събития

C.V.

преса

контакт

паладиум

книга

поезия

принт

амбианс

връзки


заниМания с изкУство
 
 
 

живопис

графика

скулптура

рисунки

акварел

снимки

другиИнтервю с Анжела Минкова

 

Какво за теб значи да имаш Муза?
Дa имаш муза, значи според мен : отказвайки се от обикновените неща да имаш здрава и жизнена душа, която е в състояние на произвеждане, загърбила повика на някои желези(с вътрешна секреция)

Ако нямаш Муза, би ли си я измислила?
Да. Опитвам, но е доста трудно, но аз обичам явно трудностите. Поякога в опитите можеш да трапосаш на някого качества , които няма , да дадеш някому чужда индентичност , която да ползваш. Опасността е в това тази личност са повярва в твоята измислица и да не се справи с новота си нужност. Има последствия ...

Доколко трябва да се разчита на Музата, когато се работи, и доколко трябва просто да се работи, пък каквото стане...
Твърде слаба съм да си позволя щастието да живея безцелно . За туй когато работя под музин диктат работя , когато я няма, само работя , точно по горната причина - слабостта.

Какво образува от Музите създания с откровено проблематична природа?
Смятам, че това е страстта с която нахлуват, престояват (колкото им е угодно) в състоянието ми наричано вдъхновение . Може колкото си искам да се бунтувам срещу стастта им, но без нея почти всичко на този свят е кухо, тя е дъхът , които преминава през пустотата и я замества . А когато си иде - пустотата грейва с цялата си власт ме разтваря , а ако има възможност и затрива . За това и тези "същества " са проблематчни" Защото им позволявам да създават проблеми.

Какви качества се изискват, за да бъде произведен някой в Муза?
Основно е умението да измъква от твореца в подходищ момент ... т. н. вдъхновение , което няма как да бъде описано, на второ място да те измъчва по фин начин(измъчва тия дето сме садо-мазо,де...) , тъй , че да се пристрстяваш , а когато "мъчителката "я няма - да започне липсата и .Да прави така нищо друго освен "нейното присъствие да е " посна супа."

Ако спреш да рисуваш по някаква причина, мислиш ли, че ще се намери някой, който да те помоли да продължиш?
Да, ако се намери такъв . Предоплагам, че ще има такова желание , но той ( човека за които си мисля е водолей, чието смахнато намерение, би било обяснимо.)Това са разбира се ,е предположение.

Кога усети първата глътка успех?
С първата ми първа награда, дадена от международно жури.

Случвало ли ти се е да губиш връзката с Вселената?
Да. Kогато си позволявам да пристъпям на пръсти покрай дълбините и чистосърдечно да вярвам в някои идеи и да пренебрегвам определено химичния и състав и представарта за безкрая и.

В какво се състои горивото на твоя творчески процес?
В цирка на самотата , в хлътването в любовни страности и шемети, в отчаянието.

Какво значение има според теб изкуството в днешния погубващ се свят?
Правенето на истинското изкуство е в пълна противоположност на това , което се прави в бардак към пет сутринта.Така се разбира към каква умора ,се е устремила планетата. Изкуството е почивка от цялата тази и онази и други свинщини.

Как започва творчеството?
Различно. Ако някой ви убеждава, че знае как започва творчеството, не му вярвайте. Никой не знае. За руския писател Бунин, например, всичко почнало на пет годишна възраст, когато разлиствайки една медицинска книга видял профила на човек на фона на планина и надпис "Кретен в планината". Мой колега хванал четките, защото като малък бил роб на голямо черно пиано и потърсил свободата която обещавали боичките. Данте е писал, когато е бил влюбен. А Пушкин - обратното - "отмина любовта, яви се Муза ..." За руснаците почва по един начин, за американците - по друг, а Данте е европеец, аз се опитвам да разбера как започва и продължава това за българите

За кого се твори?
За шепа съмишленици и безумци.

