събития

C.V.

преса

контакт

паладиум

книга

поезия

принт

амбианс

връзки


заниМания с изкУство
 
 
 

живопис

графика

скулптура

рисунки

акварел

снимки

други


събития

Самостоятелна изложба на Анжела Минкова

в галерия"Снежана"- София 17 ноември 2012 - до края на годината. ул."Декоуоглу" 30 откриване - 19 часа. На откриването Милена Пеева и Лиляна Байлова ще изпълнят подбран репертоар от песни с акомпанимент на китара.

Неназовимото ДАО, Галерия "Снежана " движение "Ускорено духовно развитие", Сдружение на Музите в България, формация "Сливане без граници" организация "Пера без сок"- Варна, Музей на сънищата - Балчик, Северното черноморие , ЛаоДзъ,Чоран , Юрсенар, Ла и Лорка , които спомогнаха за написването на този текст, Анжела Минкова и… Ви канят на изложба:

"По-добре да се довлюбваш,отколкото да се превлюбиш."

    "...Когато преточиш острието, то накрая става тъпо..." казал много отдавна Лао Дзъ,но нямаше кой да го чуе, защото прибоят на северното Черно море е понякога заглушаващ.

    "...не можеш никого да притежаваш, (дори и грешниците не успяват, ) макар изкуството да е единствения истински начин за притежание, не става дума да сложиш ръка връз някое създание,а да го претвориш." Маргьорит Юрсенар

При всеки човек, при всеки артист, изкачването по кулата на собственото съвършенство е плод на борбата, която води със своето дуенде*, а не със своя ангел, нито със своята муза, както казват някои. За да се определи същината на една творба, необходимо е да се прави тази основна разлика.

Позабравила това, избягала от столичния град, подчинявайки се на непонятните ни кармични закони, започнах да се увличам в неочаквано приятно любовно предизвикателство.Не съм човек, който заобикаля с егоистична взискателност някакви си земни препятствия и "подписах" набързо някакъв "предварителен договор" за влюбване и ощастливяване с незнайно божество, посредник на Абсолюта. Незабавно последва и пълното щастие.

Знае се,че в Гаалад, Ангела (сам Бог )в схватка, ранява и преборва библейския Яков с размаха на крилете си… Всичко което ни превъзхожда, всичко над което не сме възтържествували е Бог! И ако се смяташ за много опитен дух, намира се някое създание, което те сломява.То е самия Бог. Кого ли е пощадила любовта? Превлюбена, преборена и поразена, опитвам да се изправя, както се надига паднал слон. Но златните стъпала на кулата са отредени само за тези,които предварително са съгласни с този вечен нокдаун.

Сама, с лице, заровено, в подземията на болката и липсата,в шемета на тъгата ми се счу да бучи онова дуенде* с което да се боря.От бездната виждаме големи неща, от върха-дребни", напомня услужливо Изтока.

На вашето внимание и чувства сега са предложени някои последици от тези борби в които се мъча да удавя в плитка вода огнебълващия си дракон.Рисунки и паметни записки от надигането или по точно - мъчителния процес на изтръгването,отделянето и преместването на обектите от зоната на реалното(папка Р-мазна) в зоната на изкуството(папка ефирна И )Бог се съдържа и в двете папки, но може би не поравно.Само обръща и размества съдържанието им, когато и както си поиска. Нагрява ги колкото е нужно, докато ги слее и изгори записаното.Отваря други папки.Пак когато си поиска.

За това не се чудете, че всичко е на обратно. Зрелият човек непрекъснато се "разгражда" и се изгражда "наопаки". Алхимични процеси на душата и опити за OPUS.*

"Любовта към даден човек, колкото и да е сърцераздирателна, не би била нищо повече от прекрасно мимолетно произшествие,ако е лишена от метафизични и нравствени стойности.Те помагат за оформянето на душите на участниците. Всичко би останало само игра на отражения и избледняващи спомени в съзнанията им, ако няма това оформяне и преобразуване".

Неочаквано, както става обикновено,закона за причината и последствието ,ни изпрати възможност за чисто щастие в реалността, но аз се издъних както Психея с Амур. Наивно се надявах, че този път ще ми се размине проблемът около съхранението на мимолетната Мистерия. Може би като наказание, че се разсеях относно клаузата с преходността,незнайното божество, промени набързо договора с Абсолюта,като ме превлюби и всичко се обърка. На всичко отгоре забрани на обекта на моята любов да ме обича така, както искам, нареди даже и да ме напусне внимателно и по възможност без болка!

Любовта те разсича на хиляди късове,които после не можеш да намериш и събереш. На всичкото отгоре и въпреки какво ли не, няма отърване от нея.

Като наркоман без дрогата си в опити за спасение на разбито сърце и разтропани чакри може да се тръгне по пътя на безпаметно напиване или т.н.сръбска йога или към някоя клиника, или към безразборен секс или тъпчене с кекс.Но може и да се затвориш в аламбика* на самопознанието и да вриш до съвсем черно, докато не изгориш стария крал и не излезе от душата ти белият гълъб. Или да поемеш пътя за ускорено духовно израстване където " въздухът е доста разреден". Но там на обикновения художник като мен му е трудно с темпото.

"За това чрез рисуването на картини и писането на любовни песни, породени от отиващата си любов, художника седи и вечеря със загубата и копнежа, с лудостта и меланхоличния екстаз, с магията, радостта и любовта с уважение и благодарност - поравно. Духовната мисия има много лица - религия, изкуство, наркотици, работа, пари, секс - но рядко търсенията служат Богу така пряко, и рядко удовлетворението, правейки това, е толкова голямо" споделя Ник Кейв за своите любовни песни и аз му пригласям, без да мога да пея - освен Happy Burthday на приятели предимно по телефона.Явно е смешно защото слушателите ми без изключение се смеят.:

Вероятно и на Вас ви е малко странно и малко смешно изписаното, а като прибавим и откритието,че да обичаме някое човешко създание или да обичаме Бог е проява на еднакво усилие,става още по-странно и смешно. Но това,че е смешно, не го прави невярно.И ревнивците и светците,жадни за страдания страдат и не им е смешно. Но на едните се присмиват,а другите - канонизират.

Е, това е, нали Бог бил сила и любов и нямало безплодна любов. Това са части от моите плодове, които може да не са по вкуса на всекиго, но са си мои, по мой начин дестилирани първаци. И са малко наивни с искреността си , за което молим за снизхождение и търпение и благодарим от сърце.

"Някои художници рисуват каквото могат , други каквото искат", ни припомня и подпомага в опита духът на Салвадор Дали.


    * Дуенде - тайнствената сила,която всички чувстват,но никой не може да обясни.
    ** OPUS - работа за древните алхимици, които смятали , че човек трябва да довърши работата на Бога ,като се усъвършенства сам с цел духовното превръщане и евентуално намиране на философския камък
    *** Аламбик - пещта или казанът служат на алхимика за нагряването на "философското яйце". То представлява херметично затворено кристално кълбо,символизиращоЯйцето на света, от което ще излезе "философският камък".

През времето на изложбата автора и психотерапевт ще организират художествени занимания със желаещи.

Информация за workshop - ите по късно в сайта и във Facebook.


Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 1995-2024 © Анжела Минкова. Всички права запазени.
Съдържанието на този сайт е под защитата на закона за авторското право. Използването му без разрешение на автора е забранено!
Ако желаете да използвате каквото и да е било от тази страница, моля пишете на автора.