събития

C.V.

преса

контакт

паладиум

книга

поезия

принт

амбианс

връзки


заниМания с изкУство
 
 
 

живопис

графика

скулптура

рисунки

акварел

снимки

други


събития

"БЯЛОТО Е БЯЛО Е БЯЛО"

Изложба на релефи (преге/prege) върху хартия на Анжела Минкова в галерия "Галерията"

27 ноември - 10 декември 2017

Бялото сухото преге (нарича още релефен печат) или сляп печат (blnd stamp) е технология на графиката, при която не се използва мастило. За получаване на желания отпечатък се използва предварително подготвено клише. Предварително съм направила от мек материал самият нисък релеф. После клишето се обработва, от него се правят второ клише между двете се пресова навлажнената хартия, за да се получи желания изпъкнал отпечатък. Дълбочината на релефа може да варира, в зависимост от желания краен ефект и силата на приложения натиск.

Постигането на исканият ефект ми отне около десет години проби с графични и ръчно изработени преси, през годините, когато всички подобни материали бяха оскъдни и почти недостъпни. Най накрая намерих двутонна стара немска преса с дълго рамо, собственост на Фонда на СБХ, на която през далечната 1994г.един глухоням работник отпечата тези релефи подготвяни за изложбата ми в галерия АТА - Рай, тогава.

Тези, които сега са предоставени на вниманието Ви в сега Галерия "ГАЛЕРИЯТА", са единствени останали отпечатъци, защото бялото и аз сме е посивели, пресата отдавна я няма, както и Фонда на художниците към СБХ.

Има го обаче нежния релеф, които се разкрива на зрителя само чрез насочена светлина. А светлина се надяваме да има още няколко милиарда години. И така бялото е бяло е бяло, както казала Гертуд Стайн по повод идентичността розата. Няма какво да се каже повече, както няма какво да се каже на белият лис. Можеш да му напишеш нещо, ако имаш какво или да го отминеш. И в двата случая сте добре дошли.


Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 1995-2024 © Анжела Минкова. Всички права запазени.
Съдържанието на този сайт е под защитата на закона за авторското право. Използването му без разрешение на автора е забранено!
Ако желаете да използвате каквото и да е било от тази страница, моля пишете на автора.