събития

C.V.

преса

контакт

паладиум

книга

поезия

принт

амбианс

връзки


заниМания с изкУство
 
 
 

живопис

графика

скулптура

рисунки

акварел

снимки

други


паладиум

МУЗЕЙ НА СЪНИЩАТА - Старарата мелница в Бaлчик
02.04.2021

 

2015 Варна , Балчик

Идея 1 : МУЗЕЙ НА СЪНИЩАТА

Основни линии на концепцията; музеят  ще е създаден не само за да събира и съхранява всяко човешко знание за съня, но и за да отнема малко от спорната ни  сигурност за реалност.

Пространството му може да бъде организирано като лабиринт, в който посетителите сами да избират от къде и как да минат през  различните му зали. Накратко - структурата на самия музей би могла  да бъде подредено като тъкан на съня и с логиката на съня .

(Например: вход на зала-фасада на църква с входа, но като натиснеш и отвориш църковната врата се озоваваш в гора / стени-картини, в чиито врати се влиза; врати, които не водят наникъде и т.н )

Музеят може да включва три, четири  основни зали :

1.История на сънуването като физиологически процес

Идеята е да се представи какво се случва в човешкия организъм по време на сън и да се опишат различните фази на сънуването и свързаните с тях физиологични процеси.

(Научни обяснения и показни табла) .

Стадий 1 (Сънливост) и Стадий 2 (Лек Сън) - Влизаме и излизаме в сънуване за 5-10 мин. И можем лесно да бъдем събудени.

Стадий 3 и 4 (Дълбок Сън) - Бавни мозъчни вълни, наречени Делта вълни започват да се появяват, разпръсквайки се с по-малки и бързи вълни. Много трудно е да събудиш някой през фаза 3 и 4, които заедно се наричат дълбок сън.

REM Сън -очите ни трептят бързо в различни направления, а мускулатурата ни е „изключена”.  Ясните сънища са по време на тази фаза от съня.

 

2.  История на съня през вековете

(Какво са сънували древните хора)

 

  • Исторически текстове ( Преди 2500 години царят на Вавилон вижда пророчески сън и този сън отключва тайните към историята на света,( библейският пророк Данаил) , сънята на Яков за арзрушаването на първия храм 
  • Религиите и сънят (напр. йерокезите,чийто единствен бог е сънят)
  • Видео - материали и различни  научни и други илюстрации
  • Добре е музея да има сайт

За  целите на представянето  могат да бъдат използвани разнообразни интерактивни средства

 2 . История на сънуването като психологически процес

Хората, философите, учените и мистиците размишляват над основният въпрос за истинската реалност : дали е реалност ставащото по време на съня или ставащото в будно състояние. Тази философска загадка е поставена още през III в. пр. Хр. от Джуан Дзъ, който сънувал, че е пеперуда; събудил се и попитал : „Аз ли съм, който сънува, че е пеперуда или съм пеперуда, която сега сънува, че е Джуан Дзъ?”

Идеята е в тази зала да бъде обяснено сънуването, впечатленията и влиянията от него, като процес на индивидуалното и колективното подсъзнателно. В тази зала ще бъдат представени различните техники за интерпретацията на сънищата от древността до наши дни:

Основни школи и похвати при тълкувания на сънища : тибетски, кастанедски, йогийски, египетски, тракийски и др. практики.(напр. изследвания на племето синой проведено от Д.Сюарт през 1935г  на невероятната психологична система изградена от тях само въз основа на  сънища.)  

Изследване на несъзнаваното (някои от   различните техники на сънуването представени с обяснения схеми и рисунки по стените от тавана до пода.

(Например като стар като египетски стенопис.)

  • История на символите свързани със съня и неговите интерпретации.
  • Основни видове съновниц: генератори на сравнителни тълкувания-програма в която посетителят въвежда свой сънуван символ:

( например ябълка и вижда тълкуването му според всички известни съновници и системи).

  • Известни пророчески сънища; истории за известни сънища от древността до наши дни и текстовете от Библията и от други свещени книги.
  •   Онироманията - история на пророческите сънища в историята разположени в зали  с видео материали.( напр. убйството на Линкъкн, сънувано предварително от самият него и разказанo на жена му.
  • отдел кошмари (……) и обяснение защо ги има!
  • Някои от най известените сънища довели до открития в науката и техниката (Менделеевата  таблицата,Нилс Бор който  създава своето устройство за света и откритията довели до мощта на атома още като студент след ярък сън.)  Като и формулата на бензола, открита по време на сън от Кукуле, откриването  на иглата на шевната машина по време на сън от нейният изобретател  Е.Хау и много др.)

