събития

C.V.

преса

контакт

паладиум

книга

поезия

принт

амбианс

връзки


заниМания с изкУство
 
 
 

живопис

графика

скулптура

рисунки

акварел

снимки

други


паладиум

Не сме се разбрали много за кармата , да знаеш.
09.04.2012

Не сме се разбрали много за кармата , да знаеш.Нe ме вълнува твърде, дали е лична или не – просто съм прочела някаква работа на Юнг,че Буда никога не е отговарял  пряко на този въпрос. От друга страна, щом сериозни автори от Тибет пишат,че Буда си е спомнил всичките си животи, очевидно си е спомнил собствените си животи а не някакви животи изобщо.

Само тези две неща са достатъчни,да ме стреснат сериозно.Нямам основания да се съмнявам в почтеността на Юнг и  достоверността на неговите източници,нито в истинската мъдрост на Сонгял Римпоче. Да не говорим,че пет пари не давам дали си за мои грехове или за чужди.Ако си вярващ човек  в широкия смисъл на понятието , т. е . ако смяташ,че цялата тая лудница има някакъв по –дълбок  смисъл от колкото сме в състояние да разберем  и изживеем,изкажем , изрисуваме,изсвирим и пр.то тогава разбираш,че има смисъл в страданието.Искам да кажа,че когато внезапно загубиш близък човек например, едва ли ще те утеши мисълта,че това се случва, защото ти или той сте я оплескали  преди.

Човек плаче,когато го боли.Толкова е просто,че направо е невъзможно да се приеме без излишно умуване.И се почва цялото това овъртоляване  в  теории  и истории и   карми, хороскопи,хомеопатии и дископатии.Не, че  имам нещо противц-както казваше малката Борянка:” Щом съм го написала,значи е вярно”.Та на тоя принцип  има смисъл от всички неща.Миналата есен, обаче забелязах, че като ме просне отчаянието на голата земя, вместо да гледам планети и транзити ту гледах една снимка, ту молех Господ да ме прибере.Ама и той не ме иска.

 С което искам да кажа,че се намирам в човешка,твърде човешка фаза и не ми се ще да си приказвам за енергии, прераждания , гяволи и Шърли Макклейн .Нали любимата ти приказка е,че всичко е едно.Ако  го усещаш,че е така няма значение дали е лича кармата или не.Проблема е на друга плоскост.Бърка се религията с философията и науката.И така се напълва света с умници които на няколко древни и съвременни езици могат да цитират писания,в които се твърди,че Бог е любов,а създават около себе си само напрежение и неврози.(между нас да си остане и моя милост е  в тая кохорта)

И тук настана времето да обясня веднъж завинаги, защо неудържимо ме привлича Дзен. Дзен е радикален емпиризъм.Буда е знаел какви са философиите по негово време, но е знаел също,че пошляпването с устни никому не помага.

И се трудил човека , докато се уверил , че живота си струва усилието.Постигнал знание , което го променило корено и завинаги.Не се предава с четене и писане,а с лично постигане.Това, нали се сещаш,че придава важност на всяко отделно съществуване.Редица учители след него просто повтарят,че светът сам по себе си е магия, че всеки може лично да се увери в това и да се промени от егоистично мрънкало в човек,които не се занимава със себе си по този общо взето болезнен начин по които всички се занимаваме малко или много.Това, че няма рецепти и граници за подобно  постижение ,за мен допълнително  остойностява  учението. Пълзят естествено слухове,че за шест  години в еди кой си манастир  се постига задължително  просветление, а за седем години в Калифорния – замъгление, но аз ти казвам , че христянин съм бил  и будист съм бил , и кришнар съм бил и ако го срещна пак ще го бия.Нито един сериозен човек не се ангажира с подобни обещания,  но същевременно твърдят,че няма нищо страшно  и просто трябва да се практикува.Живей с цел , както  казва един от китайските учители ,но резултатите остави на Великия космически закон. Което на практика значи,че може да ти се отпори гьона от зор  без никакъв резултат , защото в твоя случай Великия космически закон действа така.При това заземяване на поученията става ясно защо сме толкова много теоретиците, а на практика не се получава някак си. Иначе е напълно възможно да прегърнеш някое учение, което ти обещава,като пееш определени песни да се преродиш на некоя много убава планета, дето се живее вечно и само се пеят нежни ангелски песни – аз не се плаша от подобна перспектива,но ако пея с цяло гърло, както си знам има опасност.Вечността да се разбие на секунди.Мда.Хубаво да си прекараш на морето и да плуваш и за мене.

писмо от приятелЕлате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 1995-2019 © Анжела Минкова. Всички права запазени.
Съдържанието на този сайт е под защитата на закона за авторското право. Използването му без разрешение на автора е забранено!
Ако желаете да използвате каквото и да е било от тази страница, моля пишете на автора.