събития

C.V.

преса

контакт

паладиум

книга

поезия

принт

амбианс

връзки


заниМания с изкУство
 
 
 

живопис

графика

скулптура

рисунки

акварел

снимки

други


амбианс

Книга на промените И - дзин - съвременно тълкуване на хексаграмите с променливите лини 1, 2, 3
06.05.2023

 

1

ТВОРЧЕСКА СИЛА - Съзидателният

/Творчество/

„Трябва да създам Система или ще бъда поробен от други хора; Няма да съдя или сравнявам; моят бизнес е да създавам“  У.Блейк

Горе  съзидателния /небе

                                                                 Долу съзидателния /небе

Ако тази хексаграма се появи, вие можете да разчитате на успех. Възможно е сериозно постижение при условие, че вашите цели са смислени и не прекалено егоистични.

Дошло е време да се действа решително. Проявете инициатива, за да реализирате плановете си. Околните виждат у вас лидер. Увереността в собствените действия ви придава сила. Използвайте енергията си за благото на другите. Можете творчески да разрешите проблемите си и да реализирате амбициозни планове. Бъдете далновидни и предвидливи. Мъдро разпределяйте времето си. Не прибързвайте с действията си. Положението ви ще се укрепи, ако се откажете от необмислена загуба на енергия за половинчати или незначителни действия. Определете ясно целите си, без да се разпилявате в дреболии и подробности. Това е най-благоприятното за вас време. Използвайте го с максимална полза.

Възможности за личен ръст

Ако не използвате високата енергия разумно, тя може да стане разрушителна. Колкото повече енергия имате, толкова повече внимание ви е нужно, за да я овладеете. В текущата ситуация притежавате значително влияние. Насочете го към благородна цел и ще станете източник на вдъхновение за другите. Ако използвате егото си негативно, ще създадете около себе си хаос. Поемайте отговорност за постъпките си. Поддържайте другите. Не позволявайте гордостта ви да доминира. Бъдете пределно внимателни към мнението и настроението на околните. Бъдете добри и поносими. Ако нещата тръгнат не по план – бъдете търпеливи. Въздържайте се от високомерие и търсете възможности за развитие.

 

 По-нататъшно развитие на ситуацията

Деветка в основата:

Бъдете търпеливи. Все още не е време да се действа. Все още не разбирате напълно в какво сте въвлечени. Изчакайте до изясняване на ситуацията, а дотогава не се опитвайте да демонстрирате сила.

 

Девятка втора

Целта е възвишена. Вашите способности ще окажат решаващо въздействие в ситуацията. Но засега не очаквайте, че тези способности ще бъдат по достойнство оценени. Можете да получите безспорно преимущество, ако привлечете в полето на вашите интереси още някой.

 

Деветка трета

Вие получавате нови възможности. Ръководейки се от основните си цели, приемайте обмислени решения, опиращи се на интуицията. Не се опитвайте да произведете впечатление на когото и да било и не се стремете да удовлетворявате чужди интереси. Помнете за своите приоритети и не си позволявайте да се отклоните от избрания път. Не бъдете прекалено амбициозни.

Деветка четвърта

Намирате се на кръстопът и можете или да подобрите своето сегашно положение, или да изоставите тази ситуация и да изберете нова цел. Нито една от тези възможности не е по-добра от другата. Изборът зависи от вашия темперамент. Ако не се самозалъгвате и се доверите на интуицията си, ще вземете правилно решение.

Деветка пета

Една от най-благоприятните позиции. Тя указва, че по вашите сили е да направите почти всичко. Използвайте ресурсите си изцяло. Целта ви е възвишена. Правете максимума на това, на което сте способни. Имате значително влияние. Използвайте го.

 

Деветка на върха

Вие сте прекалено амбициозни. Ако продължавате да оказвате натиск върху околните, усещането ви за реалност ще ви изостави. Трябва да знаете кога да се сдържате. Това ще ви предпази от опасността да изпаднете в крайности. Помнете, че гордостта води към упадък.

