събития

C.V.

преса

контакт

паладиум

книга

поезия

принт

амбианс

връзки


заниМания с изкУство
 
 
 

живопис

графика

скулптура

рисунки

акварел

снимки

други


паладиум

Ф.Нитше за изкуството
05.12.2017

Функцията, силата и очарованието на трагичното изкуство, на всяко изкуство всъщност, стига да е насочено към същинска­та му задача, а именно ,,de faire ressortir les grandeslignes de la nature “(нека отново цитираме думите на скулптора Антоан Бур- дел), е да превърне едно изживяване в утвърждаване на живота такъв, какъвто е по форма и дълбочина, в тази долина на сълзи­те: отвъд и над ужаса, състраданието и болката и да предаде възторга, породен от утвърждаването от волята на живота та­къв, какъвто съществува и става тук и сега.

За да съществува изкуство, за да е налице естетическо виждане и създаване, е необходима една физиологическа предпоставка - опиянението. То трябва най-напред да по­виши възбудеността на целия организъм - извън това със­тояние не се постига изкуство. Всички толкова различни форми на опиянението притежават тази сила - и най-вече-. опиянението на половата възбуда, най-старата и първична   негова форма. Подобно е опиянението, породено всички силни страсти и афекти - от празника, от състеза­нието, от красивото изпълнение, от победата, от екстремното движение, от жестокостта, от разрушението.

Съшествуват и други видове - от метеорологични състояния (на пример пролетта), от въздействието на наркотици и, накратко - опиянението от волята, от преливащата воля. От опиянието най-съществено е чувството за прилив на сила и усещането за съвършенство. При подобно състояние се отдаваш на нещото, принуждаваш се то да те завладее,просто го насилваш - някои наричат този принцип „идеализиране“. Да се освободим от един предразсъдък -идеализирането не се състои, както е прието да се смята - абстрахиране от дребното и страничното. Тук по-скоро решаващо едно чудовищно подчертаване на главните неща, при което второстепенните просто се загубват.

В подобно състояние можеш да обогатиш всичко, - онова, което - виждаш, и онова, което искаш, изглежда мощно, претоварено, но със сила и енергия. Тогава човек довежда всичко- там, щото да отговаря на силата му - докато нещата станат рефлекси на това собствено съвършенство. И това преобръщане в съвършенство, необходимост такова превръщане е изкуство.Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 1995-2024 © Анжела Минкова. Всички права запазени.
Съдържанието на този сайт е под защитата на закона за авторското право. Използването му без разрешение на автора е забранено!
Ако желаете да използвате каквото и да е било от тази страница, моля пишете на автора.