събития

C.V.

преса

контакт

паладиум

книга

поезия

принт

амбианс

връзки


заниМания с изкУство
 
 
 

живопис

графика

скулптура

рисунки

акварел

снимки

други


амбианс

Последните 63 и 64 от книгата на промените И - дзин - съвременно тълкуване на хексаграмите
13.05.2023

63

Мисията е приключена

(Дойде краят)

С добрия подвиг се подвизах, пътя свърших, вярата опазих;

Второ послание до Тимотея, гл.4, 7

Изглежда, сякаш всичко идеално се е наредило. Като цяло сте изпълнили всичко, което сте си набелязали; останало е да бъдат нанесени последните щрихи. Много ви се иска да седнете и да се отпуснете, предполагайки, че по-нататъшните дела ще се уредят от само себе си. Но това няма да се случи. На този етап всичко може да се обърка. Трябва да се трудите, за да бъдете винаги на висота – това важи за всяка жизнена сфера и при всякакви обстоятелства. Ако оставите всичко на самотек, нещата ще започнат да се сгромолясват. Отделете особено внимание на детайлите. Изяснете, къде могат да изникнат проблеми, ако не сте достатъчно бдителни. Вземете съответните предпазни мерки, за да не ги допуснете. Предупредени – въоръжени. Ако съдбата ви е дарила с взаимоотношения на доверие с някого, пазете ги. Необходими са специална грижа и внимание, за да останат тези отношения стабилни.

Възможности за личностен ръст

Всичко се променя – такъв е животът. Следователно, нищо не може да остане непроменено завинаги. Фактът, че нещо сте постигнали, далеч не означава, че сте изминали целия път до края. Укрепването на постигнатото дотук е все едно да поддържате огъня под къкрещо гърне. Нужно е постоянно да сте нащрек. Ако огънят стане прекалено слаб и водата престане да ври, или ако стане прекалено силен и водата изкипи – ще имате грижи. Това означава, че в създалата се ситуация е необходимо да запазите яснота на разсъдъка и способност да реагирате адекватно. Изяснете какво е необходимо за това водата в гърненцето ви да продължава весело да кипи. Ако проявите небрежност или действията ви не бъдат достатъчно обосновани, ситуацията може да се влоши.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Деветка в основата

Постигнали сте определен напредък. Но не се поддавайте на изкушението да се задоволите с постигнатото. От друга страна, не се опитвайте да пришпорвате събитията прекалено много, за да се насладите по-бързо на резултата. Преди да направите следваща крачка, внимателно обмислете възможните последици от нея. Ако в действията си се ръководите от моментни чувства, рискувате излишно да си създадете трудности.

Шестица втора

Настанало е временно забавяне, но то не е твърде сериозно. Не се опитвайте да ускорите естествения ход на събитията. Бъдете търпеливи. Ако се стремите към нещо, нищо няма да ви попречи да постигнете желания резултат.

Деветка трета

Успели сте да се справите със значителни трудности. Бъдете внимателни, постарайте се да не загубите резултатите от вашия тежък труд, привличайки някой ненадежден или недостатъчно опитен за партньор.

Шестица четвърта

Бъдете нащрек. Възможно е да подценявате сложността на ситуацията – в този случай засега невидимите проблеми ще се превърнат в сериозни неприятности в близко бъдеще. Не можете да си позволите да гледате на нещата твърде лековато или да сте прекалено снизходителни към околните.

Деветка пета

Бъдете искрени. Избягвайте да проявявате екстравагантност. Не мислете, че, за да направите впечатление на околните, е необходимо непременно да извършите нещо зашеметяващо. Много по-добре е просто честно да си вършите работата. Ако съвестта ви е чиста, очаква ви късмет.

Шестица на върха

Не се успокоявайте. Не стойте на едно място, възхищавайки се на постигнатото. Още не можете да си позволите да почивате на лаврите си. Ако оставите нещата на самотек, можете да загубите всичко, което сте постигнали. Продължавайте да се движите напред.