 

Забележка: Ако всичките черти са деветки, т.е. променящи се, то всеки аспект от ситуацията е променлив. Хексаграмата прехожда към следващата, хексаграма 2 – Отзивчивост. Творческата и Възприемащата силаса точно балансирани. Съдбата е благосклонна към вас. Вашето влияние ще бъде максимално успешно.

2. ПРИЕМАЩАТА / Отзивчивост /Изпълване/

Отзивчивост – това е ключа към сегашната ситуация. Не бързайте да привличате огъня към себе си и не се хвърляйте с главата напред в делата, без да се посъветвате с другите. Резултатът ще бъде нежелателен. Но това не означава, че е дошло време да бездействате. Напротив, правете избор и приемайте решения. Проблемът е в това как да действате. Не бъдете високомерни. Слушайте и се учете. Опитайте се да определите кое за вас е най-главното. Изяснете си също кое по най-добър начин би удовлетворило интересите на въвлечените страни. Въоръжени с такава информация, ще ви бъде лесно да решите какъв именно принос вие бихте могли да направите с полза за всички. Бъдете великодушни и се опитвайте да помагате на околните. Имате способности и възможности, от които биха могли да спечелят всички заинтересовани страни. Обсъдете случващото се с приятелите и с тези, които биха могли да ви помогнат при изпълнението на вашия план. Имате всички основания да разчитате на голям успех.

 

Възможности за личен ръст

Най-значимият ресурс, който следва да използвате, е интуицията. Нейният тих, незабележим глас е лесно да бъде игнориран. Но това е гласът на вашата мъдрост, която може да ви поведе в необходимата посока. Това естествено, инстинктивно знание, няма нищо общо с изкривените конструкции на ума. Но темпът и суетата на съвременния живот биха могли да попречат на внимателното вслушване. Опитайте се да изолирате някакво пространство и да се заемете със своите проблеми. Това ще ви позволи да се настроите на това, което искате, очаквате, което мислите и чувствате. Мнението на другите относно вашата ситуация е безценно. Но докато сами не се ориентирате на кой свят сте, можете да се разстроите.

 

Понататъшнто развитие  на ситуацията

Шестица в основата

Наблюдавайте развитието на ситуацията някак отстрани. Бъдете търпеливи – процесите трябва да следват своя ред. Но бъдете нащрек и не пропускайте първите сигнали за неправилнен ход на събитията. Ако от самото начало можете де пресечете проблема от корен, ще имате по-малко поводи за безпокойство по-нататък.

Шестица втора

Не следва да действате демонстративно или да криввате от избрания път, за да се откроите. Бъдете такива, каквито сте. Правете това, което правите – просто и честно. Ако не се самозалъгвате и се държите естествено, инстинктивно ще правите всичко правилно.

 

Шестица трета

Спокойно и усърдно правете това, което се иска от вас. Не търсете изгода на този етап. Вашите способности ще бъдат забелязани и адекватно възнаградени по-късно. Засега се концентирарйте върху точното изпълнение на ангажиментите ви.

 

Шестица четвърта

Положението ви е несигурно и пълно с тревоги. Бъдете максимално бдителни. Не насилвайте събитията. Избягвайте действия и думи, които могат да доведат до конфронтация. Идеите, мислите и емоциите запазете за себе си.

 

Шестица пета

Бъдете тактични и сдържани. Не привличайте внимание и не се опитвайте да блеснете със своите достойнства. Уравновесеното поведение скоро ще бъде възнаградено.

 

Шестица на върха

Не си позволявайте да бъдете въвлечени в борба за власт. Духът на съперничество може да доведе до трудности и вас и околните. Бъдете гъвкави и повече склонни към сътрудничество.

 

Забележка

Когато и шестте черти имат стойност 6, това означава, че успехът ще зависи озключително от вашето умение да се намирате в самия център на събитията и при това да наблюдавате ситуацията сякаш отстрани. Готовността ви да проявявате стоицизъм пред лицето на трудностите ще ви придаде голяма вътрешна сила.

