събития

C.V.

преса

контакт

паладиум

книга

поезия

принт

амбианс

връзки


заниМания с изкУство
 
 
 

живопис

графика

скулптура

рисунки

акварел

снимки

други


паладиум

Къде съм? Още в "аламбика"?или...
29.01.2013

Чъ Цин Дзъ обучавал боен петел за своя господар.Минали десет дни и господарят попитал дали петелът е вече подготвен. "Не господарю, още е много суетен и изпълнен с ярост."- отговорил Чъ. След още десет дни господаря пак попитал. "Все още не, господарю.Нащрек е всеки път в който чуе кукуригането на друг петел. Но когато принца отново се поинтересувал отговора бил.Не съвсем господарю, желанието за борба още тлее в него."Минали още десет дни и тогава Чъ казал: "Почти е готов.Чуе ли кукуригането на друг петел - не трепва.Все едно е от камък.Всичките му способности са споени в едно.Той вече няма равностоен  противник -всички петли ще се разбягат  още щом го видят."

 

„Калцинация“ или за смисъла на разочарованата любов

Това е продължение на предишната публикация „Да съдържаш като сдържаш„, която представяше работата с огнения елемент в нашата психика – страстта и желанията. Нейната цел е да представи гледната точка на аналитичната психология (Юнг) по отношение на психични процеси, които всеки от нас познава – влюбването, страстта и осуетеното желание, несподелената любов или разочарованата любов. [...]

Ето поредното разграничение, което бих искала да споделя с вас. Натъкнах се на него докато четях книгата „Динамики на подсъзнанието“(т.2), с автори Лиз Грийн и Хауърд Саспортас. То се отнася до начина за справяне със силните емоции – и особено с гнева, и по  някакъв начин е продължение на темата за здравословната агресия, която беше обсъждана наскоро. Този път, обаче, се дава нова нова гледна точка към тази тема, като се поставя акцента не толкова върху необходимостта да изразяваме здравословните си агресивни импулси навън, а върху мястото на вътрешната работа с гнева в духовното ни израстване.

Ето какво казва Лиз Грийн по въпроса:

„Аз мисля, че проблемът, в крайна сметка, не е толкова „да си изкарате гнева навън“,колкото да развиете достатъчно вяра в собствената си способност да побирате толкова мощни емоции. Процесът на истинското изцеление и опрощение, струва ми се, зависи от това да се отделите от идентифицирането с човека или ситуацията, които са нанесли първоначалното нараняване; а това може да се случи само, ако разпознаете собствените си чувства и изпитате състрадание към тях.“

Познавам хора, които са много обсебени от идеята да се научат да изразяват гнева си навън по един адекватен и здравословен начин, но въпреки, че вече са отлично запознати с теорията за „общуването без агресия“ и владеят богат арсенал от езикови начини за изразяване на гнева си навън, както и множество техники за катарзисно освобождаване от разрушителната му енергия, продължават да имат трудности с неговото управление. Чувстват се заклещени в капана на силни и интензивни вътрешни чувства, които нито е уместно да ги изразяват навън, тъй като силата им може да помете хората край тях, нито да ги потискат, тъй като потискането им също не е решение и  дори влошава още повече нещата. Ето една трета гледна точка – за справяне не само с енергията на гнева, а и с твърде силните емоции, които от време на време бушуват вътре в нас. Тя се нарича „да съдържаш“ и може да бъде разбрана само, ако си представите как в алхимията изглежда съдът, в който се извършва работата по превръщане на оловото в злато – т.нар. аламбик.

„Аламбикът е съдът, в който се извършва алхимичната работа…Той е олицетворение на сдържаността, да си способен да сдържиш вълненията, емоциите и конфликтите, които избликват на повърхността без да експлодираш и да кръжиш наоколо, като ги изразяваш навсякъде. Аламбикът представя средното положение между потискането, което отрича тези мощни подсъзнателни изригвания, и притежанието, повличащо индивида надолу към къкренето и обсебващо способностите на егото да прави отговорен изборПо някакъв начин аламбикът е метафора за възможностите на съзнанието да съдържа…

