събития

C.V.

преса

контакт

паладиум

книга

поезия

принт

амбианс

връзки


заниМания с изкУство
 
 
 

живопис

графика

скулптура

рисунки

акварел

снимки

други
 
 
Арт галерия и магазинче на Анжела Минкова

Целебни занимания с изкуство на закрито и открито

София, кв."Бели брези", бл 25, трамвай 7, рейс 204, 102

• Представяне
• Занимания с изящно изкуство
• Занимания с живопис
• Занимания с графика
• Занимания с приложно изкуство
• Занимания с ЕБРУ - рисуване върху вода
• Занимания с асамблажи
• Занимания с Арт терапия
• Оригами курсове
• Други предложения
• График на провеждане


Занимания с ЕБРУ - рисуване върху вода

Ебру е едно старо изкуство и е било използвано за украса и декорация в миналото на писма и на корици на книги и издания.Наименованието идва от "Аб-ру", което на турски диалект означава водна повърхност.

Предполага се, че това изкуство е възникнало през ІХ век в Тюркистан. Най-старото запазено ебру е от 1554 г., а в периода на Османската империя ебру-то се е смятало за сериозен занаят и изтънчен вид изкуство, което не всеки майстор на четката е имал способността да владее.

В Япония за изготвянето им се използва методът Suminagashi.

В Европа техниката се пренася през 16 век, а върхът на популярността и е през 18-19 век. Там е позната под името турска хартия

В ислямската инконография е много разпространено да се използват флорални мотиви и това е доведено от хиляди знайни и предимно незнайни майстори - художници до съвършенство.

В миналото техниката ебру се е използвало за украса на хартията, която е служела за официална кореспонденция.

В известна степен тази нетрадиционна и интересна техника на рисуване наподобява монотипията, при която се разливат различни цветове бои върху гладка повърхност и отгоре се поставя лист, на който се отпечатва дадено изображение или случайни форми. Танца на цветовете върху водата са магични и мистични отражения на проявлението на Бога във всеки от нас. Изптва се голямо удоволствие, играейки с водната повърхност и въображението - където отпадането на "съзнанието " е почти сигурно през времето на играта или изкуството на танцуващите картини.Може би така Бог е сътворил света.

Едно ебру се прави само веднъж и с това показва, колко е уникално.

Изкуството ебру се предава от поколение на поколение. Най-простата техника е пренасянето върху хартия на рисунката, създадена от маслени бои, оформени във вода. С помощта на четки и метални пръчици боите капка по капка се разливат по повърхността на предварително подготвената лепкава вода . Традиционно се използват естествени материали - четките са от дървесината на розов храст и с конски косъм. Гребен и бъз - другите използвани материали, могат също да бъдат домашно изработени или заместени от заострени шишове, китайски пръчици, клечки за зъби и др

...

Организираме курсове по Ебру / Ebru

Във времето се включва и запознаване с историята на ебруто, техниката и инструментите с които ще се работи.

 • Работилница – до 8 човека :
  • Ебру – 35лв. деца 30лв.
  • „Нощно“ ебру – 40лв. и 35лв.
 • Индивидуални занимания
  • 30лв. на астрномичен час и половина и 25 за всеки следващ. Включеният около половин час е за запознаване с историята , материалите и. т.н.
 • Събития - частни партита, рождени дни:
  • 1 и 1/2 часа четири вани - 150 лв до 10 човека
  • 2 и 1/2 часа 4 вани - 250 лв. до 10, 12 човека
  • Включва кратко запознаване с историята на рисуванео върху вода, спецификата на инструментите и начина на рисуване. Демонстарция и рисуване на две до три ваши картини , които си взимат, ръководство на процеса от професионален художник, приятна творческа атмосфера в действащо ателие - галерия, чаша вино.
 • Тимбилдинг
  • Два часа - 350лв. + ДДС = 420 лв. До десет човека.
  • "Нощно" ебру на специално УВ осветление и рисуване с флуресцентни бои върху вода. Четири вани до десет човека. (Може и през деня, помещението се затъмнява) 400 лв. + ДДС = 480 лв.
  • Ако събитието е в провинцията + командировачни .
 • Работилница за деца и възрастни, рожденни дни извън София - ценообразуване с пред условията, къде се намира мястото и т.н.
 • Деца в неравностойно положение, също по уговаряне.

Курсовете ще се ръководят от Анжела Минкова

Допълнителна информация:


ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО МОЖЕ ДА СЪТВОРИ ВАШИЯ ТВОРЧЕСКИ ДУХ С ВОДА И БОИ?