 

64

Почти вкъщи и сухи

(Не е съвсем край!)

Понякога времената се менят

Боб Дилън

Настанали са сложни времена. Съществуват значителни предпоставки за големи промени към по-добро, но още нищо не е определено. Трябва да проявите воля за постигане на своята цел. Проблемът се състои в това да изберете верния път. Мятате се от една посока в друга; трябва да направите изводи от създалата се ситуация и да въдворите ред. Дошло е време да се взимат решения. Но на вас не ви достига опит, необходим за справяне със ситуацията. Не се плашете. Важното е да имате абсолютна яснота какво искате да постигнете. Убедете се, че всяка крачка, която правите, ви води в избраната посока. Действайте максимално предпазливо. Ръководете се от здравия разум. Бъдете готови да се възползвате от добър съвет и да се адаптирате към променящите се условия. Внимателно следете как се развиват събитията, за да не пропуснете знаците, които могат да сигнализират за предстоящи усложнения: има вероятност да използвате грешни методи. Ако това се случи, спрете и помислете какво би могло да е по-ефективно. Бъдете много внимателни. Успехът ви е гарантиран, ако не оставите ситуацията на самотек.

Възможности за личностен ръст

Способността ви да преодолявате чужд натиск ще бъде подложена на изпитание. Позицията ви е ненадеждна, тъй като нещата лесно могат да се влошат. Обмисляйте и проверявайте всяка своя крачка – всяко движение, което правите, трябва съществено да ви доближава към успеха. Бъдете много търпеливи. Запазвайте спокойствие и концентрация. Решаването на всички проблеми изисква време. Не се поддавайте на изкушението да поемете риск и да ускорите събитията посредством силови методи. Настанали са критични времена, когато всичките ви страхове и неувереност могат да изплуват на повърхността. За да можете да им противодействате, не хранете  твърде високи очаквания и илюзорни надежди. Просто правете най-доброто, на което сте способни, крачка по крачка.

По-нататъшно развитие на ситуацията

Шестица в основата

Нямате търпение да видите резултатите колкото се може по-скоро. Действайки прибързано можете само да разрушите всичко. Бързата работа – срам за майстора. Може да се окаже трудно да изберете най-ефективния начин на действие. Укрепете тила си и не предприемайте нищо.

Деветка втора

Основателно се подгответе за следващата крачка, но засега не правете нищо. Има време, докато се появи подходяща възможност. Бъдете търпеливи.

Шестица трета

Вашата позиция не е достатъчно силна, за да можете самостоятелно да се справите с проблемите. Даже не се опитвайте да го направите. Правилно би било да отпишете загубите, да се възползвате от достъпна помощ и да започнете отначало.

Деветка четвърта

Включили сте в битка. Преди да можете да постигнете целта си е необходимо е да решите сериозни проблеми. Може да възникне борба между вашето его и поражданите от него проблеми, или между вашето его и друга личност. При всички случаи, за да победите, ще ви е нужна всичката смелост, на която сте способни, и сила на волята. В крайна сметка решителността ви ще бъде възнаградена.

Шестица пета

Спечелили сте победа. Вашите търпение и решителност са възнаградени. Сега пътят пред вас е свободен. Околните ще разберат, ще сте постигнали главозамайващ успех. Ще се радвате на тяхното доверие и подкрепа.

Деветка на върха

Почти сте постигнали целта си. Безусловно сега имате какво да празнувате. Но внимавайте да не свърнете от пътя. Главозамайващият успех може да замъгли съзнанието ви дотолкова, че да сте напълно способни да извършите глупава постъпка. По този начин сами ще си създадете нови проблеми. Ще се лишите от доверието на околните.

 Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 1995-2024 © Анжела Минкова. Всички права запазени.
Съдържанието на този сайт е под защитата на закона за авторското право. Използването му без разрешение на автора е забранено!
Ако желаете да използвате каквото и да е било от тази страница, моля пишете на автора.