3. История на сънуването и представянето му за другите като артистичен процес и произведения на изкуството свързани със сънуването.

Идеята ми е също да бъдат представени произведения на изкуството,които  непосредствено са свързани със сънищата :

а) Зала с картини на известни  художници като, Йеронимус Бош, Салвадор Дали,М. Ернст, Де Кирико много други.( изброяват се )

            б) Произведения на известни писатели, поети свързани с темата за сънищата  – цитати и части  от произведения на известни писатели и поети(може да има подходящи илюстрации към даден текст напр.(Алиса в страната на чудесата и др. )

 Прожектиране на части от произведения( с тази тематика - филми, текстове.)

           в)Възможност за описание  с  подходящи примери на мистичните видения на някои известни поети, мистици , теолози , светци и литературните им вдъхновения. (Уилям Блейк)В.Гьоте,Е.А По, Луис Сивънсън , св.Йерунимус, св.Августин , св.Тереза от Аквила и мн.др.

            г) психолози и техните сънища и тълкувания 

Текстове на К.Г. Юнг ( сънища, спомени ,размисли) и З. Фройд и други известни психолози . Илюстрации от с картини направени след ярки сънища на пациенти.

            д) интерактивна зала ( могат да се поставят  3Д очила , оптически измамаи и др.)

  В тази зала, също така, би било интересно да има пространство, в което  посетителите да могат да пресъздадат свой сън чрез различни изразни средства -  да бъде нарисуван , а ако не може, да  бъде обяснен на художник, който да се опита да го пресъздаде.

Допълнителна музейна дейност.

Паралелно в музея могат да бъдат организирани различни занимания около сънуването и тълкуването на сънищата :

Лекции с известни психолози и философи с теми свързани с основните символи в сънищата.

Лекции с известни психолози с цел свободен разговор - тълкуване на сънища.

Ателиета за рисуване на сънища отбелязано по-горе.

Ателиета за театрално представяне на забележителни  сънища.

Прожекции-дебат на ключови филми свързани с темата.

Художествени и фотографски изложби, видео и инсталации.

Танцувални и театрални  пърформанси на такива теми.

Зали напомнящи  съновидения  в които ще бродят посетителите - модерни поучителни генератори на сънища – програма, която по зададени параметри визуализира съня ти, така, че можеш да си го видиш отстрани.

И някои други представи и първоначални идеи за изгледа на някои от  залите на пространствата  на музея;

В определените т.н.зали, може да се попадне в особени пространства  с още по-странни същества, в които  посетителите могат да бъдат  превеждани  по стъпките (например)  на Алиса.Или на Златното момиче, или на друга известна приказка .

 Според избора, който ще направите в началото и според това коя карта изтеглите  от специален автомат (например – седмица каро, дама Пика), би могло  видите  и участвате в различни интерактивни събития,  които се случват там ( да речем всеки ден от 17ч.)

Декорът на тази постановка може да е като гигантска инсталация. Би било изживяване да се върви по тунели, облепени с истински книги, да влизате  в помещения, обърнати на обратно (заедно с куклите на персонажите  и вещите  в тях - легла и мебели наопаки ), Може да се да виждат силуети зад огледалата в огледалната зала в които да се оглеждате  Те може да са криви , изпъкнали вглъбнати и т.н).Може да седнете на масата за чай, която е необичайно  дълга или да сте се свили  в ъгъл  на стая, в която две млади жени тичат по стените над вас или прословутият заек ви пита защо закъснявате.Това може е само част от всичко, което би могло да се случи сред различните коридори от лабиринта на музея. включващ зали и декори, срещайки героите от Страната на чудесата, други герои от сънно - бездънната история на съновиденията, като  общуваме с тях по необичаен начин забавен и образователен както за деца, така и възрастни .

Би могло фигури водачи да има в различни части на този лабиринт  - едни в гръб, едни в анфас. Други - хора които не са хора, а  видими само от едната им страна. Може да са като мимове. (дръпни ме може да пише на ръкава на една, заобиколи ме, казва друга, когато я доближите- ни показват сънуваното си лице и   ни посочват да преминем в следващата зала от която се чува странна музика.)

Това може да са фигури на чиито бели лица се прожектира лице, което говори и се движи, изчезва, променя се  или се размазва. И още много други неща, обмислени систематизирани,които за сега  само се спотаили във моята и други някои фантазии.

 

 Анжела Минкова август 2015 БалчикЕлате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 1995-2024 © Анжела Минкова. Всички права запазени.
Съдържанието на този сайт е под защитата на закона за авторското право. Използването му без разрешение на автора е забранено!
Ако желаете да използвате каквото и да е било от тази страница, моля пишете на автора.