събития

C.V.

преса

контакт

паладиум

книга

поезия

принт

амбианс

връзки


заниМания с изкУство
 
 
 

живопис

графика

скулптура

рисунки

акварел

снимки

други


паладиум

Неуталия", Измерение Второ
26.11.2013

 

                            ". 

 

 

   Няма абсолютни атеисти!

   Всяко човешко същество дълбоко в себе си знае за съществуването на Сила Свише, която по някакъв необясним начин влияе върху неговия живот.Някои приемат това като даденост, други се противят. Противенето в Библията е наричано "гордост". Егото е богопротивене.

   Във  всеки от нас е заложена и сляпата вяра, и бунтът. Стремежът да познаем неизвестното ни кара да се интересуваме от Бог/Силата/ под неговите различни имена. Човеци създават учения, претендиращи за божественост и представляващи различни интерпретации на един изначален текст- Библията.   Въпросът е в начина на изопачаване, а и когато се примесят различните вождистки амбиции на претендиращите - Гурута, Месии, Пастори и подобия  нещата се объркват до Вавилониада. Библията предсказва дори това: че говорим в името на Бога на различни езици и не се разбираме.

    Позоваваме се на Бога и Вярата,за да убиваме ближния вместо да го обичаме / Инквизицията, ислямския фундаментализъм, сектата Аюм/.

    С цитати от Библията създаваме бариери, оплювайки  всичко онова,което сме неспособни да разберем.

   Когато пишех "Неуталия" бях членка на една евангелистка секта. Искрено търсех истината в тези среди. Интересувах се, имах томове литература на различните сектички. Посещавала съм форуми, семинари, бях "призвана". Но...в един момент любовта и вярата ми се противопоставиха,а сектата от "братя и сестри" ми доказа по един безспорен начин,че мястото ми не е там. Това ме отврати...но не ме отказа от Бога.

   При все това на църква ходя рядко,а молитвите са едно вътрешно състояние на Духа, лишено от екзалтация. Аз съм вярваща. Не религиозна.

   Виртуалните проповедници са жалки в очите ми. Чела съм много теологични спорове в клубовете на дира и самоцелното

замерване с цитати понякога ме разсмива, понякога се гнуся, а и едва се сдържам да не поставя всички вкупом на мястото им.Но...какъв е смисълът? Всъщност тази кибер логорея на религиозни теми по-скоро отегчава. Тези спорове целят не да  приобщят хората към Бога, а единствено да демонстрират псевдоерудицията на нечий фанатизиран ум. Ще дам като пример един много разгорещен спор в повечето клубове на тема "Хомосексуализмът и религията", където ник на име Одолам истерично доказваше тезата си, правейки неубедителни  колажи от библейски цитати /извадени от контекст/ и опонентката  му Елия разпалено /и по-умело/ опонираше,защитавайки своята хомосексуална същност. В края  на краищата спорът не доведе до нищо. Нито Одолам вкара Елия в правата /:-P/ вяра , нито Елия разчупи мисленето на Одолам, провокирайки го да погледне и от другия ъгъл.

А на мен ми се ми се искаше да цитирам Библията и притчата за Добрия самарянин. Спомняте ли си я? Покрай един страдащ и гладен човек минали търговец,

фарисей /дълбоко религиозен човек,следващ всички канони до педантизъм/

и един самарянин. Търговецът не пуснал нищо в паничката, фарисеят 

прочел проповед,а самарянинът практически помогнал на човека.

   Има ли нужда от тълкувание?

   Вярата е лично усещане. Но не само. Това е и борба, и култивиране на аз-а,

и стремеж към вътрешен баланс и хармония. Познанието е неограничено, но човешките възможности за познание са ограничени. Така че се опитвам да

изучавам света непредубедено и доколкото ми позволяват възможностите - разчупено.

Затова никога нищо не отричам с абсолютна сигурност- не всичко се движи по законите на логиката.

   Ако искате да поговорим по тези въпроси-заповядайте :-) Но все пак не забравяйте, че преди да извадите съчицата от братовото око- има и греда в собственото.

 

   А Божията искра у мен се нарича Поезия! :-)))текста е от сайта www.ogledalo.hit.bgЕлате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 1995-2019 © Анжела Минкова. Всички права запазени.
Съдържанието на този сайт е под защитата на закона за авторското право. Използването му без разрешение на автора е забранено!
Ако желаете да използвате каквото и да е било от тази страница, моля пишете на автора.