събития

C.V.

преса

контакт

паладиум

книга

поезия

принт

амбианс

връзки


заниМания с изкУство
 
 
 

живопис

графика

скулптура

рисунки

акварел

снимки

други


събития

"Нелегални легла" - една изложба на Анжела Минкова в галерия "1908"

В мистичната мебел легло, в този предмет от всенощния ни бит, застлан с чаршаф и покрит с одеяло - телата ни тръгват нанякъде всяка нощ, уж почивайки си.

Наричат със снизхождение "Oперата на бедняка" възторга на някои от нас към тази незаменима мебел... Но обикновено сме заченати там, също там са написани велики книги, поеми и музика, там е измислена формулата на бензола и инсулина, периодичната таблица на елементите - все неща, на които толкова много се радваме, когато сме будни…

Там се излежаваме, мислейки, там мечтаем и съчиняваме образи, там се въргаляме, четем, прегръщаме любими тела, там гостуваме на своите тайни любовници, преди да отидем в леглото, наречено съпружеско... А е имало времена, в които на двуместния креват се е гледало с насмешка... В леглото ядем и пием, боледуваме и умираме, също там гледаме TV - без да мислим за смъртта. Има легла по 1 тон, има украсени с 90 кг сребро, има водни легла, такива със стърчащи нагоре пирони, други са по 10 кв.м. Срещат се и легла от перушина, слама, тръстика, легла, застлани с плюш, от дунапрен, дървени, метални, с балдахин, с наивни рисунки... Има вредни за гръбнака легла, има и полезни за съня и душата. Има легла тип люлка, има и такива, в които могат да спят наведнъж 68 души. Има легла на няколко нива. Социализмът "измисли" ъгловите легла. В леглото си Йоко и Джон прекарват цяла седмица! Имало е най-различни прочути легла, с история и истерия, както и неизброими неизвестни, общоприети и легални.

Но има и не-легални легла!

Те са тези, които се крият от обикновените очи и не могат да бъдат разгадани от посредствените мисли - те могат да сбъдват мечти, те знаят кога и къде да ни отведат. Те са сънно-бездънни. Те са малката лодка, която в избраните от Съдбата незнайни моменти ни отнася към непознати близости и омръзнали далечини. Те не ни се подчиняват. Такива са леглата, представени в тази изложба - извън закона.

Платната са нарисувани с акрил, но има и заснети легла, издебнати как си отдъхват в природна среда. И това не е всичко - в пространството на изложбата ще присъства и една "реална" жена, която ще споделя мисли, лежейки в легло. Не е редно толкова много легла без поне една маса! Ще има такава, на която ще се показва как е сътворено всичко това...

Проектът "Нелегални легла" е специално за новата галерия "1908" - едно ново и много добро място, представящо модреното ни изкуство. Kрай с обикновените легла! Сега имате нови, революционни, иновационни легла, изпълняващи желания!

Моля, заповядайте на "Нелегалните легла" на Анжела Минкова - изложба живопис, фотография и инсталация.

Откриване: четвъртък, 2 юли 2009 г., 19 ч., ул. Ангел Кънчев №1, София.


Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 1995-2024 © Анжела Минкова. Всички права запазени.
Съдържанието на този сайт е под защитата на закона за авторското право. Използването му без разрешение на автора е забранено!
Ако желаете да използвате каквото и да е било от тази страница, моля пишете на автора.