събития

C.V.

преса

контакт

паладиум

книга

поезия

принт

амбианс

връзки


заниМания с изкУство
 
 
 

живопис

графика

скулптура

рисунки

акварел

снимки

други


събития

Тука има, тука нема

VITA BREVIS, ARS LONGA

Благодарствено писмо. Отворено.

До новия шеф, директор, настоятел, председател и какъвто и да е на столичното читалище на "Г.С.Раковски".

Скъпи приятели , тъй като не храня надежда въпросното лице да прочете това, надявам се от енергията на всички, които имат желанието да ме разберат, ще се разнесе в ефира: Благодаря, благодаря…

Сега ще се опитам да обясня за какво, въпреки, че ще е по-лесно, ако го нарисувам. В бяло, зелено и червено.

Разчекната както повечето хора на изкуството на кръстачката на оцеляването във времето на несполучливо ашладисаната ни демокрация, неволно станах участник в националната игра "тука има - тука нема".

По едно време вроденият ми идеализъм взе да ми нашепва сластно в ухото, че може да съществува и някакъв по-одухотворен, мек компромис между творчеството и прехраната на нашего брата…

Все пак, освен бизнес сгради и молове все още съществуват и старите благородни институции - като читалищата, например. Така се озовах в гореспоменатото читалище. Е, като наемател, yж за неопределена съвместна дейност някаква. Мечтаех си аз, че докато честно се занимавам със своите творчески въпроси, бих могла да въвлека и други хора в малко познати не особено населени сфери на изкуството. Даже си и повярвах, особено, когато тези занимания увличаха и вълнуваха хората.

И тъкмо си викам: …ей, "тука има"! обаче ехото ми отговаря - нема, немаааа… "тука нема".

Благодаря г-н нов шеф, директор, настоятел, председател и какъвто и да сте там на столичното читалище на "Г.С.Раковски"1927. Разбрах, научих, провидях, просветих - нема мек компромис за твореца. Няма чисто място. Има търговски обекти, които един ден ще се слеят в един гигантски всенароден мол.

Обаче, по-просветения филмов режисьор Андрей Тарковски беше казал някъде, че "ако от всички човешки дейности се отстрани всичко, което носи печалба, ще остане само изкуството."

С извинение нещо като: Тука нема - Тука ИМА

Анжела Минкова - художник на свободна практика

Поводът е е изгонването на арт галерията ми от заедно с все заниманията ни с ебрута и разни други изкуства от столичното читалище "Г.С Раковски".

ПредставянеОтказът

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 1995-2024 © Анжела Минкова. Всички права запазени.
Съдържанието на този сайт е под защитата на закона за авторското право. Използването му без разрешение на автора е забранено!
Ако желаете да използвате каквото и да е било от тази страница, моля пишете на автора.