвайте да излезете извън границите на възможното.

Шестица пета

Въпреки че сте постигнали определен успех, позицията ви не е достатъчно силна, че да можете да направите още нещо, разчитайки само на собствените си сили. Ако искате да продължите напред, ще ви е необходима помощ от страна на хора, които имат нужния опит. Отнесете се към тях с уважение. Не се надявайте, че всеки, към когото се обърнете за помощ, ще се чувства задължен да ви я предостави.

Шестица на върха

Не се старайте да полетите прекалено нависоко. Разчитайте единствено на своите способности и помнете, че те не са безгранични. Не принуждавайте. В опит да извършите нещо невъзможно сами предизвиквате неприятностите.

 Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 1995-2024 © Анжела Минкова. Всички права запазени.
Съдържанието на този сайт е под защитата на закона за авторското право. Използването му без разрешение на автора е забранено!
Ако желаете да използвате каквото и да е било от тази страница, моля пишете на автора.