събития

C.V.

преса

контакт

паладиум

книга

поезия

принт

амбианс

връзки


заниМания с изкУство
 
 
 

живопис

графика

скулптура

рисунки

акварел

снимки

други


паладиум

ЛЮБОВ НЕИЗРАЗИМА из "фрагменти на любовиня дискурс "от Ролан Бард
16.11.2014

                 ПИСАНЕ. Примамки, спорове и безизходици,на които отстъпва

                желанието да се „изрази" любовното чувство в някакво „творение" .

Два могъщи мита са ни накарали да вярваме, - любовта може, трябва да се сублимира в естетическо творение: единият е сократическият -

             Пирът (любовта служи да се „породят множество красиви и великолепни речи"), а другият - романтичният (ще създам безсмъртно произведение, описвайки страстта си). Въпреки това Вертер, който някога е рисувал много, и то добре, не може да нарисува портрета на Шарлоте (едва скицира с молив силуета  й,тъкмо онова, което най-напред го е пленило у нея). „Загубих онова, което бе ед­ничката радост на живота ми - светата живо­творна сила, с която творях светове край себе си."

 

 

              „Под пълната есенна луна нощта от край до край избродих  

 

            езерото в кръг." 

 

Няма по-въздействен начин косвено да се изра­зи тъгата от това „нощта от край до край". Дали и аз да не опитам?.

„Под пълната есенна луна нощта от край до край избродих езерото в кръг."

                                                                    Хайкуто е на Башо

 

 

Няма по-въздействен начин косвено да се изра­зи тъгата от

това „нощта от край до край". Дали и аз да не опитам?

                                                  Tази ранна лятна утрин, красиво легнала

върху залива,излязох да откъсна късна една глициния."

 

 

 

Останах неподвижен да  мисля за онзи, който    не е тук."

Oт една на страна, с това не се казва нищо, от друга  се казва  прекалено много: невъзможно е да се нагласи точно. Моите желания за изразяване се колебаят между твърде сгъстеното хайку, обхващащо една необятна ситуация, и голям баласт от баналности. Аз съм едновременно много голям а много слаб за писането: аз съм съвсем до него - винаги притиснато, напиращо, безразлично към м сто детско аз, което иска това писане настоятелно. Наистина, с някаква своя част любовта е - свързана с езика ми (и тази част го поддържа), той не може да се настани в писането ми.

Аз не мога да пиша себе си. Какво е това аз, кое- би се писало? Колкото повече то би навлиза- в писането, толкова писането би го направило да се смали, да остане празно; би се извършила една прогресираща деградация, в която обра­зът на другия също би бил малко по малко въ­влечен (писането върху нещо означава то да се отхвърля в миналото), отдръпване, чието заклю­чение може да е само: струва ли си? Любовното писане е блокирано от илюзията за експресив­ност: бидейки писател или мислейки се за такъв, аз продължавам да се мамя относно действията на езика: не знам, че думата „страдание" не из­разява никакво страдание и че ако следователно я употребя, не само няма да съобщя нищо, но и много бързо ще подразня (без да говоря за при­смеха). Би трябвало някой да ме научи, че никой не може да пише, без да погребе„искреността си" (винаги митът за Орфей: не трябва да се обръщаш назад). Това, което писането иска и което никой влюбен не може да му отдаде, без да се раз­къса, е да пожертва малко от своето Въображае­мо и така посредством езика да осигури възнесе­нието на частица от реалното. Всичко, което в най-добрия случай бих могъл да създам, е писа­нето на Въображаемото; а за тази цел трябва да се откажа от Въображаемото на писането - да се оставя да работя чрез езика, да търпя несправед­ливостите (обидите), които езикът няма да про­пусне да нанесе на двойния Образ на влюбения и неговия друг.

Езикът на Въображаемото не би бил нищо друго освен утопията на езика; един съвсем първичен, Якоб райски език, езикът на Адам, език „естествен, без Бьоме изкривяване или илюзия, бистро огледало на на-

          фРАНСОА ВАЛ: „Никой не се издига до „своя"

 

език, без да пожертва малко от своето въображаемо,

и тъкмо затова за което и да е нещо се приема, че

действа в езика, започвайки от реалното" (Chute, 7).

 

 

 Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 1995-2024 © Анжела Минкова. Всички права запазени.
Съдържанието на този сайт е под защитата на закона за авторското право. Използването му без разрешение на автора е забранено!
Ако желаете да използвате каквото и да е било от тази страница, моля пишете на автора.