Какво мислиш за твореца, подложен на влияния?
Това е първия въпрос,който съм си задала не много коректно, но ... Какво може да влиае? Епохата и нейните моди , ако си ученик на Светлин Русев - той , ако си поледовател на Пикасо или Веласкец - те.Ако си дулбоко вярващ- обекта на вярата ти. Супруга ти също може да влиае , както и атмосферата, средата , случка от детсвото или ако се случи пък , да си член на секта - насоката и . Религиозните ни изсъпления също. Най зле влияат фундаменталистични разбирания , за това какво е и какво е и не е - изкуство.

А за гей парадите, последвани от взривове в една млада евро-балканска столица?
Тези сюжети са прекрасни и безплатни идеи за сценарй за филм на съвременна тема - готов за награди на международни филмови конкурси. Като прибавим и текста на един плакат на пенсионери от гей парада Москва става толкова забвно!(смеее се) Ето текста : Москва не е Содом и не е Гомор !!!" София нямаше такива претенции.

Защо повечето деца рисуват, но няма гениални деца художници - за разлика от музикалните гении деца?
Може би защото за изобразяването трябва натрупване.После , нещата се обръщатат - и музиканта не може без да работи всеки ден ( заради техниката ) а художника може и години само да си мисли. А и тези изкуства имат различни видове техники, Можеш да станеш художник и на 40 (Ван Гог, Гоген…) но да си добър изпълнител, трябва да почнеш от предучилищна възраст ако искаш да си добър изпълнител балетист или цигулар, нямам информация за тези които измислят балета и произведенията за цигулка

Смяташ ли, че изкуството може да се научи?
Техниката е от този свят, изкуството е от другия, когато овладеем страха от противоречието, имаме шанс да се опитаме да ги съединим

Когато беше дете, какво искаше да станеш като голям човек?
Е, художник, разбира се, по мое време децата искаха да стават художници и космонавти , а не полицаи и пожарникари , като еманацията на темата- Бат Бойко.

Помниш ли първата си творба, която възприе като творба?
Да отязаните ми сливици в едно бъбрековидно легенче , нарисувани след това първо и запомящо се страдание!

Как се отнасяш към завършените си творби?
Като към пораснали деца, които са се оженили - доста често ревниво, но с разбиране за " новите им животи с техните избраници . Да живеят и да се плодят!

Как влияят планетите и тяхното разположение в хороскопа на твореца?
Определено. Музиката на ожните Бах, Хаинд, Рахманинов и Чайковски се различава от тази на скорпионите -, Паганини Бизе , Хиндемит. А в изобразителното изкуство е даже по ярко :овните Ван Гог,Гойя , Рафаел от тези на скорпионите Пикасо и Роден .Много ме жпечетли и опита на Микелангело ( със Луна в скорпион , (като мойта ) да гледа страдания на измъчвани роби , за да изобрази най добре чертите им!?

Като гледаш свои неща отпреди 10 или 20 години - какво ти говорят те?Изглеждат ли ти твои, харесваш ли ги, обичаш ли ги?
Да твърде ми е интересно, от някои са мнного респектирана , все едно , че не съм ги правила аз, а други ме карат да се умилявам глупаво.

Връщаш ли се често към миналото?
Да, за съжеление. Абсолютно излишно мисловно действие . Миналото е друг човек,но и това не е оправдание.

Когато енергията ти е на свършване, към какво се обръщаш последно за помощ и зареждане?
Тъгата. Тя ако бъде добре използвана има доста хигиенна функця. А хигиената е основа на градивността…Освен това разликата между човека и дивите животни е, че човека има възможност да изпитва тъгa, (включително и всемирна), както да изпитва хумор и вина ...опитомиямите животни имат нужда да се научат на тези неща от нас, а ние за съжаление все още не винаги сме готови да сме наясно с тази проблематика, може би това е проблема

Кое е най-постоянното присъствие в живота ти?
Котката ми Румяна Кодучева. Тя разбира живота без да го концептуализира

Към какво изпитваш най-силна благодарност?
Към баба си Иванка по майчина линия. Мъжете по бащина линия все още са ми длъжници… или аз съм им длъжница поради навика на разделянето на граматически родове? …Надявам се граматиката да отпадне заедно с религиите и парите, когато този вид свят свърши.

Изпитваш ли често страх в работата си?
Страх, да в "разумни" дози , все пак съм безсрашен овен ,(смее се ) радко ужас, но е достаъчно сериозно усещане в началото и в края на процеса на започване и завършване.

