събития

C.V.

преса

контакт

паладиум

книга

поезия

принт

амбианс

връзки


заниМания с изкУство
 
 
 

живопис

графика

скулптура

рисунки

акварел

снимки

други


паладиум

някои неща за демоните
05.01.2014

Демоните били почти всесилни. В„Goetia" (в превод  вълшебство), една от най-известните през Средновековието  книги, описващи демоните, излага систематично  способностите на главните 72 от тях в „Дяволската монархия".За Пеймон например нейният загадъчен автор, изразявайки впрочем една неподражаема и абсолютно невидима пунктуация, казва следното:

...Този дух може да те научи на всички изкуства и науки,и другите тайни Неща; той може да ти каже какво е земята и какво я  и какво я държи на повърхността на водите, & какво е вятърът или къде е той, или всяко друго нещо, което пожелаш да знаеш."

Едно от нещата, на които демоните най-често учат, е знанието  във всичките му разновидности, не на последно място на  моралните истини. Например демонът Буер „учи на философия както морална, така и натурална, & логическите изкусва, & добрите качества на всички билки и растения, & и лекува всички неразположения в човека." („Goetiа)Друга много често споменавана способност на демоните да предизвикват любов и сексуално влечение. Например стар мъж се влюбел в младо момиче, проблемът му можел  да бъде решен поне от три духа. Единият е Белет,който причинява цялата любов, която е възможна, както на мъжете, така и на жените". Другият е Зепар, чиято „служба е да  кара жените да се влюбват в мъжете и да ги принуждават  дa се обичат". Третият е Салей, този „галантен войник, яздещ Крокодил", който „причинява любовта на жените е към  мъжете и на мъжете към жените.Като правило демоните имат по две и повече чудесни споности.

(На мен ми е най симпатичен по обясними причини демона Гласия -Лаболас или капитана на главорезите и господар на всички изкуства.)

Съответстващ ангел- Натаия.  Хаагени прави хората мъдри и ги учи на различни неща.Наберйй бъстановява загубените чест и достойнство.

  • Демоните изчезнали някъде с настъпването на Просвечието, прокудени, тъй да се каже, от Волтер и Русо. Може би една земя, пълна с хора с просветнали от лъскане мозъци и после с умниците на Модерността е станала твърде безинтересно място за тях. И наистина, какъв би могъл е смисълът да си демон в наличност, когато, ако нападнеш  човека и го побъркаш, това ще се обясни с душевна болест, ако накараш някой гимназист да влезе в училището и да застреля 10 души, в това ще бъде видяно лошото влияние  на телевизията, а ако в мрачен час стовариш гнева си върху някой почтен човек и го накараш да се хвърли с колата си от моста, това ще бъде наречено инцидент? Какъв е смисълът да бъдеш демон в един свят, който не вярва в Съдбата, не уважава Случая, не се страхува от дявола и не  стреми към Бог? Дори може би свят, който е изоставен от  тях на самия себе си, както се изоставят пробити обувки, вехти дрехи или мишките в полето.
  • Понеже все пак смисълът на борбата между Бог и дявола  бил да се овладее духът, където го има.
  • из "Джобна енциклопедия на Мистериите" на Милен Русков, изд.къщи Жанет и Сигмати
  • ................................................................................................
  • в будизма демоните считат тези , които пречат да се постигне нирвана
  • блаженство илиотсраняване на желанията.Върховният изкусител Мара, с трите си дъщериРагти- желание;Рагой- удоволствие и Танхой- нетърпеливост се мъчели да отвратят Буда от духовното просветление.

04.01.14 v'98: Из "Джобна енциклопедия на мистериите" - Милен Русков

vivafolk98.blogspot.com/2012/05/blog-post_9174.html 1/34

Милен РусковЕлате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 1995-2019 © Анжела Минкова. Всички права запазени.
Съдържанието на този сайт е под защитата на закона за авторското право. Използването му без разрешение на автора е забранено!
Ако желаете да използвате каквото и да е било от тази страница, моля пишете на автора.