събития

C.V.

преса

контакт

паладиум

книга

поезия

принт

амбианс

връзки


заниМания с изкУство
 
 
 

живопис

графика

скулптура

рисунки

акварел

снимки

други


събития

"Всяко живо същество на този свят е за нас като книга и огледало, верен знак за нашия живот, нашата смърт, нашата съдба."

Ален от Лил

Странен копнеж по смисъла е двигателят на тази художествена авантюра.

Търсейки смисъла, човек стига до себе си. Стигайки до себе си, застава пред огледалото, а там вече го чака отражението му. Загадките и парадоксите на огледалните отражения са в основата на идеята за инсталацията "Отражението знае повече".

Огледала, които ни съблазняват да се доверим на вълшебството, и които ни мамят отвъд, едновременно с това събуждайки желание да бъдат строшени. От илюзията за парчетата материя и празното пространство между тях произлиза представата, която осветява нашия път към себе си.

Отражението е мълчаливо и вездесъщо, но редовните и естествени като дишане срещи с него подсказват, че и от двете страни на огледалото трябва да се задават въпроси.

Как човек споделя с другия погледа си, как се разменят погледи? Любов, или какво отказваме да видим. Как човек изживява своя любим като огледало, може би за да се види отразен?

Всеки опит е нечия приказка - приказка с огледален характер. За човека, изгубил поглед от себе си или за човека, тръгнал към себе си и осъзнал, че в него се съдържа целият свят - всеки може да възприема себе си и като огледало. Но само когато сърцето стане чисто огледало, светът може да се отрази в него без изкривявания и човек може да срещне светлината на Духа. Оглеждайки се, може да разпознае Божествения образ в огледалото, което съдържа всички мислими и немислими отражения.

Отражението убягва на всички сетива освен на зрението. Колкото повече душата е способна да загърби думите, описващи преживяното, толкова повече тя се приближава до огледалото.

Това е художествен опит за отговор на тези въпроси чрез средствата на съвременното изкуство, като се разказва приказка с огледален характер.

Като акцент на откриването, на 4 декември от 18 часа в зала Параклиса на НХГ професионален танцьор ще изпълни кратък суфи танц - демонстрация на една духовна практика, която осъзнато използва принципа на огледалността за обяснение същността на Бога. Един човешки опит чрез танца за доближаване до Тайната, наричана с толкова различни имена. Танц, просветляващ всяка частица на света и човека в него. А когато има истинско просветление, въпросът "От коя страна на огледалото сме?" става излишен.

Експозицията се състои от няколко огледални пана, с включени в тях човешки фигури и елементи, "влизащи и излизащи" от пространствата им.

В средата на залата са разположени обекти с огледална повърхност - маса, стол и легло, с човешка фигура, оглеждаща огледалното си сърце. В залата е поставен и "Зарът на съдбата", чиито парадоксални отражения символизират смисъла на поговорката "Съдбата е сляпа".

В коридора, който отвежда към галерийното пространство, са експонирани снимки на огледала, художествено заснети в различна природна среда.

Не оставяйте днешното отражение за утре!


Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 1995-2024 © Анжела Минкова. Всички права запазени.
Съдържанието на този сайт е под защитата на закона за авторското право. Използването му без разрешение на автора е забранено!
Ако желаете да използвате каквото и да е било от тази страница, моля пишете на автора.