Колко и кога имаш нужда от други хора?
Винаги и никога едновременно.

Имаш ли бушони, или си като извадените сливици - без защита?
Всички защити са като кактус обърнат с бодлите навътре...

Мислиш ли за следващите си стъпки, или те просто се случват?
Каквото и да мисля или мисля , че правя- стъпките - се случват. Нищо не е предвидимо.Най добре - да се практикува У-Вей , ама е много просто , а на нас ди ни е сложно все!(смеее се...през сълзи )

Кое е мястото, на което се чувстваш най-добре?
Не зная... света е твърде голям и не съм била навсякъде , за да кажа , къде ми е най добре.

Имаш ли нужда от почивка от себе си и изкуството си понякога?
Тaка копнея да нямам този недъг на твореца - произвеждането. За това отговора е имам и то все по- нарастваща.

При личен неуспех - кой е първият ти импулс?
Да се зарадвам истински вътрешно , за външните реакции - не отговарям.Не успеха винаги тайствно ме е примамвал - както небиотието.Трябва за равновесие - за туй хем примамва - хем се плашиш..Защо ?(чуди се на себе си )

Какво мислиш за възрастта?
А пък и възрастта кво мисли за мен ? Старостта е най - странното и неочаквано нещо , с което се сблъсква човек ... А за за коя по точно възраст става дума ? Ако е на годините бройката - не съм на ясно как се осчетоводява (ква дума ей...) Времената .. винаги пиша W вмвсто V…? Може би за това от малка се чуствам изхвърлена от Бремето Времето, де ... ( учудва се ...мнопго)А над тези мисли си "пожелевам си безотговорна и безнадежна страост! "и без другоо младоста ми беше доста натоварваща и отговорна ...(недоумява...) А пък и да знаеш - трудно понасям възрасни хора ...Каква досада.А пък и възрастта кво мисли за мен ? Рядко има мъдри сред тях и това е големия , според мен , главния проблем в Bg.то.(страда ...) Представете си, ако Дертлиев беше на мястото на Ж.Желев. Щеше може би, да има зададени основни параметри на новостта - пресъпление - наказание вина - изкупление! А сега всичката евкисната боза е заляла територията ни с редки островчета.

Какво за теб е съкровено и свято?
Крастата наречна живот и шемета на вярата...

Какво ти е отношението към самотата?
Според мен , проблема на човека е , че не може да остане насаме със себе си. Аз лично нямам много силата на съвършенната самота , която изисква да станеш достаъчно отвратителен за околните и това, че някък си не мога ...офф ... ме вбвсява!(примирява се ) Сега тези, на които се налага да живеят сами - бързат да пуснат радиотo или телевизора. Представяте ли си, да се забрани телвевизията ? Ще има масово полудели хора по улиците.Нямам кабелна ТВ.

Умееш ли да се владееш, или това би пречило на най-важнотo? Кое е най-важното?
Кое е най- важното ? Няма най- важното . Всичко е важно ! За класическото западно мислене има приоритети... Умея да се владея само когато изпреварвайки някоя кола на пътя и когато трабва да спасявам някого. Това са приоритрети.

Кой е най-ранният ти детски спомен?
Имам много ранни но този свързан с това , как при мен започна т.н творчески процес творчеството започна след една операция от сливици .Вероятно съм била около 3, 4 годинки

Вслушваш ли се в посланията на сънищата си?
Не. Не зная какво и защо постилат , като са послания. Не знам как , въпреки , че имам важни и запомнящти се такива , като може би - всеки. Някои се занимават с тълкуване на сънища - все едно времена без изходи навън. Затворени прозорци.

Какво правиш с болката и разочарованията си? Знаеш ли, че мозъкът не различава физическата и емоционалната болка -- реагира по един и същ начин и на двете, в един и същи център?
Болки , разочевания... това е лукса ...на отказването. "Можем да не вярваме в любовта и пак да обичаме , както да караме супер джип и да се подписваме в подписки за някъкви защити на нещо си там някъде - далече от джипа и харчлъка му ...

Какво ще попиташ Бог, ако имаш възможност?
Трудно се разговаря с небитието.