Символът на аламбика е много важен за психотерапията. Когато подсъзнателните конфликти започват да излизат на повърхността, човекът е заставен да поиска да ги изрази в обкръжението. Всички ние в някакъв момент желаем да счупим печата… просто, за да се отървем от интензивната горещина… Но ако човек наистина е ангажиран с вътрешна работа, той не е в състояние да счупи печата. Репресията е неуместна; именно потискането поне частично е причинило проблема. Но избухването също е неуместно. Това е ужасно трудна ситуация. Някои от образите, използвани, за да се обрисува ставащото в аламбика, когато нещата започват да се нагорещяват, са доста отвратителни и много жестоки. Вълци ядат крале, режат се лапите на лъвове, животните пищят в агония, докато изгарят. Това са много екзотични, сурови начини психиката да опише собственото си страдание, когато конфликтите се държат вътре, вместо да бъдат изразени навън.“Лиз Грийн

Именно в разпознаването в символния език на алхимията като описание на основните процеси и принципи, които се случват в човешката душа се състои един от основните приноси на Юнг за разбиране на по-дълбоките пластове на човешката психика. Аламбикът като съдът, в който се извършва алхимичната работа, е образ, който особено много ме очарова. Аламбикът – това сме ние самите с нашето тяло – емоционално и физическо, в което понякога вътре ври и кипи… А хората с особено силни страсти знаят колко трудно е да се справим с тази вътрешна горещина. И ето, аналитичната психология ни дава една интересна гледна точка – че така и трябва да бъде, че това е един от етапите на алхимичния вътрешен процес, който обхваща психичната работа с елемента огън, т.е. с нашите изгарящи страсти и силни емоции и затова е добре „печатът“ на обвързаността да не бъде счупван по средата на този процес, за да може той да извърши докрай трансформиращата си работа, която ще превърне инстинктивната част от нас в божествена, т.е. оловото в злато.

За хора, които стоят в бракове, които все още пораждат силни негативни чувства у тях, но не ги напускат, или са на работа, която също поражда много гняв, но все още я работят, ето една утеха. Вероятно това е добре за тях. Да напуснеш нещо, докато то все още поражда вътрешен огън, означава да прекъснеш процеса по средата. Това означава да „счупиш печата“, да не си способен да останеш до край, когато от огъня ще е останало само пепел, а сред чернилката на пепелта вече ще се виждат късовете самородно злато на трансформираната ни вътрешна същност. За мен представата как приключват неподходящите връзки за нас – без относително дали става въпрос за интимни, приятелски или работни взаимоотношения – винаги е изглеждала като като падането на узрял плод от дървото – леко и без всякакво усилие. Докато все още има емоции – при това силни, значи все още вътре в нас има аспекти, които имат нужда да стоят в тази ситуация, която подклажда вътрешния огън, да ври и кипи, докато нечистите примеси изгорят в този огън.

Както вече казах (следвайки Лиз Грийн), работата с огнения елемент в нас – страстите, желанията, силните емоции, е един от четирите етапа от духовното ни съзряване. На езика на алхимията се нарича „калцинация„. Но тъй като тази публикация стана вече твърде дълга, ще споделя за него някой друг път. Това, което обаче сега бих искала да обобщя и да повторя за хората, които самостоятелно работят по вътрешното си съзряване е, че те ще разберат, че са направили крачка напред, когато успеят да съдържат силните си емоции без да потискат тяхното осъзнаване, но и без да ги изхвърлят безотговорно навън. За това е необходима вяра. Вярата не само, че ще може да понесат горещината на тези вътрешни  чувства, но че този процес има своя вътрешен смисъл – той е част от превръщането на оловото в злато, в трансформацията на инстинктивната част от нас в божествена.

Камелия

а и ето как се проявяват в алхимията астрологияните знаци:

Калцинирам(нажежавам до червено)-овен

Коагулира(пресичам) телец

Фиксира- близнаци

Разтваря-рак

Продължително награяване- лъв

Дестилира- дева

Сублимирам- везни

Разделя- скорпион

Омекотява- стрелец

Ферментация-козирог

Муптиплицира-водолей

 Изхвърля- риби

 

Етикети: Лиз Грийн статията е от сайта http://espirited.com/%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D1%88-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D1%88/Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 1995-2019 © Анжела Минкова. Всички права запазени.
Съдържанието на този сайт е под защитата на закона за авторското право. Използването му без разрешение на автора е забранено!
Ако желаете да използвате каквото и да е било от тази страница, моля пишете на автора.