Картините върху вода са пример как творческия дух може да направи изкуство от водата и по колко много начини това може да се случи!

В централна Азия и Ислямския свят рисуването върху вода се нарича ЕБРУ / EBRU и първи писмени данни за него има от 15 век. В Ислямския свят символ на Аллах е лалето, а на Мохамед - розата и затова тези цветя са най-често срещаните флорални елементи в Ебру.

При ЕБРУ боите са гъсти и тежки, водата се обработва за да се получи "желирана" консистенция. Боята се пръска с четк а, а с "шило" се подготвят цветни форми за да се моделират фигури.

Рисуването като начин за изобразяване има съществено значение за развитието на децата.

Едни деца се справят по-добре, при други има разминаване между обекта и рисунката. Чрез рисуването децата изразяват своите чувства, отношението си към изобразявания свят, своите познания за него, овладяват сложни двигателни стереотипи, усъвършенства се зрително-двигателната координация, активира се мисловната дейност.

Но независимо от уменията всички деца обичат да рисуват.

Бавно става създаването на една картина - ebru, ебру, затова основна характеристика на майстора ебрутист е умението му да бъде търпелив. Всичко започва с приготвянето на материалите за картината, които всеки художник сам създава - нужни са му бои, плитък съд, хартия, инструмент за рисуване - четка, биз( вид различни по размер шила) гребени; вода и материал за уплътняване на водата. Боите си майсторите приготвят сами от природни материали - цветни камъни, пръст и пигменти от растителен произход, които не се разтварят във вода. Те ги стриват върху мраморна плоча с помощта на камък и получените минерални цветове смесват с малко вода. Четката си художниците правят от изсъхнал клон на розов храст, а за връх използват конски косми. Допълнителните инструменти са специалният биз, който образува въздушни мехурчета и създава ефектно оформяне на фигурите, и гребен, изработен от гладка дървена дъсчица, с който може да се "играе" с формите по водата - да се издърпват, завиват и т.н. Понякога се използват и заострени шишове със същата цел.

В Турция ебру се е използвало освен в изкуството за подвързване и като основа и перваз в калиграфията. С увеличаването на ателиетата на всяко едно изкуство се увеличила и стойността на тази десенова хартия, използвана във фоновете и получила важност, колкото и поставянето на рамки. Днес е ценно както другите абстрактни и пластични изкуства. Освен зрителната, видимата изтънченост ебру ни представя и изключителни красоти от микро и макросвета, които с просто око не може да се видят. Освен това неоспорима истина за ценителите на това изкуство е, че ебру има терапевтична способност.

Неочакваната магия на ебру- рисуване върху водна повърхност успя да завладее днес още трима души.Много, много радост...имаше и ще дойдат отново...в галерията в Лозенец , където се провеждат заниманията с тази приказна , капризна и завладяваща древна техника.

Не е известно с точност кога и къде изкуството ебру се използва за първи път. Има някои трудове, чиито автори и дати не са известни. В архивите днес се намира най-старото изкуство ебру, което датира от 1595 г. Носи подписа на Шебек Мехмед Ефенди. Но ако си представим, че за да се развие и за да се приеме едно изкуство, трябва да минат стотици години, и че в архивите не е направено детайлно проучване, ще трябва да приемем, че това изкуство съществува от много по-старо време. Освен това, макар да има твърдения, че думата ебру произлиза от персийския корен "ебри", много години преди тази дума да се използва, е известно, че в Туркистан се използва думата "ебре", която е с много близко значение. Това означава, че има голяма вероятност тази дума да е преминала в персийския език от тогавашния турски език. Шейх Садък Ефенди от Юскюдар, който живее по време на последните години на османците, отива в Бухара, за да изучи тънкостите на ебру. Това също се явява силен довод в подкрепа на средноазиатския корен на ебру.

Ебру заема важно място сред изкуствата в ислямският свят. След като турците приемат исляма те пренасят своята вяра и в отношението си към изкуството. И както по всеки въпрос, започват да наричат всички клонове на изкуството "божествените красоти". Ставаме свидетели, че в архитектурата, музиката и украсяването майсторите винаги са в търсене на мистичните красоти. Това се изразявало с думите: "Разбрах същността на работата, изкуството означава търсене на Богът, умението е това, всичко останало е прибори." (Неджип Фазъл Късакюрек )

нагоре ^  

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 1995-2024 © Анжела Минкова. Всички права запазени.
Съдържанието на този сайт е под защитата на закона за авторското право. Използването му без разрешение на автора е забранено!
Ако желаете да използвате каквото и да е било от тази страница, моля пишете на автора.