Как си представяш Бог?
Като разумно и разбрано вездесъщо море ,(което се е отказало от творението си на седмия ден , но и до днес плуваме в него и ни е студено и солено през повечето време. А отгоре върху ни - се разтила звучна светлина , която чуваме без уши.

Защо според теб не може да се издържи дълго в прекрасното и необяснимо състояние на влюбеност?
Може би защото е като по продължителен оргазам .. в които Егото ти е в командировка, но тя за съжеление голямо в един момент тя (командировката) свършва и си пак със себе си като със добре позната скучна , но уютна съпруга. Може би любовта започва когато егото окончателно се пенсионира (със всичи глупаво заслужени награди) и когато забрави любимите си командировки и любимите си влюбени 14-дневни отпуски на внезапните почивни щанци, построени със самоотвержен честен труд от профсуиъзите на егата.

Къде отива любовта, когато тя свърши?
При други хора, които са по - незнаещи и затова по- заслужили.

А какво остава от дупките на сиренето ементал, когато то свърши?
Това е коан при това дзенски и прилича много на актуалния въпрос с евро фондовете идентичнен с отговора на предишния въпрос-отивата при други хора.

Какво ще остане от човешката дейност , ако от нея се отстрани всичко, което носи печалба?
Изкуството.

Какво би станало , ако Господ имаше дъщеря? В смисъл:
Бог - Богиня
Светия Дух - Света Душа
Син - Дъщеря

То вече е станало, ама ние още се мотаеме в граматическо-сексуалните родове мъжки и женски

Харесваш ли жени, които работят "принцеси на свободна практика"?
Да. Те ме припознават някък си ? После разбират , че всъшност трябва да " работят на парче"и се омитат гузно .

Би ли разменила живота си с нечий друг?
Да, с този на Салвадор Дали , но не зная , дали тоий ще е съгласен на размяната.

Какво мислиш за упадъка на оракулите?
Доста повече честност има някък си в оракулите и окултните науки, отколкото във философиите приписващи някъкъв "смисъл" на историята и събитията, които се случват с личноста. Така са и западнали - изместени от новите "умници. "

А как се отнасяш към коварството на мечтите?
С любов.

Знаеш ли нещо по въпроса за края на света?
Зная , че има книга , която е събрала всички досегашни предсказания за края на света .Садържала към 2500 истории . Какво мога да добавя? - тази тревога е нещо като фанатизъм на най-лошото, което желае да ускори . Цяло чудо е, че до сега не ни е праснал някои по-едричък асероид. Сега е модно за край да се счита 2012 година .Утешително , нали? Ако ще има край , тогава има нещо гнило в теорията за прогреса.Не сме свидетели на това , как земяата се е откъсна от слънцето , дано сме от щасливците , които ще видим, как хората ще се откъсват от земята, някога края на света се е сврзвал със спасението.

Какво би се случило, ако Волтер беше намазан с доматен сос или ако барелът петрол достигне ниво от 200$? Виждаш ли връзка между двете събития?
Ами , ако сятаме , че всичко в света е взаимносвързано то ако е би бил намазан Волтер с доматен сос , може би в бъдещето в което барела става 200$ ще я караме с доматен сос, но и той и нефта имат край, както и сегашните ни представи за сигурност, (включително майонезата, разпределението финансовите потоци, както и религиите, които ни давит илюзия за духовна ситост) , може би ще останат само невидимите и недоказуемите неща, например - любовта

Защо хората не ползват доброто повече от злото?
Злото се самоускорява, доброто е търпеливо защото е извън представите ни за времето, свързани с конкретни години и дати, може би сме свидетели вече на себе си - как имаме избор - как кое от кое пожелава да се откъсне

Защо според теб кармата те е изпратила в образ на жена на Балканите в края на ХХ-началото на ХХI век?
Защо тя не е Палма де Майорка, а е Карма де Змиорка.

Кое е хайкуто, което най-много харесваш?
"Света е капчица роса в която е светът"


Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 1995-2024 © Анжела Минкова. Всички права запазени.
Съдържанието на този сайт е под защитата на закона за авторското право. Използването му без разрешение на автора е забранено!
Ако желаете да използвате каквото и да е било от тази страница, моля пишете на автора.