 

3.ПЪРВОНАЧАЛНА ТРУДНОСТ

 

Започва нов цикъл. Това означава, че няма да ви се удаде да избегнете промени в някои сфери на вашия живот. Неща, които преди са ви се стрували важни, могат да загубят своята значимост. Подлагате на съмнения убеждения, в които преди сляпо сте вярвали. Смутени и разстроени сте. От сферата на привичния и безопасен комфорт, преминавате на територия изпълнена с неизвестности. Появяват се толкова различни възможности, че е трудно да определите коя да предпочетете. Съветът на по-опитен и осведомен за вашите проблеми човек би бил особено полезен сега. Но в крайна сметка именно вие ще трябва да решите какво е най-добре да направите. Засега все още блуждаете в тъмнината и някой би могъл да хвърли повече светлина върху ситуацията, в която сте попаднали. По-компетентен и страничен поглед би помогнал да проясните вашите чувства и мисли.

 

Възможност за личен ръст

Появява се нетърпеливост у вас. Готови сте да се хвърлите във водовъртежа на събитията. Но прибързани действия биха могли да доведат само до повече проблеми. Успокоете се и изчакайте. В древнокитайския текст вашето състояние се сравнява със стръкче трева, която трябва да пробие към светлината. Но това тя може да стори едва тогава, когато придобие сила за растеж. И вие сами по себе си не можете да ускорите този процес. Понякога трябва да се сдържате и да натрупвате енергия. Много скоро ще стане ясно къде и как да риложите своите усилия. Но в крайна сметка ви можете да разчитате на успех.

По нанатъшно развитие на ситуацията

Деветка в основата

От самото начало сте се натъкнали на препятствие при изпълнение на плановете си. И макар да ви е предопредено да постигнете целите си, не се втурвайте презглава, за да ги постигнете. За да разрешите ефективно ситуацията, ви е нужен съвет от вън. Не бъдете самонадеяни. Ако сте внимателни и отворени да слушате и да се учите, ще намерите помощта, която търсите.

 

Шестица втора

Ситуацията е разочароваща. Бихте искали упорито да се придвижвате напред, но не можете. Напълно неочаквано, обаче ще ви се предложи ефективно решени на проблема ви. Подобен бърз изход от трудното положение е доста съблазнителен. Но това предложение, независимо от неговата искреност, не е съвсем подходящо за вас. По-късно може да се наложи да заплатите висока цена за прибързаните действия. Когато дойде времето, нужната ви помощ ще дойде от някой наблизо. Дотогава обаче бъдете търпеливи и чакайте.

 

Шестица трета

Поради това, че сенамирате на непозната територия, ви е трудно да се ориентирате в ситуацията. При тези обстоятелства всяко действие ще доведе само до усложнения. Засега се въздържайте от преследването на тази цел.

Шестица четвърта

Ситуацията е извънредно трудна, за да се справите с нея самостоятелно. За да помръднете от място, ви е необходима помощ, затова потърсете подрепа.

 Деветка пета

Вие знаете какво трябва да направите, за да разрешите ситуацията, но обстоятелствата са такива, че тряба дасте пределно внимателни. Отстранете се на по-заден план и се пидвижвайте стъпка по стъпка, поддържайки пределна внимателност и чувствителност. В крайна сметка търпението ви ще се възнагради.

 Шестица на върха

Появява се възможност да изоставите неудовлетворителната ситуация и да я замените с по-добра. Може да изпитате неувереност, че няма да се справите с промяната. Подобно пораженческо настроение е неконструктивно. Нищо не ви възпрепятства, освен самите вие.Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 1995-2024 © Анжела Минкова. Всички права запазени.
Съдържанието на този сайт е под защитата на закона за авторското право. Използването му без разрешение на автора е забранено!
Ако желаете да използвате каквото и да е било от тази страница, моля пишете на автора.