events

C.V.

press

contact

book

poetry

prints

ambience

links


painting

graphic

sculpture

drawing

water

photo

others


events

Тука има, тука нема

VITA BREVIS, ARS LONGA

Благодарствено писмо. Отворено.

До новия шеф, директор, настоятел, председател и какъвто и да е на столичното читалище на "Г.С.Раковски".

Скъпи приятели , тъй като не храня надежда въпросното лице да прочете това, надявам се от енергията на всички, които имат желанието да ме разберат, ще се разнесе в ефира: Благодаря, благодаря…

Сега ще се опитам да обясня за какво, въпреки, че ще е по-лесно, ако го нарисувам. В бяло, зелено и червено.

Разчекната както повечето хора на изкуството на кръстачката на оцеляването във времето на несполучливо ашладисаната ни демокрация, неволно станах участник в националната игра "тука има - тука нема".

По едно време вроденият ми идеализъм взе да ми нашепва сластно в ухото, че може да съществува и някакъв по-одухотворен, мек компромис между творчеството и прехраната на нашего брата…

Все пак, освен бизнес сгради и молове все още съществуват и старите благородни институции - като читалищата, например. Така се озовах в гореспоменатото читалище. Е, като наемател, yж за неопределена съвместна дейност някаква. Мечтаех си аз, че докато честно се занимавам със своите творчески въпроси, бих могла да въвлека и други хора в малко познати не особено населени сфери на изкуството. Даже си и повярвах, особено, когато тези занимания увличаха и вълнуваха хората.

И тъкмо си викам: …ей, "тука има"! обаче ехото ми отговаря - нема, немаааа… "тука нема".

Благодаря г-н нов шеф, директор, настоятел, председател и какъвто и да сте там на столичното читалище на "Г.С.Раковски"1927. Разбрах, научих, провидях, просветих - нема мек компромис за твореца. Няма чисто място. Има търговски обекти, които един ден ще се слеят в един гигантски всенароден мол.

Обаче, по-просветения филмов режисьор Андрей Тарковски беше казал някъде, че "ако от всички човешки дейности се отстрани всичко, което носи печалба, ще остане само изкуството."

С извинение нещо като: Тука нема - Тука ИМА

Анжела Минкова - художник на свободна практика

Поводът е е изгонването на арт галерията ми от заедно с все заниманията ни с ебрута и разни други изкуства от столичното читалище "Г.С Раковски".


Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 1995-2019 © Angela Minkova. All rights reserved.
The content of this web site is protected under the copyright laws. Using it without the permission of the author is forbidden!
If you wish to use any of this page content, please write to the author.